CONNECT:  
             

 Υπάρχουν «καλές» και «κακές» πρωτεΐνες;

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
Λένα Ιωαννίδου

 

progerin Δίνουν το παρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. "Συχνάζουν" στα γυμναστήρια, κι όταν τις στερούμαστε, οι δυνάμεις μας πολύ γρήγορα μας εγκαταλείπουν. Υπάρχουν όμως και οι άγνωστες πρωτεΐνες, αυτές που κρατούν τα κλειδιά της νεανικότητας αλλά και της γήρανσης της επιδερμίδας .

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο διαπρεπής Σουηδός χημικός Γιονς Γιάκομπ Μπερτσέλιους, αναζητώντας ένα όρο που να περιγράφει με ακρίβεια την οργανική ουσία που μελετούσε, «ανακάλυψε» το ελληνιστικό επίθετο πρωτέιος- σημαίνει πρώτης ποιότητας, πρωταρχικής σημασίας- και έπλασε τη λέξη πρωτεΐνη. Πράγματι, η επιστημονική γνώση που αποκτήθηκε από τότε, επιβεβαίωσε τον πρωταρχικό ρόλο που παίζουν οι πρωτεΐνες στην οργάνωση και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

Οι πρωτεΐνες είναι δομικό συστατικό των κυττάρων όχι μόνο του δέρματος, αλλά ολόκληρου του οργανισμού. Φανταστείτε μια σειρά από περίπλοκες, τρισδιάστατες αλυσίδες, με κρίκους φτιαγμένους από αμινοξέα- οι απλές πρωτεΐνες- και από μεταλλικά ιόντα, λιπίδια ή σάκχαρα-οι σύνθετες. Οι πρωτεΐνες επηρεάζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων, καταλύουν βιοχημικές αντιδράσεις και, το σπουδαιότερο, ρυθμίζουν τη ροή των γενετικών πληροφοριών που βρίσκονται κωδικοποιημένες στο DNA. Η σύνθεση 120.000 πρωτεϊνών αποτελεί σύμφωνα με τους βιολόγους, «έκφραση» 30.000 γονιδίων, από τα οποία, περίπου 4.000 είναι υπεύθυνα για τις λειτουργίες του δέρματος.

Το δέρμα μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες. Ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνικών δομών, ξεχωρίζουν το κολλαγόνο και η ελαστίνη που χαρίζουν σφριγηλότητα και δύναμη στο δέρμα. Βασική δομική πρωτεΐνη είναι και η κερατίνη, η ουσία από την οποία σχηματίζονται τα μαλλιά, τα νύχια και βέβαια τα κερατινοκύτταρα της ανώτερης στιβάδας της επιδερμίδας (κερατίνη), που συνθέτουν την πιο ανθεκτική ασπίδα προστασίας του δέρματος.

Η «πρωτεΐνη της γήρανσης»

Η σύγχρονη βιολογική έρευνα, ανακαλύπτει σταδιακά την ύπαρξη χιλιάδων, άγνωστων μέχρι πρόσφατα, πρωτεϊνών. Πρωτεΐνες –δείκτες νεανικότητας του δέρματος, πρωτεΐνες –αγγελιοφόροι που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και των στιβάδων, αλλά και «κακές» πρωτεΐνες που η παρουσία τους δηλώνει κυτταρικές βλάβες ή και ασθένειες. Μια τέτοια είναι η προγερίνη (progerin), μια τοξική πρωτεΐνη η οποία υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σύνδρομο Hutchinson-Gilford ή progeria (προγηρία , ένα σοβαρό αλλά ευτυχώς εξαιρετικά σπάνιο κληρονομικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος στα άτομα που γεννιούνται με αυτό.

Η προγερίνη συνδέεται όμως και με το φυσιολογικό γήρας και όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύεται στον οργανισμό προκαλώντας φθορά στο δέρμα. Έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα της προγερίνης μπορεί να είναι έως και 3 φορές υψηλότερα στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα από ό, τι σε νεότερα. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές μελέτες, αύξηση των επιπέδων προγερίνης προκαλεί και η επαναλαμβανόμενη έκθεση της επιδερμίδας στις ακτίνες UVA , με συνέπεια την εμφάνιση των σημαδιών πρόωρης γήρανσης σε μικρότερες ηλικίες .

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η «πρωτεΐνη της γήρανσης» έχει κινήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της ιατρικής αλλά της επιστημονικής κοσμητολογίας. Μπορεί ο δρόμος για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, της έλλειψης σφριγηλότητας και ελαστικότητας της επιδερμίδας να… περνά και μέσα από την προγερίνη; Οι ειδικοί λένε πως ναι και έχουν ήδη βρει το καλλυντικό «όχημα». Ποιο είναι αυτό; Δραστικά συστατικά και ειδικά εκχυλίσματα που συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής της τοξικής αυτής πρωτεΐνης και συγχρόνως ενεργοποιούν τον μεταβολισμό των γηρασμένων κυττάρων έτσι ώστε να λειτουργούν σαν να ήταν νεότερα . Ακούγεται ενδιαφέρον, δεν νομίζετε;

 

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2018-10-23
Η ενυδάτωση σώζει και τα μάτια

Παρέχοντας συστηματικά τη σωστή υγρασία στη περιοχή γύρω από τα μάτια, την οχυρώνουμε από τις καθημερινές...  

photoaging

 

2018-09-26
​Προσεχώς…φωτογήρανση

Η φθορά που προξενεί ο ήλιος στο δέρμα μας, δεν συμβαίνει ξαφνικά, με το τέλος των διακοπών μας....  

after summer skin repair

 

2018-09-18
Ώρα για επανόρθωση

Συμβαίνει και στις πιο επιμελείς. Όσο σωστή και αν είναι η φροντίδα της επιδερμίδας στη διάρκεια...  

after sun

 

2018-07-16
Μετά την ηλιοθεραπεία, τι;

Δεν θέλει και πολύ ο ήλιος να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση, ερεθισμό ή ακόμα και ήπια εγκαύματα στην...  

summ

 

2018-07-23
Ο δεκάλογος ομορφιάς πριν τις διακοπές

Λίγο πριν εγκαταλείψουμε την πόλη για κάποια δροσερή παραλία φροντίζουμε να προετοιμάσουμε την...  

dehydrated

 

2018-06-14
Αφυδάτωση: μπορεί να συμβεί σε όλους

Από δική μας ευθύνη, τις περισσότερες φορές, η ισορροπία στα αποθέματα νερού στο δέρμα μας διαταράσσεται....  

Bepanthol suncare

 

2018-06-28
​Στον ήλιο με χημικά ή με φυσικά φίλτρα;

Πολλά λέγονται για την αντηλιακή προστασία και τα φίλτρα, φυσικά ή χημικά, που μας την παρέχουν....  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;