Cholesterol | Χοληστερόλη

Τι είναι

Η χοληστερόλη (cholesterol) Μια μονοακόρεστη στεροειδής αλοόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, στο αίμα των ζώων και στις μεμβράνες των φυτών. Στο δέρμα είναι μια από τις τρεις ομάδες λιπιδίων του προστατευτικού φραγμού της κερατίνης στιβάδας της επιδερμίδας που αποτρέπει την υπερβολική απώλεια νερού. Η χοληστερόλη που εμπλουτίζει πολλές καλλυντικές φόρμουλες είναι μια ουσία με συμπαγή, κηρώδη μορφή (μοιάζει σαν βούτυρο) που μιμείται τη δράση της φυσικής χοληστερόλης. Η προέλευσή της είναι ζωική (λανολίνη), ή φυτική (στερόλη)

Τι κάνει

Η χοληστερόλη ( μαζί με τα κεραμίδια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα) καταλαμβάνει το 25% του μεσοκυττάριου χώρου, διατηρώντας τα κερατινοκύτταρα ενωμένα μεταξύ τους όπως ακριβώς το τσιμέντο στερεώνει τα τούβλα μιας οικοδομής. Σε συνδυασμό με τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες, όπως είναι η ουρία και το γαλακτικό οξύ, τα παραπάνω λιπίδια συγκρατούν το νερό και εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ισορροπία υγρασίας στο δέρμα. Τα επίπεδα όμως της φυσικής χοληστερόλης της επιδερμίδας μειώνονται με την ηλικία αλλά και κατά τους χειμερινούς μήνες . Την αναπλήρωσή της αναλαμβάνουν τότε οι καλλυντικές συνθέσεις που περιέχουν χοληστερόλη, σε συνδυασμό με άλλα λιπίδια (κυρίως κεραμίδια και ελευθερα λιπαρά οξέα). Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό συστατικό και για το λόγο αυτό τη συναντάμε παντού, από ενυδατικές και αντιγηραντικές κρέμες μέχρι κραγιόν και βαφές μαλλιών. Στην ίδια τη φόρμουλα ενός καλλυντικού προϊόντος η χοληστερόλη παίζει πρώτα απ΄ όλα, ρόλο γαλακτωματοποιητή, εμποδίζοντας τον διαχωρισμό της ελαιώδους από την υδατική φάση ενός γαλακτώματος. Στην επιδερμίδα, έχει μαλακτική δράση, συμβάλλει στην ενίσχυση και επανόρθωση του προστατευτικού φραγμού της κερατίνης στιβάδας, ρυθμίζει την κυτταρική δραστηριότητα και διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας της, αποτρέποντας την αφυδάτωση . Σύμφωνα δε με μελέτη (2012) Κορεατών επιστημόνων, η τοπική εφαρμογή χοληστερόλης προστατεύει την επιδερμίδα από τις φθορές που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Risk factor

Η χοληστερόλη είναι μια από τις πλέον μελετημένες οργανικές ουσίες και κατατάσσεται στη λίστα με τα ασφαλή συστατικά για καλλυντική χρήση, ακόμα και από τους πλέον αυστηρούς οργανισμούς

INGREDIENTS LIST A-Z

Ουσία φυσικής προέλευσης