Ferulic acid | Φερουλικό οξύ

Τι είναι

Φαινολική ένωση με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ανήκει στην οικογένεια των υδροξυκινναμικών οξέων (μαζί με το καφεϊκό και το κουμαρικό οξύ) και βρίσκεται φυσικά στα φύλλα και τους σπόρους των περισσότερων φυτών. Στο ρύζι, το σιτάρι, και τη βρόμη το απαντάμε σε υψηλότερη συγκέντρωση όπως και στα κυτταρικά τοιχώματα φρούτων και λαχανικών όπως είναι τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, ο μαϊντανός, το σπανάκι κ.α.

Τι κάνει

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το φερουλικό οξύ αντιμετωπίζει τις αρνητικές επιπτώσεις πολλών ομάδων ελευθέρων ριζών, (ρίζες υπεροξειδίου, νιτρικού οξειδίου, υδροξυλίου κλπ). Όπως είναι γνωστό, οι ελεύθερες ρίζες-αντιδραστικά μόρια οξυγόνου- είναι μια από τις σοβαρότερες αιτίες πρόωρης γήρανσης γιατί καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τους ιστούς στήριξης της επιδερμίδας και επιταχύνουν τον σχηματισμό ρυτίδων. Το φερουλικό οξύ έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τις βιταμίνες C,E και β-καροτένιο και όταν συνδυάζεται με αυτές (κυρίως με την C και την Ε) σε καλλυντικές συνθέσεις, τις σταθεροποιεί και διπλασιάζει την ισχύ τους. Η τοπική εφαρμογή του έχει ευεργετικά αποτελέσματα ιδίως στην ξηρή επιδερμίδα. Προσφέρει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία- και από το ηλιακό ερύθημα που προκαλούν οι ακτίνες UVB- ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, αποτρέπει και επανορθώνει τα σημάδια φωτογήρανσης (κηλίδες) καθώς το φερουλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας ισχυρός λευκαντικός παράγοντας.

Risk factor

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες από την τοπική εφαρμογή του φερουλικού οξέος στο δέρμα. Μικρός κίνδυνος δυσανεξίας υπάρχει μόνο για άτομα που είναι αλλεργικά στα δημητριακά. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να κάνετε ένα τεστ πριν χρησιμοποιήσετε μια καλλυντική σύνθεση με φερουλικό οξύ.

INGREDIENTS LIST A-Z

Ουσία φυσικής προέλευσης