CONNECT:  
             

Κυνηγώντας το… μαύρο διαμάντι

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014
Λένα Ιωαννίδου
Chief Editor
 

Για πρώτη φορά, η αναζήτηση του πιο σπάνιου, του πιο μυστηριώδους, του πιο πολύτιμου φυσικού στοιχείου που γεννά η γη, δεν έχει προορισμό ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας αλλά μια καλλυντική φόρμουλα υψηλής κοσμητολογίας με υπογραφή Estée Lauder! Ελάτε μαζί μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα δάση της νοτιοδυτικής Γαλλίας με έπαθλο την Τρούφα Μαύρου Διαμαντιού…


Στοιχεία ταυτότητας: Η επιστημονική της ονομασία είναι Tuber malanosporum. Είναι γνωστή σαν Χειμερινή Μαύρη Τρούφα ή Τρούφα Périgord, η σπανιότητά της όμως ήταν αυτή που της χάρισε ένα ακόμα όνομα: Τρούφα Μαύρου Διαμαντιού. Η φρέσκια, ώριμη τρούφα, έχει μαύρο χρώμα, με λεπτές λευκές γραμμές, σε έντονο κοντράστ. Η ζωή της μαύρης τρούφας, της πιο εκλεκτής ποικιλίας μανιταριού που υπάρχει στον κόσμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις βελανιδιές και τις φουντουκιές των δασών της Προβηγκίας και του Λανγκεντόκ της Νοτιοδυτικής Γαλλίας. Γύρω από ρίζες τους, βαθιά, μέσα στο άγονο, ξηρό, ασβεστολιθικό έδαφος, γεννιέται και αναπτύσσεται αυτός ο μυστηριώδης υπόγειος ασκομύκητας. Τρέφεται από τους χυμούς τους, αλλά τους το ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο αυξάνοντας την ικανότητά τους να απορροφούν πολύτιμα μέταλλα και νερό από τη γη. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν και πότε θα αρχίσει αυτή η παράξενη «συμβιωτική σχέση» ανάμεσα στο δέντρο και την τρούφα. Ίσως χρειαστούν και 10 χρόνια…

Μικρό βιογραφικό: Οι θεραπευτικές αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες της μαύρης τρούφας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή ως ύδνα – η αυτοφυής Ελληνική τρούφα θεωρείτο άριστης ποιότητας- και σύμφωνα με τη μυθολογία γεννιόταν από τις αστραπές που εκτόξευε ο Δίας στη γη. Ο Πλίνιος τις αποκαλεί «θαύματα της φύσης», ο Πορφύριος «παιδία των θεών», ενώ ο Πλούταρχος «γέννημα της γης, του νερού και της αστραπής». Τον 16ο αιώνα, κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη Γαλλία, στο βασιλικό τραπέζι του Φραγκίσκου Α' , όταν οι γιατροί του συνέστησαν να καταναλώνει μαύρη τρούφα για ενέργεια και δύναμη σε… κάθε πεδίο. Από τότε, μέχρι σήμερα, το «χαβιάρι της γης», το εκλεκτό αυτό έδεσμα με τη μεθυστική ευωδιά και τη σπάνια γεύση, αποτελεί ένα από τα ευγενέστερα και ακριβότερα συστατικά της Γαλλικής Haute Gastronomie…Η αξία της; Από €75 τα 100 γραμμάρια ως μερικές χιλιάδες ευρώ… Πριν μερικά χρόνια, μια και μόνη μαύρη τρούφα πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των €105.000!

Η αναζήτηση: Η Τρούφα Μαύρου Διαμαντιού συλλέγεται αποκλειστικά από το Δεκέμβριο ως το Μάρτιο κάθε χρονιάς. Το 95% της παραγωγής προέρχεται από τις νοτιοδυτικές περιοχές της Γαλλίας. Στην χρονοβόρα και κοπιαστική εργασία της αναζήτησης και της συγκομιδής, οι καλλιεργητές έχουν ένα πολύτιμο σύντροφο-συνεργάτη. Τα άριστα εκπαιδευμένα –από ειδικούς- σκυλιά τους. Με την οξεία τους όσφρηση-η ανθρώπινη όσφρηση δεν μπορεί να την ανιχνεύσει-, εντοπίζουν τη θέση της μαύρης τρούφας στη ρίζα της βελανιδιάς και πριν αρχίζουν να σκάβουν το έδαφος με τα πόδια τους, ο καλλιεργητής σπεύδει να συλλέξει την τρούφα, συνήθως χειρωνακτικά ή με ειδικά εργαλεία εκσκαφής, αλλά με μεγάλη προσοχή, για να παραμείνει ακέραιη.

Αυτήν ακριβώς τη διαδικασία ακολουθούν και οι «κυνηγοί» του Μαύρου Διαμαντιού, της τρούφας που προορίζεται για την Re-Nutriv της Estée Lauder. Το ταξίδι της αναζήτησης ξεκινά με την ανατολή του ήλιου. Με το cavadou στο χέρι- το ειδικό εργαλείο εκσκαφής- και τον έμπιστο σκύλο συντροφιάς στο πλευρό του, ο καλλιεργητής τρούφας προσεγγίζει τη βάση των βελανιδιών και των φουντουκιών. Ο σκύλος σκάβει με ζήλο για να ανακαλύψει την πηγή του ισχυρού αρώματος και ο καλλιεργητής ολοκληρώνει την εκσκαφή με το χέρι. Συλλέγει μόνο τις «Εξαίρετης Ποιότητας» Τρούφες Μαύρου Διαμαντιού εκείνες που παρουσιάζουν μοναδικά σημάδια ωρίμανσης, με τις λεπτές λευκές γραμμές να καλύπτουν όλη την έκταση στο εσωτερικό της. Στο τέλος κάθε αναζήτησης, συλλέγονται και καθαρίζονται από ρύπους, τοποθετούνται σε ψάθινα καλάθια και αποθηκεύονται σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό περιβάλλον.

Ο τελικός προορισμός: Μέσα σε δύο εβδομάδες από την συγκομιδή της,η Τρούφα Μαύρου Διαμαντιού συσκευάζεται προσεκτικά, σφραγίζεται και μεταφέρεται σε εξειδικευμένο ερευνητικό εργαστήριο των Καννών. Οι τρούφες δεν καταψύχονται και δεν αποξηραίνονται ποτέ, προκειμένου να διατηρήσουν πλήρως τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους. Η δύναμή τους απελευθερώνεται μέσω μιας αποκλειστικής διαδικασίας εκχύλισης εννέα βημάτων. Αλέθονται σε πολύ λεπτούς κόκκους, διπλοφιλτράρονται και εξευγενίζονται ώστε να διατηρήσουν τη μέγιστη ισχύ τους. Υπολογίζεται ότι 10-15 κιλά Μαύρης Τρούφας παράγουν μόνο ένα κιλό αγνού εκχυλίσματος!

Το εκχύλισμα, αφού αποσταλεί στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της Estée Lauder στην Νέα Υόρκη, αποθηκεύεται μέχρι να είναι έτοιμο να προστεθεί στη φόρμουλα της νέας Re-Nutriv και να μεταφέρει τη δύναμη και την ενέργειά του στα κύτταρα της επιδερμίδας. Από τον πολύτιμο αλλά ακατέργαστο θησαυρό της φύσης έως το τελικό ελιξίριο ομορφιάς, κάθε σταγόνα του εκχυλίσματος απαιτεί 10.000 ώρες παρασκευής, ενώ εξαιτίας της σπανιότητας της Τρούφας Μαύρου Διαμαντιού, μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα της νέας Re-Nutriv Ultimate Diamond Sculpting/Refinishing Dual Infusion θα μπορεί να παράγεται ανά έτος…


Η αναζήτηση της Τρούφας Μαύρου Διαμαντιού: Δείτε το video


 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.