CONNECT:  
           

Ποιος είναι ο… τροχονόμος των ρυτίδων;

Λένα Ιωαννίδου Κυριακή, 19 Ιουλίου 2015
Λένα Ιωαννίδου

 

Γιατί οι ρυτίδες μοιάζει  να προτιμούν συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και να αποφεύγουν άλλα; Μια νέα επιστημονική μελέτη επιχειρεί να λύσει ένα ακόμα  μυστήριο της γήρανσης .

Η διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας αποτυπώνεται στο πρόσωπό μας με την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Όχι όμως παντού και με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, το βάθος των ρυτίδων στο μέτωπο είναι μικρότερο από εκείνων στο «πόδι της χήνας» . Η μελέτη που διεξάχθηκε από ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων και δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Clinical Anatomy , επιβεβαιώνει κάτι που ίσως υποπτευόμασταν όταν λέγαμε ότι οι λιπαρές επιδερμίδες γερνούν με πιο αργούς ρυθμούς: ότι «τροχονόμος» στην εγκατάστασή τους δεν είναι άλλος από τους σμηγματογόνους αδένες!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιορισμένη παρουσία σμηγματογόνων αδένων και το λεπτότερο χόριο –η εσωτερική στιβάδα του δέρματος- σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, ενδεχομένως συνδέονται με το γεγονός ότι επιδερμίδα χάνει ευκολότερα τη φόρμα της και ίσως είναι μια από τις αιτίες σχηματισμού ρυτίδων.

Οι ιστοί που εξετάστηκαν, αναλύθηκαν ως προς την πυκνότητα, την ελαστικότητα και τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ανάλυση έδειξε ότι στα δείγματα στα οποία η πυκνότητα σμηγματογόνων αδένων στο μέτωπο ήταν μεγαλύτερη, οι ρυτίδες ήταν πιο «ρηχές». Επιπλέον, το χόριο ήταν παχύτερο και οι βλάβες από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μικρότερες.

Από τα ευρήματα της μελέτης οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η πυκνότητα των σμηγματογόνων αδένων είναι ένας από τους παράγοντες που προλαμβάνουν τη βάθυνση των ρυτίδων και εξηγεί γιατί αυτές είναι βαθύτερες στον έξω κανθό (η εξωτερική γωνία του ματιού) , όπου η αναλογία σμηγματογόνων αδένων είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στο μέτωπο. Πιστεύουν δε ότι οι διαπιστώσεις αυτές θα συμβάλλουν τόσο στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται οι ρυτίδες όσο και στην ανάπτυξη νέων αντιγηραντικών προϊόντων.

Και μια …μακάβρια λεπτομέρεια

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους οι Ιάπωνες ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες δειγμάτων ιστών από το δέρμα 58 πτωμάτων ανατομίας, γυναίκες και άνδρες, ηλικίας από 20 έως και 90 ετών, τη στιγμή του θανάτου τους.

Πηγή: cosmeticsdesign-europe

 

 

 

© Copyright 2018 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Skingurus 4th birthday

 

2017-12-01
Κλείσαμε τα 4!

Τα μεσάνυχτα της 1ης Δεκεμβρίου του 2013, το www.skingurus.gr ανέβαινε στο διαδίκτυο κι εμείς ξεκινούσαμε...  

The insiders@gynaika

 

2017-09-28
4 beauty editors μιλούν για ομορφιά

Στο τελευταίο τεύχος της, η "Γυναίκα", το εμβληματικό γυναικείο περιοδικό, συναντά και συνομιλεί...  

Botanifique TestLab

 

2017-10-12
​And the winners are….

Πριν λίγες μέρες, σας προσκαλέσαμε να συμμετάσχετε στο νέο μας TestLab για να ανακαλύψετε την Botanifique™,  τη...  

 

2017-05-25
''Εδώ που τα λέμε'', η σωστή σειρά εφαρμογής των καλλυντικών μας... μετράει

Τι πάει πρώτο στην καθημερινή ρουτίνα της ομορφιάς; Τι απλώνουμε σε στεγνή και τι σε νωπή επιδερμίδα;...  

 

2017-05-11
''Εδώ που τα λέμε'', η επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση γίνεται απαιτητική...

Η σημερινή μας συζήτηση με τις υπέροχες οικοδέσποινες του γυναικείου μαγκαζίνο της ΕΡΤ2 , περιστράφηκε...  

Galenic VIP CLUB

 

2017-05-05
Και οι 7 θα είναι υπέροχες!

Πριν λίγες μέρες, σας ρωτήσαμε αν θα θέλατε να γίνετε μια από τις 7 πρέσβειρες της Galénic,...  

womantoc/skingurus

 

2016-10-18
Οι Skingurus συναντούν το WomanTOC!

Λίγο πριν κλείσουμε τα 3 χρόνια «μοναχικής» πορείας μας, δεχτήκαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και τιμητική...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;