Shea Butter (Butyrospermum parkii) | Βούτυρο Καριτέ (Βουτυρόσπερμο)

Τι είναι

Εκχύλισμα από την επεξεργασία των καρπών του δέντρου Vitellaria Paradoxa, το οποίο ευδοκιμεί στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Φύεται μόνο σε άγρια μορφή και φτάνει σε ύψος 15-20 μέτρων. Μπορεί να ζήσει έως και 3 αιώνες, ωστόσο δεν παράγει καρπούς παρά μόνο όταν φτάσει σε ηλικία 30-50 χρόνων. Οι σκουροπράσινοι καρποί του μοιάζουν με μεγάλα καρύδια ή δαμάσκηνα . Ωριμάζουν από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο και πέφτουν στο έδαφος, από όπου και συλλέγονται. Το εκχύλισμα του σπόρου που κρύβεται στον πυρήνα τους είναι το απαλό και παχύρρευστο βούτυρο Καριτέ.

Τι κάνει

Οι εξαιρετικές αναπλαστικές ιδιότητες του βουτύρου Καριτέ, είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες. Παραδοσιακά, οι αφρικανές μητέρες το χρησιμοποιούν για να καταπραΰνουν τους ερεθισμούς στο δέρμα των μωρών τους. Πλούσιο σε φυτικά λιπαρά οξέα- τα στεατικά και ελαϊκά οξέα αντιπροσωπεύουν το 85-90% της σύνθεσης του- , βιταμίνη Ε και βιταμίνη F, το βούτυρο καριτέ θρέφει εντατικά την ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα, τη βοηθά να διατηρήσει τη φυσική της υγρασία-μειώνει τη διαδερμική απώλεια νερού-, την καταπραΰνει από τους ερεθισμούς και αποκαθιστά την ελαστικότητά της. Προσφέρει προστασία από τον ήλιο γιατί απορροφά τις ακτίνες UVB ενώ, χάρη στις φαινολικές ουσίες (κατεχίνες) που περιέχει, θεωρείται άριστο αντιοξειδωτικό . Οι εταιρίες καλλυντικών χρησιμοποιούν ευρύτατα το βούτυρο Καριτέ και για έναν ακόμα λόγο: τα συστατικά του έχουν παρόμοια δομή με τα λιπίδια της επιδερμίδας . Θεωρείται μάλιστα Φυσικός Ενυδατικός Παράγοντας (Natural Moisturizing Factor (NMF)) που συμβάλλει στην προστασία και την καλή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. Τέλος έχει αντιμικροβιακή και επουλωτική δράση.

Risk factor

Το Βούτυρο Καριτέ θεωρείται ασφαλές συστατικό για καλλυντική χρήση. Προσοχή μόνο χρειάζεται από άτομα που είναι αλλεργικά στους ξηρούς καρπούς στους οποίους κατατάσσεται και ο καρπός του Shea Tree

INGREDIENTS LIST A-Z

Ουσία φυσικής προέλευσης