Achillea millefolium/ yarrow | Αχίλλεια η χιλιόφυλλος/αχιλλέα

Τι είναι

Τι είναι: Πολυετής αυτοφυής αρωματική πόα της οικογένειας των σύνθετων (Asteraceae/ Compositae) που ευδοκιμεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη τη βόρειο Ευρώπη. Έχει λεπτά οδοντωτά φύλλα και πολλά μικροσκοπικά λευκά άνθη που σχηματίζουν ταξιανθίες . Κατατάσσεται στα φαρμακευτικά βότανα καθώς από το φυτό έχουν απομονωθεί 40 περίπου χημικές ουσίες (φλαβονοειδή, στερόλες, τανίνες, αλκοόλες, τερπένια κ. α) με πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Στην κοσμητολογία χρησιμοποιείται συνήθως το εκχύλισμα από ολόκληρο το φυτό (ένα διαυγές πρασινωπό υγρό με ευχάριστη διακριτική μυρωδιά) ή το αιθέριο έλαιο.

Τι κάνει

Χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες του φυτού, το εκχύλισμα αχίλλειας χρησιμοποιείται ευρύτατα σε καλλυντικές συνθέσεις για την ενυδάτωση και την αποκατάσταση της ξηρής επιδερμίδας αλλά και για την καταπολέμηση της πιτυρίδας και της λιπαρότητας στα μαλλιά. Τα λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα που περιέχει οξυγονώνουν τα κύτταρα ,ενισχύουν τις λειτουργίες τους και συμβάλλουν στην ανανέωση της επιδερμίδας . Η παρουσία της αχίλλειας είναι επίσης συχνή στη σύνθεση προϊόντων καθαρισμού και τόνωσης, ενώ το αιθέριο έλαιο του φυτού καταπραΰνει το έκζεμα και τους δερματικούς ερεθισμούς. Μια πρόσφατη μελέτη Γάλλων επιστημόνων- δημοσιεύτηκε το 2012-, απέδειξε ότι το εκχύλισμα αχίλλειας μπορεί να αναπλάσει την επιδερμίδα, να αυξήσει το πάχος της και να βελτιώσει το ανάγλυφό της, απαλύνοντας την όψη των πόρων, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων . Χάρη στην ιδιότητά του αυτή και εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε σαλικυλικό οξύ, μπορεί ενδεχομένως να αξιοποιηθεί σαν μια ηπιότερη εναλλακτική λύση, στη θέση των ΑΗΑ (ιδίως του γλυκολικού οξέως) σε αντιγηραντικές καλλυντικές συνθέσεις.

Risk factor

Το εκχύλισμα θεωρείται ασφαλές για καλλυντική χρήση. Σπανιότερα και μόνο σε περιπτώσεις μόνο παρατεταμένης τοπικής χρήσης υπάρχει κίνδυνος ήπιου ερεθισμού ή φωτοευαισθησίας.

INGREDIENTS LIST A-Z

Ουσία φυσικής προέλευσης