Έστω κι αν η γήρανση είναι μια φυσιολογική - άρα κι αναπόφευκτη- εξελικτική διαδικασία o χρόνος που τα πρώτα ίχνη της διαγράφονται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καθημερινές μας συνήθειες.

post item

1. Αμελούμε την καθημερινή αντηλιακή προστασία.

Σύμφωνα με στοιχεία το μεγαλύτερο ποσοστό της επικίνδυνης ακτινοβολίας που δεχόμαστε σε όλη μας τη ζωή προέρχεται από την τυχαία ή τη περιστασιακή έκθεση. Κάθε φορά λοιπόν που βγαίνουμε από το σπίτι χωρίς την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία καλό είναι να έχουμε κατά νου πως οι πιθανότητες για φθορά του κολλαγόνου, σχηματισμό ελευθέρων ριζών και εμφάνιση δυσχρωμιών είναι πολύ μεγάλες. Όλα δηλαδή όσα ….ανοίγουν το δρόμο στην πρόωρη γήρανση.

2. Πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς ντεμακιγιάζ και καθαρισμό.

Την ώρα που οι φυσικοί μηχανισμοί λειτουργούν στο μάξιμουμ για την επανόρθωση και ανάπλαση του δέρματος εμείς έχουμε αφήσει στην επιφάνεια όλα όσα συσσωρεύονται στη διάρκεια της μέρας, προϊόντα μακιγιάζ, σμήγμα, περιβαλλοντικούς ρύπους, σκόνη. Άρα δυσκολεύουμε το …έργο των κυττάρων. Οι συνέπειες δεν αργούν και μπορεί να περιλαμβάνουν αφυδάτωση, κοκκινίλες, ευαισθησία αλλά κι ατέλειες όπως λεπτές γραμμές κι ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος.

3. Τo παρακάνουμε με την απολέπιση

Όταν η ένταση- χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα πολλά προϊόντα με απολεπιστική δράση- κι η συχνότητα της απολέπισης ξεπερνούν το μέτρο απογυμνώνεται ο προστατευτικός δερματικός φραγμός, η επιδερμίδα ευαισθητοποιείται και γίνεται ευάλωτη στις καθημερινές εξωτερικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά της.

4. Ξεχνάμε την ενυδάτωση μετά την απολέπιση

Τα απολεπιστικά προϊόντα απομακρύνουν μεν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια αλλά, ταυτόχρονα, διαταράσσουν- έστω και πρόσκαιρα- τον υδρολιπιδικό φραγμό. Για να επαναφέρουμε άμεσα την ισορροπία στην επιφάνεια «τροφοδοτούμε» την επιδερμίδα με γερές δόσεις υγρασίας επιλέγοντας προϊόντα με ενυδατικούς παράγοντες που σχηματίζουν ένα λεπτό φιλμ κι αποτρέπουν έτσι την απώλεια υγρασίας.

5. Καθυστερούμε την κρέμα ματιών

Γνωρίζουμε πως η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι λεπτή, περίπου 10 φορές πιο λεπτή από το υπόλοιπο πρόσωπο. Υπολείπεται σμηγματογόνων αδένων, άρα της λείπει το φυσικό λιπαντικό, αποτελεί την πιο σκληρά εργαζόμενη περιοχή αν σκεφτούμε πως τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν τουλάχιστον 10.000 φορές την ημέρα και τους μυς να συσπώνται σε κάθε μας έκφραση και φυσικά είναι καθημερινά εκτεθειμένη στο οξειδωτικό στρες από τις επιβλαβείς, περιβαλλοντικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι ειδικοί επιμένουν πως ήδη από τα μέσα της δεκαετίας των 20 μια λεπτόρρευστη, ενυδατική κρέμα ειδικά σχεδιασμένη για τα μάτια είναι απαραίτητη.

6. Μένουμε «κολλημένοι» στην οθόνη του κινητού

Η επιδερμίδα στην περιοχή του λαιμού είναι πιο λεπτή από του προσώπου κι η επαναλαμβανόμενη κλίση του λαιμού προς τα κάτω ασκεί μεγάλη πίεση στο μυ. Όπως λοιπόν συμβαίνει και με τις ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπο έτσι και στο λαιμό σχηματίζονται οριζόντιες γραμμές που δεν αργούν να γίνουν μόνιμες ρυτίδες λόγω της φυσιολογίας του δέρματος.

7. Το διαιτολόγιό μας υστερεί σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Οι δίαιτες- αστραπή που κάθε χρόνο αυτήν την εποχή βρίσκονται στο προσκήνιο ενόψει θερινής σεζόν υπολείπονται στην πλειοψηφία τους σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως τα ακόρεστα ωμέγα-3 κι ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα οι διατροφικές ελλείψεις του οργανισμού να αποτυπώνονται στην επιδερμίδα και να πυροδοτούν μια σειρά από αντιδράσεις- έντονη ξηρότητα, θαμπό χρώμα, ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο- που σταδιακά μπορεί να οδηγήσουν στην πρόωρη γήρανση.

8. Πίνουμε τον καφέ μας με καλαμάκι

Tο επαναλαμβανόμενο ζάρωμα των χειλιών σε κάθε ρουφηξιά για να κρατήσουμε το καλαμάκι με το πέρασμα του χρόνου οδηγεί στο σχηματισμό λεπτών γραμμών γύρω από τα χείλη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει με τους καπνιστές και τη ρουφηξιά του τσιγάρου.

9. Καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ

Το αλκοόλ ως ισχυρό διουρητικό προκαλεί έντονη αφυδάτωση. Η όψη της επιδερμίδας αλλάζει. Δείχνει θαμπή κι άτονη λόγω της συσσώρευσης νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια, κάποιες φορές ξεφλουδίζει, λεπτές γραμμές διαγράφονται στην εξωτερική γωνία των ματιών ή γύρω από τα χείλη εξαιτίας των έντονων μυϊκών συσπάσεων, σταδιακά χάνει την ελαστικότητά της κι οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές.

10. Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Όταν καθημερινά οι ώρες ύπνου δεν είναι επαρκείς - οι 8 ώρες παραμένουν το ιδανικό χρονικό διάστημα για τους ενήλικες- οι φυσικοί μηχανισμοί επανόρθωσης απορρυθμίζονται. Ο κυτταρικός μεταβολισμός ατονεί, ο προστατευτικός δερματικός φραγμός αποδυναμώνεται, δημιουργούνται «κενά» στην κεράτινη στιβάδα κι η επιδερμίδα καταλήγει ευάλωτη στα σημάδια του χρόνου.

L.GR.MKT.03.2019.1279


<- Επιστροφή
Loading