Coenzyme Q10 (Ubiquinone) | Συνένζυμο Q10 (Ουμπικινόνη)

Τι είναι

Λιποδιαλυτή ουσία με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μοιάζει με τη βιταμίνη Ε. Το CoQ10, συντίθεται στα μιτοχόνδρια και συμμετέχει στη βιοχημική διαδικασία σύνθεσης της ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη), της «βιολογικής μπαταρίας» που αποθηκεύει την ενέργεια μέχρι αυτή να καταναλωθεί από τον οργανισμό. Το συναντάμε σε όλους τους ιστούς -και στο δέρμα- η παρουσία του όμως είναι εντονότερη σε αυτούς που χρειάζονται μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας, όπως είναι η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά. Στις καλλυντικές συνθέσεις το Q10 που χρησιμοποιείται είναι βιοτεχνολογικής (προϊόν ζύμωσης ) ή συνθετικής προέλευσης (ιδεβενόνη) ενώ τελευταία χρησιμοποιείται και σε μορφή νανογαλακτώματος.

Τι κάνει

Η διαδικασία γήρανσης και φωτογήρανσης της επιδερμίδας συνδέεται με την αύξηση της οξείδωσης των κυττάρων η οποία, σύμφωνα με έρευνες, εμφανίζεται όταν το ενδογενές αντιοξειδωτικό των κυττάρων, το συνένζυμο Q10, αρχίζει να μειώνεται –γι αυτό θεωρείται ένας από τους ακριβέστερους βιολογικούς δείκτες γήρανσης. Μέχρι τα 20, τα κύτταρα της επιδερμίδας συνθέτουν όσο ακριβώς χρειάζονται. Μετά τα 30 όμως, το CoQ10 αρχίζει να φθίνει, με συνέπεια η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης να μειώνεται και η επιδερμίδα να είναι περισσότερο ευάλωτη στο οξειδωτικό στρες. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι με την τοπική εφαρμογή καλλυντικών συνθέσεων που περιέχουν συνένζυμο Q10 –το μικρό μοριακό του βάρος διευκολύνει τη διείσδυσή του στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας- περιορίζεται η οξείδωση που προκαλούν οι ακτίνες UVΑ στο DNA των κυττάρων, διεγείρεται η παραγωγή υγιούς κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και μειώνεται το βάθος των λεπτών γραμμών και ρυτίδων-ιδίως στο «πόδι της χήνας». Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που δεν έχουν ακόμα πειστεί για την αντιγηραντική δράση των καλλυντικών με Q10, κυρίως επειδή δεν είναι ακόμα γνωστή η απαιτούμενη συγκέντρωση για να είναι αποτελεσματικό- η περιεκτικότητα των συνθέσεων που κυκλοφορούν είναι συνήθως πολύ χαμηλή.

Risk factor

Το συνένζυμο Q10 θεωρείται γενικά ασφαλές συστατικό για καλλυντική χρήση. Οι αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί σε ευαίσθητες επιδερμίδες είναι σπάνιες. Όπως και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, όταν εκτίθεται στο φως αλλοιώνεται και χάνει την αποτελεσματικότητά του, γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται συσκευασίες που είναι διαφανείς.

INGREDIENTS LIST A-Z

Φυσικό/Συνθετικό συστατικό