Αφυδάτωση, λιπαρότητα, ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες. Όταν ένα δέρμα είναι υγιές, τα προβλήματα που συνήθως μας απασχολούν είναι κυρίως αισθητικής φύσης.  Όταν όμως νοσεί, έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα, όπως συχνούς ερεθισμούς ή και καταστάσεις που προκαλούν έντονο κνησμό. Ποιες καταστάσεις  πυροδοτούν αυτές τις δερματικές αντιδράσεις; Και πώς μπορούμε να τις κατευνάσουμε;

post item

Κοκκίνισμα της επιδερμίδας, ξηροδερμία, ερεθισμός, έντονος και επίμονος κνησμός . Τα βασανιστικά αυτά συμπτώματα που ταλαιπωρούν εμάς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μας – συνήθως το παιδί μας - τα αποκαλούμε έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συμπτώματα μιας φλεγμονώδους νόσου του δέρματος, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, εκδηλώνεται ανά έναν στους έξι ανθρώπους.

Εκδηλώνεται με μεγάλη συχνότητα σε βρέφη, νήπια και παιδιά και μετά την εφηβεία υποχωρεί, μπορεί όμως να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία ή να υποτροπιάσει….. Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στο σώμα, είναι χρόνια και υποτροπιάζουσα, έχει δηλαδή εξάρσεις και υφέσεις … Αν και δεν υπάρχει ακόμα η μέθοδος για την πλήρη ίαση της ατοπικής δερματίτιδας, οι φαρμακευτικές αγωγές που συστήνουν οι δερματολόγοι κατορθώνουν να μειώσουν τη συχνότητα των εξάρσεων και να καταπραΰνουν τα συμπτώματά της. Αυτό όμως που πραγματικά ταλαιπωρεί τους ασθενείς -παιδιά αλλά και ενήλικες- και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους είναι το μαρτυρικό αίσθημα του κνησμού, η δυσφορία που προκαλεί και ο πειρασμός στον οποίο είναι αδύνατον να αντισταθούν: το ξύσιμο …

Ο φαύλος κύκλος της φαγούρας

Τι συμβαίνει στο δέρμα. Όλα ξεκινούν από έναν «ελαττωματικό» φραγμό. Στο υγιές δέρμα, ο υδρολιπιδικός, επιδερμικός ή δερματικός, όπως αποκαλείται, φραγμός, είναι το τείχος άμυνας και προστασίας που σχηματίζουν τα κερατινοκύτταρα της επιφανειακής στιβάδας της επιδερμίδας μας. Το λιπαρό και ανθεκτικό στο νερό «κάλυμμα» αυτό, εμποδίζει τη διείσδυση αλλεργιογόνων και βακτηριδίων και συγχρόνως αποτρέπει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα μας.

Στο ξηρό, ατοπικό δέρμα όμως, το «τείχος» παρουσιάζει μειωμένη συνοχή - φανταστείτε μικρές, αδιόρατες ρωγμές στους “αρμούς” του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή διαδερμική απώλεια νερού από το δέρμα, και την ταυτόχρονη «εισβολή» ερεθιστικών και αλλεργιογόνων παραγόντων στο δέρμα.. Όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τους «εισβολείς», ενεργοποιεί το μηχανισμό άμυνάς του, τον κνησμό (φαγούρα), που αποτελεί το όπλο που έχει ο οργανισμός μας για να απομακρύνει από το δέρμα οποιαδήποτε ουσία θεωρεί επικίνδυνη. Το επίμονο ξύσιμο όμως που προκαλεί ο κνησμός διαταράσσει ακόμα περισσότερο τον ήδη διαταραγμένο επιδερμικό φραγμό με αποτέλεσμα ακόμα περισσότεροι ερεθιστικοί παράγοντες να εισέρχονται στο δέρμα και να προκαλούν ακόμα πιο έντονη φαγούρα και άρα επιθυμία για ακόμα εντονότερο ξύσιμο. Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής οδηγείται σε μία κατάσταση που ονομάζεται “Φαύλος Κύκλος Κνησμού-Ξεσμού" …

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτόν το φαύλο κύκλο και να βρούμε ανακούφιση από τη φαγούρα θα πρέπει να επανορθώσουμε τον «ελαττωματικό» δερματικό φραγμό. Πώς; Περιορίζοντας τη διαδερμική απώλεια νερού, αυξάνοντας την ενυδάτωση της κεράτινης στιβάδας και βοηθώντας το ίδιο το δέρμα να συνθέσει τα δικά του λιπίδια και να κλείσει τις ρωγμές του…τείχους.

Θα πρέπει να αναζητήσουμε ειδικές συνθέσεις, εμπλουτισμένες με συστατικά όπως προβιταμίνη Β5, λιπίδια, κεραμίδια, γλυκερίνη, ή/ και άλλους μαλακτικούς και ενυδατικούς παράγοντες, που υποστηρίζουν την επανόρθωση του διαταραγμένου επιδερμιδικού φραγμού, αντιμετωπίζουν την ξηρότητα, καταπραΰνουν την ερεθισμένη επιδερμίδα, μειώνουν την ερυθρότητα και το πιο σημαντικό, ανακουφίζουν από τον κνησμό και τη δυσφορία που προκαλεί, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής…

L.GR.MKT.04.2019.1317


<- Επιστροφή
Loading