CONNECT:  
           

Βιταμίνη C: εσείς σε ποια μορφή τη χρησιμοποιείτε;

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

skin Από τη μακριά λίστα των δραστικών συστατικών υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν. Στην πρώτη θέση ήταν, είναι και, όπως φαίνεται, θα παραμείνει η βιταμίνη C. Πολυπράγμων και αποτελεσματική ξεχωρίζει για τις υψηλές αποδόσεις της τόσο στην αυθεντική της μορφή όσο και στα σύνθετα παράγωγά της.

Θεωρείται και έχει αποδείξει πως είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για την καλή υγεία και όψη της επιδερμίδας. Ο λόγος φυσικά για τη βιταμίνη C που με την πολύπλευρη δράση της διατηρεί υψηλή τη ...δημοφιλία της, πολλά χρόνια τώρα . Ξεκινώντας από την ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία που προσφέρει, όταν περιέχεται σε καλλυντικές φόρμουλες, έχει αποδείξει πως ενισχύει εξίσου καλά το ανοσοποιητικό σύστημα, απαλύνει τυχόν δυσχρωμίες- αναστέλλοντας τη δράση της τυροσινάσης του ενζύμου που συμμετέχει στην παραγωγή μελανίνης. Επιπλέον, βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης απαλύνοντας έτσι τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αποτρέπει την απώλεια νερού και διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας και επανόρθωσης. Στα καλλυντικά τη βρίσκουμε είτε στην καθαρή της μορφή, που είναι το L- Ascorbic acid ασκορβικό οξύ ή κυρίως με τα συνθετικά -και με μεγαλύτερη σταθερότητα- παράγωγά της τα οποία όμως δεν έχουν όλα την ίδια ακριβώς δράση. Αυτές τις διαφορές μεταξύ των πιο κοινών μορφών που εντοπίζουμε στις καλλυντικές φόρμουλες θα επιχειρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε πιο κάτω:

L- Ascorbic acid.

Τι είναι: Η βιταμίνη C στην πιο καθαρή της μορφή. Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με όξινη μορφή.

Τι προσφέρει: Είναι , πρώτα απ’ όλα, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, τα καταστροφικά μόρια που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αποτρέπει τη δημιουργία δυσχρωμιών χάρη στην ανασταλτική της δράση στην λειτουργία της τυροσινάσης, ενώ διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου απαλύνοντας τις ρυτίδες. Όταν εφαρμόζεται τοπικά και σε συστηματική βάση έχει αποδείξει πως βελτιώνει αισθητά την ποιότητα και υφή του δέρματος.

Τι προσέχουμε: Είναι ασταθής και ευαίσθητη στο φως και στον αέρα. Η καθημερινή αντηλιακή προστασία είναι γι’ αυτό το λόγο κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ενδέχεται - κυρίως όταν γίνεται υπερβολική χρήση - να προκαλέσει μικροερεθισμούς στις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Αscorbyl Palmitate

Τι είναι: Ο συνδυασμός του ασκορβικού οξέος ( L-ascorbic acid) ή αλλιώς της καθαρής μορφής της βιταμίνης C με παλμιτικό οξύ, ένα από τα πιο διαδεδομένα λιπαρά οξέα,

Τι προσφέρει: Είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που, ταυτόχρονα, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Χάρη στη λιποδιαλυτή του μορφή μπορεί να εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος για ακόμη πιο εντατική δράση. Έχει αποδειχτεί πως όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε ενισχύει την προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Sodium Ascorbyl Palmitate

Τι είναι: Το υδατοδιαλυτό σύνθετο παράγωγο από ασκορβικό οξύ+ παλμιτικό οξύ + νάτριο.

Τι προσφέρει: Ξεχωρίζει κυρίως για την αντιοξειδωτική του δράση. Προστατεύει, δηλαδή, την επιδερμίδα από την πρόωρη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Είναι πιο σταθερό από το ascorbyl palmitate και εξίσου αποτελεσματικό ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

Τι προσέχουμε: Όπως ακριβώς το ασκορβικό οξύ είναι και αυτό ασταθές στον αέρα και στο φως. Ελέγχουμε ότι η συσκευασία του προϊόντος της επιλογής μας είναι αεροστεγής και αδιάφανη και δεν αμελούμε ποτέ την καθημερινή αντηλιακή προστασία.

Magnesium Ascorbyl Phosphate ( MAP)

Τι είναι: Υδατοδιαλυτό, σταθερό παράγωγο της βιταμίνης C.

Τι προσφέρει: Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, όπως ακριβώς και η βιταμίνη C στην καθαρή της μορφή. Λόγω της σταθερότητάς τους συστήνεται ως πιο ασφαλής επιλογή στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συστατικό.

Τι προσέχουμε: Μπορεί να είναι μια από τις πιο σταθερές μορφές της βιταμίνης C αυτό δεν σημαίνει πως δεν οξειδώνεται-έστω και με πιο αργούς ρυθμούς- στο φως και στον αέρα. Η αντηλιακή προστασία είναι και σε αυτήν την περίπτωση απαραίτητη.

Tetraxexyldecyl Ascrbate

Τι είναι: Σταθερή, λιποδιαλυτή μορφή της βιταμίνης C.

Tι προσφέρει: Μειώνει την παραγωγή μελανίνης, επανορθώνει τις ζημιές από την έκθεση στην UV ακτινοβολία, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν πως το tetraxyxyldecyl ascorbate τονώνει τους φυσικούς μηχανισμούς σύνθεσης γλυκοζαμινογλυκανών , με αποτέλεσμα να διατηρείται η επιδερμίδα σωστά ενυδατωμένη. Συγκαταλέγεται στις πιο ήπιες μορφές της βιταμίνης C με εξίσου υψηλή αποτελεσματικότητα ακόμη και στις πιο χαμηλές συγκεντρώσεις.

Ascorbyl Tetraisopalmitate

Τι είναι: Η νεοαφιχθείσα μορφή της βιταμίνης C στις καλλυντικές φόρμουλες. Είναι λιποδιαλυτή και γι’ αυτό μπορεί και εισχωρεί σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος από όλα τα άλλα παράγωγα.

Τι προσφέρει: Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες αποτρέποντας την πρόωρη φθορά και γήρανση του δέρματος, ενισχύει την αντηλιακή προστασία περιορίζοντας δραστικά τις ζημιές από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και απαλύνει δυσχρωμίες και σκουρόχρωμες κηλίδες που τυχόν δημιουργούνται στο τέλος του καλοκαιριού. Στην ουσία κάνει όλα όσα και το ασκορβικό οξύ με μεγαλύτερη όμως αποτελεσματικότητα χάρη στη λιποδιαλυτή του μορφή, που του δίνει τη δυνατότητα να διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Τι προσέχουμε: Οι ευαίσθητες επιδερμίδες καλό είναι να αποφεύγουν το συγκεκριμένο παράγωγο λόγω της μεγάλης διεισδυτικότητάς του στο δέρμα.

 

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

beta

 

2018-06-18
Βήτα-καροτίνη: πολύτιμο δώρο για την επιδερμίδα

Ενισχύει την αντηλιακή προστασία, πολεμά με …σθένος- χάρη στις πλούσια αντιοξειδωτική της δράση-...  

Biomimetics in skincare

 

2018-06-20
Κάντο όπως η… επιδερμίδα

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε συχνά για συστατικά με βιομιμητική δράση. Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;