CONNECT:  
           

Υγιής είναι η σωστά ενυδατωμένη επιδερμίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Τρίτη, 29 Μαΐου 2018
Αντωνία Θωμοπούλου

 

hydr Η ενυδάτωση είναι η πιο απλή κίνηση στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης που αποδεδειγμένα προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε κάθε τύπο ή ηλικία δέρματος. Ξεκινά από τη νεανική ηλικία και γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη όσο περνούν τα χρόνια.

Τι συμβαίνει στην επιδερμίδα. Στη νεανική ηλικία η επιδερμίδα είναι λεία, ελαστική με απαλή υφή. Οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης λειτουργούν άψογα και αυτό αποτυπώνεται στη φρέσκια και αψεγάδιαστη όψη του δέρματος. Σε φυσιολογικές συνθήκες όταν οι κυτταρικές μεμβράνες είναι υγιείς, τα κύτταρα περιέχουν νερό σε ποσοστό, περίπου, 70%. Τα δερματικά κύτταρα, όπως γνωρίζουμε, διαιρούνται στη βάση της επιδερμίδας και καθώς ανεβαίνουν προς την επιφάνειά της αρχίζουν να γίνονται επίπεδα και να πεθαίνουν. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, δηλαδή το νερό, και τα δομικά τους λιπίδια. Και, παρόλο που δεν είναι πια …εν ζωή, όταν φτάνουν στην επιφάνεια, διατηρούν τα λιπίδια, τη χοληστερόλη και τα κεραμίδια για να συγκρατούν τα αποθέματα νερού μέχρι τη στιγμή της τελικής απόπτωσης. Σ' αυτό, σημαντικό ρόλο έχει και το σμήγμα, το οποίο μαζί με τα λιπίδια, συνθέτει ένα είδος λιπαντικής ασπίδας που αποτρέπει την απώλεια νερού. Όμως, η καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας στους εχθρικούς εξωγενείς παράγοντες - ήλιος, αστική ρύπανση, κάπνισμα-φθείρει τη λιπαντική αυτή ασπίδα. Τα αποθέματα των φυσικών ενυδατικών παραγόντων μειώνονται, με αποτέλεσμα ακόμη και μια υγιής, νεανική επιδερμίδα - με σημαντικά ακόμη επίπεδα λιπιδίων και σμήγματος- να μην μπορεί πάντα να ανταπεξέλθει σε μεγάλες απώλειες υγρασίας. Η ισορροπία στην επιφάνεια ανατρέπεται και σταδιακά η επιδερμίδα αφυδατώνεται.

Τι σημαίνει ο όρος ενυδάτωση. Σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία της λέξης, πρόκειται για την αποκατάσταση της κανονικής ποσότητας νερού ή υγρασίας. Στην περίπτωση της επιδερμίδας, αυτό γίνεται παρέχοντας νερό στον οργανισμό μας για να καλύψουμε τυχόν απώλειες αλλά και αποτρέποντας την εξάτμισή του ώστε να διατηρήσουμε τα αποθέματα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πως λειτουργούν οι ενυδατικές κρέμες. Όταν αναφερόμαστε στην ενυδάτωση της επιδερμίδας στην ουσία υπονοούμε την «παροχή» υγρασίας. Όμως οι ενυδατικές κρέμες δεν προσθέτουν νερό στην επιδερμίδα. Αυτό που κάνουν είναι είτε να σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια με τελικό στόχο να αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας είτε να ελκύουν υγρασία από το περιβάλλον, να τη συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας και να ενισχύουν έτσι την επιδερμίδα όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη. Για το πρώτο περιέχουν μαλακτικά ή συστατικά με φιλμογενή βάση - φυτικά έλαια, στην πλειοψηφία τους- που δημιουργούν ένα υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφανειακή στιβάδα. Ενώ για το δεύτερο τη λύση δίνουν οι υγραντικοί παράγοντες, που μιμούνται τη δραστηριότητα των φυσικών ενυδατικών παραγόντων, το βασικό υδρόφιλο και υγροσκοπικό στοιχείο της κεράτινης στιβάδας.

Ποια είναι τα οφέλη της σωστής ενυδάτωσης. Υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος, προστατεύει από εξωγενείς και ενδογενείς- βιολογική γήρανση- παράγοντες και ενισχύει σημαντικά το δέρμα από την πρόωρη φθορά. Όλα τα παραπάνω εμείς τα διαπιστώνουμε χάρη στη λεία και απαλή υφή, φωτεινή, τονωμένη όψη και ανθεκτικότητά του στα πρόωρα σημάδια του χρόνου.

 

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
after sun

 

2018-07-16
Μετά την ηλιοθεραπεία, τι;

Δεν θέλει και πολύ ο ήλιος να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση, ερεθισμό ή ακόμα και ήπια εγκαύματα στην...  

Bepanthol suncare

 

2018-06-28
​Στον ήλιο με χημικά ή με φυσικά φίλτρα;

Πολλά λέγονται για την αντηλιακή προστασία και τα φίλτρα, φυσικά ή χημικά, που μας την παρέχουν....  

dehydrated

 

2018-06-14
Αφυδάτωση: μπορεί να συμβεί σε όλους

Από δική μας ευθύνη, τις περισσότερες φορές, η ισορροπία στα αποθέματα νερού στο δέρμα μας διαταράσσεται....  

 

2018-05-15
​Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα: οι «φύλακες» της ενυδάτωσης

 «Κλειδώνουν» την υγρασία, προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση, καταπραΰνουν την επιδερμίδα...  

skin hydration

 

2018-04-30
​Προβιταμίνη Β5: η ενυδάτωση είναι μόνο η αρχή

Οι άριστες ενυδατικές και αναπλαστικές της ιδιότητες προσδίδουν στην προβιταμίνη Β5 πρωταρχικό ρόλο...  

progerin

 

2018-04-20
 Υπάρχουν «καλές» και «κακές» πρωτεΐνες;

Δίνουν το παρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. "Συχνάζουν" στα γυμναστήρια, κι όταν τις στερούμαστε,...  

neck

 

2018-03-27
Ο λαιμός λέει πάντα την αλήθεια

Είναι το σημείο του σώματος, μαζί με τα χέρια, όπου ο χρόνος αποτυπώνεται εμφανώς. Η περιοχή του...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;