Κερδίζει την προσοχή μας χάρη στα υπέροχα, φωτεινά χρώματά του. Ο τουρμαλίνης, που στην πραγματικότητα είναι μια «οικογένεια» ημιπολύτιμων λίθων, αφού αξιοποιήθηκε πολλά χρόνια για την πλούσια ενέργεια, ισορροπία, ευεξία και πνευματική διαύγεια που προσφέρει στην ψυχή και το σώμα ήρθε η ώρα να βοηθήσει την επιδερμίδα να αναζωογονηθεί … εκ βάθους.

Σύμφωνα με έναν αρχαίο αιγυπτιακό θρύλο τα μαγευτικά χρώματα των ημιπολύτιμων λίθων από την οικογένεια του τουρμαλίνη τα χάρισε το ουράνιο τόξο που φώτιζε τον ουρανό όταν το ορυκτό έβγαινε από τα έγκατα της γης, στην επιφάνεια. To όνομα tourmaline προέρχεται από τη λέξη toramalli που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι στη Σρι Λάνκα για το μικρό πετράδι που βγαίνει από τη γη. Τα πρώτα ευρήματα εντοπίζονται στη Βραζιλία γύρω στο 1500. Στην Ευρώπη οι Ολλανδοί ναυτικοί φέρνουν αυτά τα μαγευτικά πετράδια από τη Σρι Λάνκα το 1703. Αρχικά όλοι θεωρούν ότι ο πράσινος τουρμαλίνης είναι τα γνωστά σμαράγδια και ο κόκκινος τα ρουμπίνια. Χρειάστηκε να περάσουν τρεις αιώνες για να αντιληφθούν οι επιστήμονες ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος ορυκτών. Είναι ίσως το μοναδικό στη γη στο οποίο τα χρώματα αποτυπώνονται -κατά μόνας ή σε συνδυασμούς- με τόση καθαρότητα. Τα μεγαλύτερα αποθέματα αρχικά 56eabd9b8d9c075f9760824f8863c549.jpgεντοπίζονται στην Καλιφόρνια και στο Μέιν. Από εκεί το μεταφέρουν στην Κίνα όπου το βρίσκουμε να κοσμεί πολλά διακοσμητικά αντικείμενα. Το 1912 όμως, όταν καταλύεται η αυτοκρατορία και η ζήτηση για τους χρωματιστούς ημιπολύτιμους λίθους πέφτει κατακόρυφα- μέχρι να βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα ορυκτών στη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη και το Αφγανιστάν και το εμπόριο του τουρμαλίνη να ανθήσει ξανά. Στην Ελλάδα κοιτάσματα τουρμαλίνη έχουν βρεθεί στην Ικαρία, στη Νάξο, στη Χαλκιδική και τη Φλώρινα. Σε λογοτεχνικά κείμενα του 18ου αιώνα υπάρχουν πολλές αναφορές για τη θετική ενέργεια που έχει ο τουρμαλίνης σε όσους ασκούν δημιουργικά επαγγέλματα, ηθοποιούς, καλλιτέχνες ή συγγραφείς. Την ίδια εποχή ένας Ολλανδός γιατρός συστήνει στους γονείς να βάζουν κομπρέσες με τουρμαλίνη τυλιγμένη σε μεταξωτό ύφασμα πάνω στο μάγουλο των παιδιών, όταν έχουν υψηλό πυρετό, για να τα βοηθούν να αποκοιμηθούν αναδεικνύοντας έτσι τις πολύτιμες χαλαρωτικές του ιδιότητες. Στην Ινδία ο τουρμαλίνης θεωρείται το πετράδι που χαρίζει ευγλωττία και άνεση στην επικοινωνία. Ενώ, για πολλές φυλές της Αφρικής ακόμη και σήμερα είναι το πιο πολύτιμο φυλακτό για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Τι είναι: O τουρμαλίνης είναι μια σειρά σύνθετων, βιοπυριτικών ορυκτών που ξεχωρίζουν από την απόχρωσή τους (πράσινος, ροζ, κόκκινος τουρμαλίνης) και τα οποία αναπτύσσονται σε γρανίτες που σχηματίστηκαν εξαιτίας ηφαιστειακής δραστηριότητας. Διακρίνονται για τη μεγάλη ποικιλία των συστατικών τους -είναι πλούσια σε νάτριο, αργίλιο ή αλουμίνιο, λίθιο ενίοτε και χαλκό.

Τι κάνει: Είναι το μοναδικό ορυκτό στη γη που παρουσιάζει διαρκή ηλεκτρισμό και αποτελεί πηγή αρνητικών ιόντων και υπέρυθρης ακτινοβολίας όταν θερμανθεί. Βελτιώνει την κυκλοφορία, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, αναζωογονεί και βοηθάει σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ακριβώς για το τελευταίο βρέθηκε στο στόχαστρο των επιστημόνων της βιομηχανίας της ομορφιάς.Checks_and_Balances.jpg

Skingurus favourite

Origins, Checks and Balances™: Απαλό, αφρώδες προϊόν καθαρισμού με κρυστάλλους τουρμαλίνη που δρα σε βάθος για να επαναφέρει την ισορροπία στην επιφάνεια του δέρματος. Ρυθμίζει την έντονη λιπαρότητα προσφέρει λάμψη και, ταυτόχρονα, διατηρεί τα αποθέματα υγρασίας στα φυσιολογικά επίπεδα προστατεύοντας έτσι τα σημεία του προσώπου που έχουν τάση για ξηρότητα. Ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος ενώ συστήνεται ιδιαίτερα στις μικτές επιδερμίδες.

  Προς Αρχική σελίδα