CONNECT:  
             

8 μύθοι για τις σιλικόνες

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015
Αντωνία Θωμοπούλου

 

silicones Χάρη στις σιλικόνες εμείς απολαμβάνουμε την κρέμα μας και το μέικαπ να «γλιστρούν» στην επιδερμίδα, τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες να απαλύνονται και τα μαλλιά να πειθαρχούν. Στις αρνητικές κριτικές που έχουν δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της ομορφιάς, δεν υπάρχει ουσιαστικά επιστημονική απόδειξη. Οι σιλικόνες είναι βλαβερές όχι για την υγεία μας αλλά για το περιβάλλον, μιας και θα χρειαστούν αιώνες μέχρι να διασπαστούν....


1. Η σιλικόνη είναι ένα συστατικό. ΜΥΘΟΣ

Ο ακριβής ορισμός είναι σιλικόνες. Πρόκειται για ενώσεις πυρίτιου ( silica που είναι και η άμμος) με άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Οι σιλικόνες που χρησιμοποιούνται από τη σύγχρονη βιομηχανία καλλυντικών είναι πολλές και σε διαφορετικές μορφές. Από τις πιο γνωστές είναι η κυκλοπεντασιλοξάνη και η διμεθικόνη.

2. Οι σιλικόνες βλάπτουν τη ζώνη του όζοντος. ΜΥΘΟΣ

Δεν είναι οι σιλικόνες τα συστατικά που καταστρέφουν τη ζώνη του όζοντος αλλά οι χλωροφθοράνθρακες. To αέριο χλωρίου διαταράσσει τη δημιουργία όζοντος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, που συχνά περιγράφεται ως καταστροφή του όζοντος. Οι σιλικόνες δεν περιέχουν χλώριο, άρα αδυνατούν να συμβάλλουν στην παραπάνω διαδικασία.

3. Οι σιλικόνες όταν περιέχονται στα καλλυντικά είναι η αιτία για την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λύκου, σκληροδερμίας αλλά και …καρκίνου. ΜΥΘΟΣ

Οι σιλικόνες έχουν μεγάλο μοριακό βάρος, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην επιφάνεια και να μην απορροφώνται. Που σημαίνει ότι αδυνατούν τόσο να προκαλέσουν όσο και να επιδεινώσουν τις παραπάνω παθήσεις. Οι ανησυχίες για την ασφάλειά τους δεν προέρχονται από τη χρήση στα καλλυντικά προϊόντα αλλά στα ενθέματα στήθους . Όλα αυτά βέβαια έως το 2006, όταν ο FDA , o αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων, απέσυρε τους περιορισμούς και τα ενθέματα στήθους σιλικόνης διατίθενται πλέον ελεύθερα.

4. Οι σιλικόνες προκαλούν ερεθισμούς την επιδερμίδα. ΜΥΘΟΣ

Μάλλον μειώνουν τις πιθανότητες ερεθισμών αφού, χάρη στην πορώδη σύσταση των μορίων τους οι σιλικόνες συμβάλλουν στο να διεισδύουν και να κατανέμονται ομοιόμορφα τα συστατικά της φόρμουλας στην επιδερμίδα. Οι σιλικόνες θεωρούνται ασφαλείς και για τις ευαίσθητες επιδερμίδες συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων με ροδόχρου ακμή, έκζεμα, ψωρίαση ακόμη και εγκαύματα.

5. Οι σιλικόνες είναι αλλεργιογόνες. ΜΥΘΟΣ

Οι σιλικόνες έχουν μεγάλο μοριακό βάρος. Δεν μπορούν να διαπεράσουν τα κερατινοκύτταρα και να εισχωρήσουν στο χόριο αλλά παραμένουν στην επιφάνεια. Άρα δεν προκύπτουν στοιχεία ότι μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα της επιδερμίδας και να προκαλέσουν αλλεργίες. Συχνά μάλιστα, χρησιμοποιούνται σε προϊόντα με επουλωτική δράση γιατί έχει αποδειχτεί ότι οι σιλικόνες μειώνουν το χρόνο ίασης ενώ, ταυτόχρονα, προστατεύουν από τυχόν βακτήρια.

6. Οι σιλικόνες προκαλούν ασφυξία στην επιδερμίδα. ΜΥΘΟΣ

Οι σιλικόνες σχηματίζουν ένα αόρατο, λεπτό προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα που τη βοηθά να διατηρεί τη φυσική της υγρασία, με αποτέλεσμα να την προστατεύει από την αφυδάτωση και ξηρότητα.

7. Οι σιλικόνες φράζουν τους πόρους και προκαλούν μαύρα στίγματα. ΜΥΘΟΣ

Το γεγονός ότι εμφανίζουν μεγάλη χημική αδράνεια , δεν οξειδώνονται δηλαδή, καθιστά τις σιλικόνες μη φαγεσωρογόνα συστατικά ενώ προστατεύουν επίσης από τα βακτήρια. Όμως επειδή βοηθούν στο να απορροφούνται καλύτερα τα ενεργά συστατικά των προϊόντων , αν στη σύνθεση υπάρχουν ερεθιστικοί παράγοντες όπως είναι τα αρώματα ή φυτικά έλαια πλούσια σε λιπίδια, μπορεί να γίνουν αιτία για τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων.

8. Οι σιλικόνες είναι βιοδιασπώμενες. ΜΥΘΟΣ

Εδώ ακριβώς είναι και το πραγματικό πρόβλημα με τις σιλικόνες. Δεν είναι βλαβερές για την επιδερμίδα, όπως έχουν κατηγορηθεί. Οι σιλικόνες είναι ουσίες μη φιλικές προς το περιβάλλον αφού δεν βιοδιασπώνται, με αποτέλεσμα τη σωρευτική τοξική τους δράση στους υδρόβιους , κυρίως, οργανισμούς.

 

Σχετικά θέματα
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...
2016-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...
 
Μικρό λεξικό κοσμητολογίας
2015-02-06
Μικρό λεξικό κοσμητολογίας
 
Συστατικά στο...εδώλιο
2016-06-25
Συστατικά στο...εδώλιο
 

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

clean beauty

 

2019-10-16
​Η «καθαρή ομορφιά» είναι ...in

Δεν είναι μόνο φυτικά, δεν είναι μόνο «οικολογικά», δεν είναι μόνο φιλικά προς την επιδερμίδα. Τα...  

 

2019-11-14
​Κουβεντιάζοντας για το δέρμα, μετά τα 40

Πριν λίγες μέρες σας ρωτήσαμε για τις αλλαγές που παρατηρείτε να συμβαίνουν στο δέρμα σας, για τις...  

 

2019-11-20
​Αντιοξειδωτικά: τι γυρεύουν στα καλλυντικά μας;

Δεν είναι καινούργια ανακάλυψη, δεν ανήκουν στα “it”συστατικά, ούτε απαιτούνται τεχνολογίες αιχμής...  

beauty decade

 

2020-01-07
​Back to the future :10 χρόνια που άλλαξαν την ομορφιά

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες των 20’ς. Η νέα δεκαετία του 21ου αιώνα μας επιφυλάσσει δίχως άλλο...  

urban pollution

 

2020-02-03
​Σε τι… αέρα ζει η επιδερμίδα μας;

Μπορεί να μην κυκλοφορούμε με μάσκες στο πρόσωπο, η αστική ρύπανση όμως υπάρχει και μας αφορά γιατί...  

skin time

 

2019-10-09
Το «χρονολόγιο» της επιδερμίδας

Η επιδερμίδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει στη διάρκεια του …βίου της. Από λεία, απαλή,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;