CONNECT:  
             

Το εγκώμιο του νερού*

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019
Λένα Ιωαννίδου
Chief Editor
 

Avene, Eau Thermale  Ένας μαρκήσιος, ένα άλογο, μια αρχέγονη πηγή με νερό που θεραπεύει … Ελάτε μαζί μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο  και στη φύση, μέσα από την  ιστορία του Eau Thermale , του ιαματικού Νερού της Avène…

* "Louanges de l'eau" : Τίτλος κειμένου του Paul Valéry


Κουλουριασμένη μέσα στην οργιαστική βλάστηση της εύφορης κοιλάδας του Orb, στην καρδιά του εθνικού Πάρκου Haut-Languedoc, βρίσκεται η Avène, ένα μικρό , γραφικό χωριό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, αλλιώτικο όμως από τα άλλα . Τι κάνει την Avène ξεχωριστή; Η κυκλική αρχιτεκτονική της, με τα σπίτια που μοιάζει να ακολουθούν το μαίανδρο του ποταμού Orb; Το ήπιο, με μεγάλη ηλιοφάνεια κλίμα της; Η οροσειρά Cévennes και το Μαύρο Βουνό με το ελατόδασος , τo άγριο φαράγγι του Hérault και λίγο πιο πέρα, τα χιονισμένα Πυρηναία; Σίγουρα ναι. Όμως , τη μοναδικότητά της αποκαλύπτει το ίδιο της το όνομα! Στα οξιτανικά –είναι η γλώσσα των τροβαδούρων που μιλιέται ακόμα, σαν διάλεκτος στη νότιο Γαλλία- η λέξη avën , σημαίνει πηγές ή νερό που ρέει, σε μεγάλο βάθος, κάτω από τη γη. Από τις πηγές αυτές ξεκινά και η δική μας ιστορία …

Η ανακάλυψη…

1736. Άρχοντας της ευρύτερης περιοχής και ιδιοκτήτης της κοιλάδας του Orb είναι ο μαρκήσιος Pons Rosset de Rocozels (1690-1763), ένας σκληρός γαιοκτήμονας, που καταδυναστεύει τους χωρικούς και κλείνει στα μπουντρούμια του πύργου του στην Avène, όσους αδυνατούν να πληρώνουν τους υψηλούς φόρους που επιβάλλει. Εκείνη τη χρονιά, ένα από τα άλογά του που εμφανίζει μια σοβαρή δερματοπάθεια- έχει έντονο κνησμό και χάνει όλο το τρίχωμά του- αφήνεται ελεύθερο να περιπλανιέται στην κοιλάδα. Οι ντόπιοι το βλέπουν, να πίνει και να βουτά, αρκετές φορές μέσα στη μέρα, στο χλιαρό νερό που αναβλύζει από μια πηγή στις πλαγιές του Μαύρου Βουνού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το άλογο είναι υγιές και έχει ξαναβρεί το στιλπνό τρίχωμά του! Εντυπωσιασμένος ο μαρκήσιος, αναφέρει το περιστατικό σε φίλους του γιατρούς, οι οποίοι αποφασίζουν να δοκιμάσουν το νερό σε ανθρώπους με δερματικά αλλά και οφθαλμολογικά προβλήματα. Η θεαματική βελτίωση που παρατηρούν, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ιαματική δράση του νερού. Όλοι πλέον μιλούν για το «θαύμα» του νερού της Avène

1743. Σε μια πρωτοφανή έκρηξη γενναιοδωρίας ο μαρκήσιος de Rocozel ιδρύει την πρώτη δεξαμενή με νερό από την πηγή Sainte Odile- το νέο της όνομα παραπέμπει στην τυφλή εκ γενετής Αγία Οντίλ, που σύμφωνα με τον θρύλο, βρήκε το φως της με το νερό του βαπτίσματος – για τη δωρεάν θεραπεία ασθενών που έπασχαν από ψωρίαση, έκζεμα, εγκαύματα και χρόνιες δερματοπάθειες. Έτσι, ο μαρκήσιος, μένει εντέλει στην ιστορία όχι σαν στυγνός εκμεταλλευτής, αλλά σαν μεγάλος ευεργέτης!

1772. Ο γιατρός Amilhau επισκέπτεται την Avène και μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία στο έργο Observations médicales sur les eaux dAvèneόπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε ό,τι αφορά τις θεραπείες σοβαρών δερματικών παθήσεων, καταφεύγω στην Avène, το υπέρτατο αγκυροβόλιο υγείας». Είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη –θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα, στους επόμενους 2 αιώνες- πάνω στις ιαματικές ιδιότητες του νερού της Avène.

1809. Ο Auguste Saintpierre παρουσιάζει μπροστά τους καθηγητές της Ιατρικής σχολής του Μονπελιέ , τη διδακτορική διατριβή του στην οποία γίνεται για πρώτη φορά ανάλυση της χημικής σύστασης του Ιαματικού Νερού της Avène και επιβεβαιώνεται, κατόπιν μετρήσεων, η αμετάβλητη θερμοκρασία του στην πηγή : 25,6οC….

1811. Οι γιατροί συστήνουν στον Ναπολέοντα –που έπασχε από ψώρα- να κάνει λουτροθεραπεία στην Avène . Ωστόσο, η προγραμματισμένη για την άνοιξη εκείνης της χρονιάς, άφιξη του Αυτοκράτορα, ματαιώνεται λόγω της εκστρατείας του στην Ισπανία και μετά στη Ρωσία…

1871. H Αμερική «ανακαλύπτει» την Avène και το Eau Thermale, καθώς χιλιάδες λίτρα Ιαματικού Νερού στέλνονται για να ανακουφίσουν τα εγκαύματα των θυμάτων της μεγάλης πυρκαγιάς του Σικάγου.

1874. Η φήμη του Κέντρου Υδροθεραπείας που έχει χτιστεί στο σημείο ανάβλυσης της πηγής -στην «κρήνη με το λιοντάρι»- εξαπλώνεται. Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς, καταφεύγουν στην Avène για να καταπραΰνουν και να θεραπεύσουν τα δερματικά τους προβλήματα. Η Ιαματική πηγή Sainte -Odile, αναγνωρίζεται με προεδρικό διάταγμα , ως πηγή «κοινής ωφέλειας ». Για τα επόμενα 40 χρόνια, Γάλλοι και ξένοι “curistes” –περίπου 500 άτομα κάθε σεζόν- συρρέουν στο μικρό χωριό της κοιλάδας του Orb για να απολαύσουν τα οφέλη της crénothérapie (η λουτροθεραπεία λεγόταν παλιά και κρηνοθεραπεία) , της κούρας με Ιαματικό νερό . Η Avène διανύει τη “Μπελ Επόκ” της.

1966. Η θεραπεία στις ιαματικές εγκαταστάσεις της Avène , καλύπτεται πλέον από την γαλλική κοινωνική ασφάλιση.

Η νέα εποχή…

1975. Έπειτα από μια μακρά περίοδο παρακμής, ο Όμιλος Pierre Fabre εξαγοράζει τις ιαματικές εγκαταστάσεις της Avène από την οικογένεια Descays, στην οποία ανήκαν από το 1806. Η εξαγορά συμπίπτει με την εποχή της ανάπτυξης της επιστημονικής λουτροθεραπείας. Στα εργαστήρια της Pierre Fabre ξεκινούν φαρμακευτικές και κλινικές έρευνες για τη σύσταση, τις ιδιότητες και τα οφέλη του Ιαματικού Νερού.

1990. Οι πλήρως ανακαινισμένες ιαματικές εγκαταστάσεις της Avène στο φυσικό περιβάλλον της πηγής Sainte-Odile, ανοίγουν τις πύλες τους και γίνονται το πρώτο κέντρο Υδροθεραπείας αφιερωμένο 100% στη Δερματολογία. Κυριότερες ενδείξεις θεραπείας η ατοπική δερματίτιδα, ηψωρίαση, το έκζεμα εξ επαφής, ο κνησμός, οι επιπλοκές των εγκαυμάτων και οι διαταραχές της επούλωσης. Την ίδια χρονιά γεννιέται η Eau Thermale Avène, μια μάρκα δερμοκαλλυντικών προϊόντων με βάση το Ιαματικό Νερό-ανάμεσά τους και το εμβληματικό Eau Thermale Spray-, αφιερωμένη στο ευαίσθητο, το μη ανεκτικό και το αλλεργικό δέρμα. Το εργοστάσιο χτίζεται δίπλα στην πηγή, έτσι ώστε με την απευθείας σύνδεση με τη μονάδα παραγωγής και τη συνεχή ροή του Νερού, να διαφυλάσσονται απόλυτα οι ευεργετικές του ιδιότητες.

2001. Σε συνεργασία με διεθνή επιστημονικά κέντρα και εμπειρογνώμονες του νερού, οι ερευνητές των Δερματολογικών Εργαστηρίων Avène ξεκινούν τη μελέτη της ιδιαίτερης χημικής και βιολογικής σύστασης του Ιαματικού νερού και αυτά που ανακαλύπτουν τα επόμενα χρόνια για τους μηχανισμούς δράσης του είναι άκρως ενδιαφέροντα…

-Ανακαλύπτουν ότι στο αργό, υπόγειο ταξίδι του, για περισσότερα από 50 χρόνια, μέχρι να ανέβει στην επιφάνεια μέσα από ρήγματα δολομιτών (ιζηματώδη πετρώματα), η σύστασή του παραμένει προστατευμένη , αμετάβλητη και τέλεια ισορροπημένη. Άοσμο, άγευστο , άχρωμο, βακτηριολογικά καθαρό, με ουδέτερο pH (7.5) και σταθερή θερμοκρασία 25.6 °C, το ιαματικό Νερό τηςAvène είναι πλούσιο σε οξείδια πυριτίου, αλλά πτωχό σε μέταλλα, με αποτέλεσμα να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στο ευαίσθητο δέρμα.

-Αποδεικνύουν ότι το ιαματικό Νερό της Avène μειώνει την υπερευαισθησία των κυττάρων που σχετίζονται με τους μηχανισμούς αντιδραστικότητας του δέρματος, βελτιώνει τις ανταλλαγές μεταξύ των κυττάρων επαναφέροντας την ισορροπία στο δέρμα και το βοηθά να αμύνεται καλύτερα .

-Με τη βοήθεια νέων ερευνητικών τεχνικών- μικροβιολογικές μελέτες στο ιαματικό Νερό της Avène από τα Εργαστήρια μοριακής βιολογίας ARAGO Banyuls- ανακαλύπτουν την παρουσία μιας αρχαίας και πρωτότυπης μικροχλωρίδας που ζει στα πολύ βαθιά και πολύ καθαρά νερά της Avène και διαπιστώνουν ότι οι καταπραϋντικές ιδιότητες του Νερού οφείλονται σε μεγάλο βαθμό, στις ενεργές ουσίες που εκκρίνει η aqua.dolomiae – έτσι ονομάστηκε η μοναδική αυτή μικροχλωρίδα μετά την ταυτοποίησή της (κατάθεση στο Ινστιτούτο Pasteur) κατά τη διετία 2002-2004. Καρπός της πολύχρονης έρευνας είναι το i-modulia®, ένα κατοχυρωμένο δραστικό συστατικό με σημαντική καταπραϋντική δράση, που αναπτύχθηκε βιοτεχνολογικά από τα πιο δραστικά κλάσματα της aqua.dolomiae.

2004. Οι ιαματικές Εγκαταστάσεις της Avène επεκτείνονται και η δυνατότητα υποδοχής ασθενών διπλασιάζεται, ξεπερνώνταςτα 2500 άτομα κάθε χρόνο. Λαμβάνουν την πιστοποίηση Aquacert HSCCP Thermalisme, μια σημαντική αναγνώριση της ποιότητας που τις χαρακτηρίζει.

2007. Δημιουργείται το Εργαστήριο Νερού, δίπλα στις ιαματικές εγκαταστάσεις της Avène -Les-Bains. Στόχοι του είναι η καλύτερη γνώση της πηγής και η αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών δράσης του ιαματικού Νερού, η επιτήρηση και ο έλεγχος της καθαρότητάς του, η διεξαγωγή κλινικών και φαρμακολογικών μελετών στις κυριότερες παθήσεις που σχετίζονται με την ιαματική θεραπεία, η εκπαίδευση και η επιστημονική επικοινωνία με ερευνητές, γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς , δηλαδή όλους όσοι σχετίζονται με τη λουτροθεραπεία.

2011. Το Journal of European Academy of Dermatology and Venerology (JEADV), σε ένα δημοσίευμα αναφοράς, συνοψίζει τις βιολογικές και κλινικές ιδιότητες του ιαματικού Νερού της Avène και επιβεβαιώνει την αντιφλεγμονώδη αποτελεσματικότητά του σε πολυάριθμες ιατρικές και χειρουργικές δερματολογικές ενδείξεις.

2013. Έπειτα από 12 χρόνια έρευνας, παρουσιάζεται η νέα σειρά μαλακτικών προϊόντων XeraCalm A.D , στη φόρμουλα των οποίων αξιοποιούνται οι μοναδικές ιδιότητες του i-modulia® για την ανακούφιση –μειώνει τον κνησμό και τις κοκκινίλες- και την ενίσχυση της άμυνας του πολύ ξηρού και ατοπικού δέρματος.

2017-2019. Η Avène δεσμεύεται έμπρακτα στο πλευρό των παιδιών με ατοπία. Στο πλαίσιο του προγράμματος XeraCalm A.D HOPE και έπειτα από το δωρεάν σεμινάριο ενημέρωσης που διοργανώνει, με την υποστήριξη της μάρκας, το νοσοκομείο Α. Συγγρός για οικογένειες με παιδί που πάσχει από ατοπική δερματίτιδα, επιλέγεται μία από τις οικογένειες που συμμετείχαν για να ταξιδέψει δωρεάν στη Νότια Γαλλία όπου το παιδί θα δεχτεί τη φροντίδα του Κέντρου Υδροθεραπείας της Avène.

Δείτε το video για το ιαματικό Νερό της Avène

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.