Polyethylene glycol (PEG) | Πολυαιθυλενογλυκόλη

Τι είναι

Τα PEGs (συντομογραφία της πολυαιθυλενογλυκόλης) δεν είναι ένα συστατικό αλλά πολυμερή μίγματα διαφόρων χημικών ουσιών που δημιουργούν μια υγρή, κολλώδη ένωση. Συνήθως συνοδεύονται από έναν αριθμό (π.χ. PEG 2, 7 , 75) που αντιπροσωπεύει το μοριακό βάρος της συγκεκριμένης ένωσης. Στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται PEGs με μικρό μοριακό βάρος, σε ενώσεις με λιπαρά οξέα και λιπαρές αλκοόλες για να διεισδύουν ευκολότερα στην επιδερμίδα. .

Τι κάνει

Τα διάφορα PEGs χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία καλλυντικών σε πολύ μικρές ποσότητες, σαν μαλακτικά (μαλακώνουν και λιπαίνουν την επιδερμίδα όπως και η γλυκερίνη), σαν επιφανειοδραστικά (π.χ. για να κάνουν αφρό τα σαμπουάν), σαν γαλακτωματοποιητές (για να διατηρούν τα διαφορετικής σύστασης υλικά μιας κρέμας σταθερά ενωμένα) και, το κυριότερο, σαν «μεταφορείς» άλλων ενεργών συστατικών -λόγω της ιδιότητάς τους να διαπερνούν τον δερματικό φραγμό, τα βοηθούν να φτάσουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Πρόβλημα δημιουργείται όταν η σύσταση των PEGs στη φόρμουλα των καλλυντικών δεν είναι καθαρή, αλλά έχει προσμίξεις άλλων τοξικών ή καρκινογόνων ουσιών (π.χ. βαρέα μέταλλα). Οι υπεύθυνες, αξιόπιστες μάρκες καλλυντικών έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια να χρησιμοποιούν υψηλής καθαρότητας PEGs απαλλαγμένα από επικίνδυνες ουσίες. Επίσης τα καλλυντικά που περιέχουν PEGs μπορούν ενδεχομένως να ευαισθητοποιήσουν την επιδερμίδα όταν ήδη παρουσιάζει κάποια φλεγμονή, ερεθισμό, ή είναι τραυματισμένη ή όταν στη σύνθεση μιας κρέμας συνυπάρχουν με ενεργά συστατικά τα οποία δεν πρέπει να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα. Μύθος: πολύ συχνά διακινείται μέσω διαδικτύου η «θεωρία» ότι η πολυαιθυλενογλυκόλη των καλλυντικών είναι η ίδια ουσία που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά (αυτά περιέχουν την ,όντως τοξική, αιθυλενογλυκόλη [EG]) και στα καθαριστικά σπρέι φούρνων (αυτά περιέχουν σε αρκετές περιπτώσεις PEGs αλλά διαφορετικής δομής και μοριακού βάρους) καλλυντικών να τα αποκλείσουν από τις φόρμουλες των προϊόντων τους, των οφείλονται σ’ αυτήν ακριβώς την ιδιότητά τους:

Risk factor

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες τοξικολογικές μελέτες*, η χρήση καλλυντικών που περιέχουν PEGs θεωρείται ασφαλής για μια υγιή επιδερμίδα. Τόσο όμως ο FDA όσο και η επιτροπή του CIR (Cosmetic Ingredient Review) επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ερεθισμένη ή τραυματισμένη επιδερμίδα. *Advanced Drug Delivery , Cancer Research, U.S. Department of Health and Human Services, within the Public Health Services Agency for Toxic Substances and Disease Registry.

INGREDIENTS LIST A-Z

Συνθετικό συστατικό