Ο γύρος του κόσμου σε.....10 συστατικά
![]()
Μπορεί το διάσημο πλέον έλαιο αργκάν ή argan oil να είναι το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, όμως υπάρχει και ένα ακόμη ενδημικό συστατικό με εξίσου πολύτιμες ιδιότητες. Η άργιλος rhassoul, που εξορύσσεται από τα χαμηλά σημεία της οροσειράς του Άτλαντα στο βορειανατολικό Μαρόκο, χρησιμοποιούνταν από τις γυναίκες της περιοχής για τον καθαρισμό και αποτοξίνωση της επιδερμίδας. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε πυρίτιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και ποτάσιο απομακρύνει νεκρά κύτταρα, αφαιρεί τη λιπαρότητα και μαύρα στίγματα ενώ, ταυτόχρονα, θρέφει και αναζωογονεί το δέρμα.
2.Ιρλανδία: θεραπευτικά λουτρά με φύκια. Πολύ πριν η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς ανακαλύψει τις πλούσιες αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα φύκια αξιοποιούνταν από τους ντόπιους στις βορειοδυτικές ακτές της Ιρλανδίας για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Οι βιταμίνες και τα πολύτιμα αμινοξέα, που περιέχουν τα φύκια, ενυδατώνουν και τρέφουν τη ξηρή επιδερμίδα, καταπραΰνουν τις κοκκινίλες και την έντονη απολέπιση που παρουσιάζονται σε ορισμένες δερματοπάθειες, βλέπε ψωρίαση.
Τα υψηλά ποσοστά μυρμηκικού (μεθανοϊκού) οξέος που περιέχονται στις τσουκνίδες είναι η αιτία για το τσούξιμο και τον ερεθισμό της επιδερμίδας στην επαφή μας με το φυτό. Με την κατάλληλη όμως επεξεργασία -αποξήρανση και βρασμός- τα φύλλα τσουκνίδας αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της έντονης λιπαρότητας στα μαλλιά. Οι ηλικιωμένες γυναίκες στην Τσεχία, πιστές στην παράδοση, εξακολουθούν να μαζεύουν τα φύλλα τσουκνίδας και να διατηρούν το υγρό του βρασμού σε βάζα για τη φροντίδα των μαλλιών τους. 4.Νότια Αφρική: rooibos κατά των ερεθισμών και της φωτογήρανσης .
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική της Νοτίου Αφρικής ένα φλιτζάνι τσάι rooibos τη μέρα εξανθήματα, έκζεμα και ψωρίαση κάνει πέρα….. Το κόκκινο
Η ονομασία του ως «λάδι των Φαραώ» μόνο τυχαία δεν είναι αφού βρέθηκε στον τάφο του Τουταγχαμών και άλλων Φαραώ. Το έλαιο από μαύρο κύμινο ή αιγυπτιακό κύμινο ( nigella sativa), ετήσιο φυτό από τη νοτιοδυτική Ασία , το οποίο σήμερα καλλιεργείται στην Ινδία, Αίγυπτο και Τουρκία, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοσμητολογίας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα. Στις πολύτιμες θρεπτικές του ιδιότητες αποδίδουν, άλλωστε, τα υπέροχα , λαμπερά πλούσια μαλλιά των γυναικών της αρχαίας Αιγύπτου, ακόμα και της Κλεοπάτρας. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι προλαμβάνει το γκριζάρισμα της τρίχας.
6.Δυτική Αφρική : βούτυρο καριτέ για ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία.
To βούτυρο καριτέ ή Shea Butter, προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του δέντρου vitellaria paradoxa που συναντάμε στη Σενεγάλη, το Μάλι και το Τόγκο. Είναι πλούσιο σε φυτικά λιπαρά- θρέψη και ενυδάτωση, φαινολικές ουσίες – πρώτες και καλύτερες οι κατεχίνες για αντιοξειδωτική προστασία- καθώς και βιταμίνες Α και Ε, που εξασφαλίζουν αντιμικροβιακή δράση σε περιπτώσεις ερεθισμών και μολύνσεων. Σε θερμοκρασία δωματίου – έως 25ο – είναι σε στερεά μορφή. Μόλις όμως έρθει σε επαφή με την επιδερμίδα «λιώνει» και χαρίζει πλούσια, άμεση και σε βάθος ενυδάτωση.
7.Ιαπωνία: πούδρα ρυζιού για απολέπιση και αποτοξίνωση . Aπό την εξωτερική του φλούδα μέχρι τον πυρήνα , το ρύζι αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος της επιδερμίδας. Τα πίτουρα ρυζιού- τα υπολείμματα του φλοιού- είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, o φλοιός εξασφαλίζει απαλή αλλά αποτελεσματική απολέπιση ενώ σε μορφή πούδρας απορροφά το παραπανίσιο σμήγμα. Στο παρελθόν οι γκέισες χρησιμοποιούσαν το σάκε, το εθνικό κρασί από ζυμωμένο ρύζι με υψηλή περιεκτικότητα σε κοζικό οξύ, εν είδει λευκαντικής λοσιόν για να εξασφαλίσουν διάφανη επιδερμίδα χωρίς ενοχλητικές κηλίδες.
8.Ινδονησία: ταμάρινδος η ινδική, για απολέπιση .
Αν και η ονομασία του παραπέμπει στην Ινδία, πρόκειται για ενδημικό φυτό της τροπικής Αφρικής που ευδοκιμεί σε όλη τη νότια, νοτιοανατολική Ασία μέχρι την Κίνα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για τη γλυκόξινη γεύση που χαρίζει σε σάλτσες και φαγητά. Χάρη όμως στα ένζυμα, τα οξέα φρούτων και τη βιταμίνη C που περιέχει, συνιστά ένα πρώτης τάξεως φυσικό απολεπιστικό με ήπια δράση . Η μάσκα από τον πολτό του καρπού- όσο είναι ακόμη σε πρώιμη φάση- αναμεμιγμένο με νερό ή μέλι είναι το μυστικό ομορφιάς των γυναικών της Ινδονησίας.
Η παράδοση θέλει τις νύφες να απλώνουν τουρμερίκ σε μορφή σκόνης από την κορυφή μέχρι τα νύχια για λεία, απαλή και λαμπερή επιδερμίδα τη μέρα του γάμου. Το φυτό, γνωστό και ως κουρκουμάς ή κιτρινόριζα, που χρησιμοποιείται στην Ινδία σαν βαφή εδώ και 2500 χρόνια, κερδίζει την εκτίμηση της σύγχρονης κοσμητολογίας για τις πολύτιμες αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές του ιδιότητες.
10.Μεξικό: σοκολάτα για ενυδάτωση.
Οι Μάγια και οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους από το κακαόδεντρο για να παρασκευάσουν ρόφημα «σοκολάτας». Πηγή πολύτιμων αντιοξειδωτικών το κακάο /σοκολάτα ξεχωρίζει για την πλούσια ενυδατική του δράση. Το βούτυρο κακάο ήταν, εξάλλου, το Νο1 μαλακτικό για τα σκασμένα χείλη για πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα σύγχρονα προϊόντα σε σωληνάρια , βαζάκια και στικ.
|
|||||||
|
© Copyright 2023 - Skingurus.gr |
|
Disclaimer |