Calentula officinalis, extract | Καλέντουλα η φαρμακευτική, Εκχύλισμα

Τι είναι

Ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη «kalendae» (καλένδαι) που σημαίνει πρώτη μέρα του μήνα, ίσως γιατί ανθίζει τις πρώτες μέρες των περισσότερων μηνών του χρόνου. Κατάγεται από την Αίγυπτο και σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα λουλούδια της χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Μέση Ανατολή και Ινδία για την καταπραϋντική και επουλωτική τους δράση αλλά και ως χρωστική για υφάσματα ή σαν συστατικό της μαγειρικής. Στη δυτική θεραπευτική, η καλέντουλα χρησιμοποιείται ήδη από τον 12ο αιώνα, σαν αντισπασμωδικό για το στομάχι, αλλά και για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας, του πονόδοντου, του εκζέματος, των εγκαυμάτων, του δαγκώματος των φιδιών και του σκορβούτου. Πολύτιμη είναι και η δράση της στις φλεγμονές από τραυματισμούς –ανάλογη της δράσης που έχει η άρνικα στους μώλωπες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Παρισινή εξέγερση του 1848 οι γιατροί χρησιμοποίησαν καλέντουλα σε τραυματίες με θραύσματα στα οστά από σφαίρες και απέφυγαν τον ακρωτηριασμό. Τα πέταλα, η γύρη και οι στήμονες από τα άνθη της είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τριτερπενοειδή (εστέρες), αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και καροτενοειδή (πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α), αιθέρια έλαια, βιταμίνη C, ασβέστιο, σαπωνίνες, λιπαρά οξέα και σημαντικές ποσότητες πυριτίου.. Έρευνες των τελευταίων χρόνων έδειξαν ότι οι πολυσακχαρίτες υψηλού μοριακού βάρους που περιέχει, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Τι κάνει

Η καλέντουλα χρησιμοποιείται στη σύγχρονη φαρμακολογία σαν αντισηπτική, αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδης και αντι-ιική ουσία. Στα καλλυντικά, τη βρίσκουμε -συνήθως σε μορφή ελαίου- σε πολλές ενυδατικές και αντιρυτιδικές συνθέσεις, σε προϊόντα τα μάτια και τα χείλη, για το σώμα και τα μαλλιά. Τα φλαβονοειδή και οι σαπωνίνες που περιέχει εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις φλεγμονές, επανορθώνουν τις φθορές της επιδερμίδας και την καταπραΰνουν από τους ερεθισμούς. Το πυρίτιο συμβάλλει στην ανάπτυξη των ΅αλλιών, των νυχιών και των δοντιών ενώ οι πηκτίνες που περιέχονται στα φύλλα της είναι ένας ισχυρός ενυδατικός παράγοντας που προσφέρει ελαστικότητα στην επιδερμίδα και βοηθά στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Η καλέντουλα διαθέτει τέλος αξιόλογη αντιγηραντική δράση καθώς, όπως αποδείχθηκε, τονώνει τον μεταβολισμό των γλυκοπρωτεϊνών και του κολλαγόνου.

Risk factor

Η καλέντουλα θεωρείται απόλυτα ασφαλές συστατικό για καλλυντική χρήση. Για το λόγο αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται σε συνθέσεις για ευαίσθητες επιδερμίδες αλλά και για τη φροντίδα του βρεφικού δέρματος.

INGREDIENTS LIST A-Z

Ουσία φυσικής προέλευσης