Beta-glucanes | β-γλυκάνες

Τι είναι

Οι β-γλυκάνες είναι φυσικοί πολυσακχαρίτες που ενισχύουν τον μηχανισμό αυτοάμυνας της επιδερμίδας (τα ενδογενή αντιοξειδωτικά της), ενάντια στο οξειδωτικό στρες και γενικά τις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα, διεγείρουν τα μακροφάγα- φαγοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία «τρώνε» και αποδομούν τα βλαπτικά κύτταρα που εισβάλλουν στον οργανισμό και συγχρόνως ενεργοποιούν τις κυτοκίνες, τις χημικές ουσίες που διευκολύνουν την επικοινωνία των ανοσοποιητικών κυττάρων μεταξύ τους. Το σώμα μας δεν παράγει β-γλυκάνες φυσικά. Τις βρίσκουμε στην κυτταρίνη των φυτών, στο φλοιό δημητριακών (βρώμη κριθάρι, σίκαλη, σιτάρι, φαγόπυρο κ.α.), σε μανιτάρια, στη μαγιά και σε ορισμένα βακτηρίδια και ζυμομύκητες . Ειδικότερα, οι β-γλυκάνες των δημητριακών, θεωρούνται διαιτητικές ίνες, γιατί επιβραδύνουν την κένωση του περιεχομένου του στο΅άχου και την απορρόφηση της γλυκόζης, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης δεσμεύουν τοξικές ουσίες και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης και στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιποπρωτεινών. Οι β-γλυκάνες που εμπλουτίζουν τη σύνθεση των καλλυντικών προϊόντων έχουν βιοτεχνολογική προέλευση-κυρίως από ζυμομύκητες , βρώμη και μανιτάρια.

Τι κάνει

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι β-γλυκάνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν είχαν απασχολήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες στη βιομηχανία της ομορφιάς . Το μεγάλο μοριακό τους βάρος που, όπως πίστευαν, δεν επέτρεπε τη διείσδυσή τους στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας τις είχε περιορίσει σε «δεύτερους ρόλους» μέσα σε μια καλλυντική σύνθεση. Η δημοσίευση μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, το 2005, ανέτρεψε την αντίληψη αυτή όμως καθώς αποδείχθηκε ότι παρά το μεγάλο μοριακό τους βάρος, οι β-γλυκάνες από βρώμη, κατορθώνουν να διαπεράσουν την μεσοκυττάριο ουσία –το «τσιμέντο» που ενώνει να κύτταρα μεταξύ τους- και να φτάσουν μέχρι το χόριο. Το ενδιαφέρον όμως ήταν ότι στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι έχουν μετρήσιμη δράση κατά των ρυτίδων, λειαίνοντας και μειώνοντας το βάθος τους και συγχρόνως, ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου, αποκαθιστώντας την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας . Τέλος, σύμφωνα με άλλους ερευνητές, η τοπική εφαρμογή μιας κρέμας με β-γλυκάνες μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση του δέρματος έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις και να μειώσει την πιθανότητα σχηματισμού ουλής.

Risk factor

Οι β-γλυκάνες κατατάσσονται στα ασφαλή συστατικά για καλλυντική χρήση

INGREDIENTS LIST A-Z

Προϊόν βιοτεχνολογίας