Τα λευκά άνθη του ανοίγουν μόνο για μια νύχτα και σκορπούν  τη γλυκιά ευωδιά τους. Οι καρποί του με το εκτυφλωτικό φούξια χρώμα και την απολαυστική τους γεύση ξαφνιάζουν. Σας συστήνουμε το εξωτικό «φρούτο του δράκου», ένα super fruit με αμέτρητα οφέλη και για την επιδερμίδα μας.

Τα ζεστά βράδια στα χωριά του Μεξικού, η γλυκιά ευωδιά των «λουλουδιών του φεγγαριού», πλημμυρίζει τον αέρα. Είναι τα τεράστια, κατάλευκα άνθη του pitahaya ενός πολύ ξεχωριστού αναρριχητικού κάκτου που σκεπάζει τους φράχτες των μεξικάνικων σπιτιών. Και όλοι περιμένουν να δέσουν οι φούξια καρποί του, για να τους απολαύσουν στο πιάτο τους σαν φρούτο, σαν γλύκισμα ή να σβήσουν τη δίψα τους με ένα παγωμένο, χωνευτικό χυμό Dragon fruitdragon_fruit_flower.jpg

Το επιστημονικό όνομα του κάκτου Dragon fruit είναι Hylocereus undatus - ηylo από την αρχαιοελληνική λέξη ύλη (ξύλο) και τις λατινικές λέξεις cereus (κερένιος) και undatus (κυματιστός). Η καταγωγή του δεν είναι γνωστή. Αν και ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ασία, πιστεύεται ότι η πατρίδα του είναι μάλλον το Μεξικό. Στη Νότια Κίνα ονομάζεται Pa wong fa και φυτρώνει στις παραλίες. Οι ντόπιοι βράζουν τους θυσάνους των λουλουδιών του μαζί με κρέας. Στην κινεζική ιατρική οι μεταξένιες αυτές ίνες αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αντιβηχικού σιροπιού ενώ ο εδώδιμος καρπός του πιστεύεται ότι βελτιώνει την όραση, καταπολεμά την υπέρταση και οι σπόροι του συμβάλλουν στη ρύθμιση του διαβήτη.

Πριν από 150 σχεδόν χρόνια, οι Γάλλοι έφεραν σπόρους Dragon fruit από τη Γουϊάνα και την Κολομβία στο Βιετνάμ όπου άρχισαν να το καλλιεργούν συστηματικά αρχικά για να το εμπορευτούν σαν διακοσμητικό φυτό και αργότερα σαν έδεσμα πολυτελείας. Οι καρποί τους πάντως, τα thanh long όπως τα ονόμαζαν, θεωρούνταν για χρόνια που προοριζόταν αποκλειστικά για τη βασιλική οικογένεια και τους πλούσιους Βιετναμέζους. Σήμερα το 55% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη χώρας αυτή.

Αυτό το παράξενο εξωτικό φρούτο , οι σύγχρονοι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα super fruits-καθόλου άδικα όπως θα δούμε παρακάτω- ενώ τα τελευταία χρόνια, το βρίσκουμε και στα καλλυντικά μας!

dragon-fruit.jpgΤι είναι: Το Dragon fruit (Hylocereus undatus) είναι ένας αναρριχητικός κάκτος της οικογένειας Cactaceae. Φυτρώνει και ευδοκιμεί σε ξηρά, τροπικά ή υποτροπικά κλίματα κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική ( Μεξικό, Τέξας, Περού και Αργεντινή) ενώ καλλιεργείται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Βιετνάμ, Κίνα, Φιλιππίνες, Μαλαισία κλπ.). Τα άνθη του είναι μεγάλα, λευκά και με έντονο γλυκό άρωμα. Καρποφορεί 4-6 φορές το χρόνο. Η κρεμώδης σάρκα του οβάλ καρπού του ανάλογα με την ποικιλία, έχει από λευκό μέχρι έντονο φούξια χρώμα. Η υφή της στο στόμα, μοιάζει με της φράουλας-λόγω των μαύρων σπόρων- και η γεύση της θυμίζει κάτι ανάμεσα σε αχλάδι και πεπόνι. Το Dragon fruit έχει υψηλή διατροφική αξία καθώς περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, άφθονα καροτενοειδή, φώσφορο, φυτικές ίνες και βιταμίνες C, B1, B2 και Β3.

Τι κάνει: Οι κάκτοι αυτοί φύονται σε άνυδρες περιοχές του πλανήτη. Για να διατηρήσουν τα απαραίτητα αποθέματα νερού, που θα τους εξασφαλίσουν την ανθοφορία και καρποφορία τους, τους έχει «αναγκάσει» να αναπτύξουν ένα ισχυρό μηχανισμό άμυνας απέναντι στις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό προσδίδει στο εκχύλισμα από τον καρπό τους, σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι επιστημονικές μελέτες δε της τελευταίας δεκαετίας, έδειξαν ότι τα φύλλα, ο φλοιός και η σάρκα του καρπού, αλλά και τα άνθη του, είναι πλούσια σε πολυσακχαρίτες. Η παρουσία, επομένως, εκχυλισμάτων Dragon fruit σε αντιγηραντικές συνθέσεις, εκτός από την αντιοξειδωτική ασπίδα προστασίας που προσφέρουν στην επιδερμίδα για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και τη βοηθά να ανακτήσει άμεσα τη σφριγηλότητα και τη λεία της όψη.Dragon_fruit_mask.jpg

Skingurus favourite

Origins, Dragon fruit mask (www.sephora.gr). H δροσερή αυτή ενυδατική μάσκα-gel, με το απολαυστικό, φρουτώδες άρωμα, αξιοποιεί την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του εκχυλίσματος του καρπού τoυ Dragon fruit, για να ενισχύσει τη φωτεινότητα και τη λάμψη της επιδερμίδας. Εμπλουτισμένη με μικροσκοπικά κομμάτια από κελύφη καρυδιών, απολεπίζει και λειαίνει άμεσα την επιδερμίδα. Tip. Απλώστε τη μάσκα σε καθαρή επιδερμίδα, για 10 λεπτά. Πριν την ξεπλύνετε, κάντε απαλό μασάζ για να βοηθήσετε τα απολεπιστικά συστατικά της να δράσουν.

  Προς Αρχική σελίδα