PPD/paraphenylenediamine | PPD/παραφαινυλενδιαμίνη

Τι είναι

Χημική χρωστική ουσία (συγκεκριμένα μια ομάδα χρωμοφόρων συστατικών), που χρησιμοποιείται ως βάση στο 99% των βαφών , ενώ προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στην κάλυψη των λευκών και γκρίζων μαλλιών.

Τι κάνει

Η χημική αντίδραση από τη μείξη του PPD (το βρίσκουμε στη μια από τις δύο συσκευασίες που περιέχει κάθε κιτ μόνιμης/ οξειδωτικής βαφής, με τον συζευκτήρα ή coupler (το περιεχόμενο της άλλης συσκευασίας), όταν ενώνονται λίγο πριν την εφαρμογή της στα μαλλιά δίνει το επιθυμητό χρώμα-με τη βοήθεια του οξειδωτικού παράγοντα, . Τα μόρια των χρωστικών εισχωρούν στο εσωτερικό της τρίχας και «παγιδεύονται» -λόγω του μεγάλου μεγέθους τους- μόνιμα εκεί, μέχρι να μεγαλώσει ή να πέσει φυσιολογικά η τρίχα.

Risk factor

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις δερματικής αντίδρασης στο PPD (περίπου 1,5% στην Ευρώπη) από τη χρήση βαφής. Το ποσοστό σοβαρής αλλεργίας (αναφυλαξία) είναι πολύ μικρότερο (περίπου 0,1% του πληθυσμού). Ωστόσο τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων είναι σπάνια (μεταξύ 0,3 και 0,4 σε κάθε εκατομμύριο προϊόντων βαφής που πωλείται). Στα άτομα με προδιάθεση αντίδρασης στο PPD, ο ερεθισμός δεν εμφανίζεται αμέσως, με τις πρώτες χρήσεις. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα , αναγνωρίζει κατά λάθος το PPD ως «εισβολέα», το καταγράφει στη μνήμη του και ερχόμενο ξανά σε επαφή με την ουσία, υπεραντιδρά με ερεθισμό ή και αλλεργία στο δέρμα. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να γίνεται το τεστ αλλεργίας που αναγράφεται υποχρεωτικά στις οδηγίες χρήσης, 48 ώρες πριν την εφαρμογή της βαφής. Το PPD δεν είναι απαγορευμένο ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική. Η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έχει κατατάξει στις επιτρεπόμενες –επομένως ασφαλείς- ουσίες για καλλυντική χρήση σε προϊόντα βαφής μαλλιών, με την προϋπόθεση ότι η περιεκτικότητα της φόρμουλας σε PPD δεν ξεπερνά το 2% (η μέγιστη συγκέντρωση PPD συναντάται στις σκούρες αποχρώσεις).. Η Επιτροπή επίσης έχει κρίνει ότι η ποσότητα PPD που μπορεί ενδεχομένως να απορροφηθεί από το δέρμα του κεφαλιού, κατά τη διάρκεια της βαφής, είναι αμελητέα, δεν αποθηκεύεται και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε 24 ώρες Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε κανένα άλλο καλλυντικό προϊόν, εκτός από τις βαφές μαλλιών δεν επιτρέπεται η χρήση PPD.

INGREDIENTS LIST A-Z

Συνθετικό συστατικό