CONNECT:  
             

Μπορεί η επιδερμίδα να παραμείνει νεανική;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

ESTÉE LAUDER REVITALIZING SUPREME +  Οι Skingurus συναντούν τους επιστήμονες που μας χάρισαν τη νέα Revitalizing Supreme + της Estée Lauder και συζητούν μαζί τους για τον «Φύλακα της Νεότητας» και το «Δέντρο της ζωής» , με άλλα λόγια, για τους νέους δρόμους στην αντιγήρανση που ανοίγουν η επιστήμη της επιγενετικής και η δύναμη της φύσης.

Estée Lauder, Revitalizing Supreme + Global Anti-Aging Collection
Τι είναι: μια νέα αντιγηραντική σειρά που ‘’ξεκλειδώνει’’ την δυνατότητα της ίδιας της επιδερμίδας να είναι νεότερη. Αποτελείται από την πλούσια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης και αντιγήρανσης Global Anti-Aging Cell Power Creme και το balm πολλαπλών χρήσεων Global Anti-Aging Wake Up Balm
Τι κάνει: Η καινοτόμος σύνθεση των δύο προϊόντων ενυδατώνει σε βάθος, μειώνει την εμφάνιση των γραμμών και ρυτίδων, βελτιώνει ορατά τη σφριγηλότητα, την πυκνότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, της παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και τη βοηθά να ανακάμπτει πιο γρήγορα από τις ορατές συνέπειες του καθημερινού στρες και κούρασης.

Η έρευνα: Όλα ξεκίνησαν από τη μελέτη της φυσικής δραστηριότητας της Nrf2, μιας πρωτεΐνης που είναι γνωστή ως ‘’Φύλακας της Νεότητας’’. Η πρωτεΐνη αυτή, βρίσκεται στο δέρμα μας και το υποστηρίζει όταν βρίσκεται κάτω από στρεσογόνες καταστάσεις, υποστηρίζοντας πολλαπλές αντιγηραντικές οδούς που είναι απαραίτητες για την άμυνα του. Με το πέρασμα του χρόνου, τα φυσικά επίπεδα και η δραστηριότητα της NRf2 μειώνονται, οι αντιστάσεις στις φθορές και το αποτέλεσμα είναι η ορατή γήρανση της επιδερμίδας. Η διαπίστωση των ερευνητών της Estée Lauder ότι μια ομάδα φυσικών μορίων-ονομάζονται ισοθειοκυανάτες- είναι το «κλειδί» για τη φυσική ενεργοποίηση του Nrf2 , οδήγησε στην αναζήτηση της ιδανικής πηγής των πολύτιμων αυτών ουσιών. Χάρη στη συνεργασία με τον διεθνούς φήμης βιολόγο φυτών, Dr. Ilya Raskin του Πανεπιστημίου Rutgers, USA, αποδείχθηκε ότι η πηγή αυτή δεν είναι άλλη από το φυτό Moringa Oleifera , το «Δέντρο της Ζωής». Έτσι, το αποκλειστικό εκχύλισμα των σπόρων του-με υψηλή συγκέντρωση ισοθεικυανατών-, επιλέχθηκε ως κύριο δραστικό συστατικό των προϊόντων της συλλογής Revitalizing Supreme+. Η σύνθεση εμπλουτίστηκε με εκχύλισμα Prickly Pear Cactus (ένα είδος φραγκόσυκου), που θρέφει και ενδυναμώνει τον υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας καθώς και με ένα σύμπλεγμα δραστικών συστατικών -εκχύλισμα από θαλάσσια άλγη, πρωτεΐνη ορού γάλακτος και ένα πεπτίδιο- για την ενίσχυση του κολλαγόνου. Δείτε το video


Συνάντησα πριν λίγο καιρό τον Dr. Ilya Raskin και την ερευνήτρια Dr. Nadine Pernodet, Vice President, Skin Biology & BioActives Research & Development, Estée Lauder Companies και στην κουβέντα μας, είχα την ευκαιρία να λύσω όλες τις απορίες μου γύρω από τα συστατικά και την τεχνολογία που κλείνει μέσα της η μοναδική αυτή σειρά, αλλά και για τους νέους δρόμους που ανοίγει η επιστήμη της επιγενετικής στην αντιγήρανση.


Skingurus: Τι σας κίνησε το ενδιαφέρον και μελετήσατε ειδικά το Μορίνγκα;

Ilya Raskin. Οι έρευνές μας εστιάζουν στις φαρμακευτικές ουσίες των φυτών. Για εμάς, το μορίνγκα ήταν το «μέσο» για τη μελέτη μιας ομάδας ουσιών. Στα 25 χρόνια της ενασχόλησής μου με την έρευνα, έχουμε βρει εκπληκτικές δραστικές ουσίες σε μικρά άγνωστα φυτά του Αμαζονίου, στο τέλος όμως απογοητευόμαστε γιατί πρακτικά, δεν μπορούν να καλλιεργηθούν. Η ομορφιά του μορίνγκα, συγκριτικά με άλλα φυτά είναι ότι προσφέρει ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων. Καλλιεργείται εύκολα και παντού, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και παράγει πολλούς σπόρους οι οποίοι αποτελούν ιδανική πηγή ισοθειοκυανατών, μιας ουσίας που, ενώ απαντάται σε περισσότερα από 100 είδη, σπάνια μπορεί να βρεθεί σε τόσο σταθερή μορφή».

Skingurus: Μέχρι τώρα, οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει πάνω στα φύλλα του Μορίνγκα. Εσείς αξιοποιήσατε τους σπόρους. Γιατί;

Ilya Raskin. Εκτός από το γεγονός ότι από εκεί αρχίζει η ζωή του φυτού, είδαμε ότι η περιεκτικότητα των σπόρων σε ισοθειοκυανάτες ήταν 10 φορές υψηλότερη από ό,τι στα φύλλα του. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω πως, αν εξαχθεί σωστά, είναι η πιο ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία που έχω δει σε φαρμακευτικό φυτό.

Skingurus: Γνωρίζουμε ότι για να ενεργοποιήσουν οι σπόροι μορίνγκα τα ένζυμα εκείνα, με τη βοήθεια των οποίων παράγονται οι ισοθειοκυανάτες, θα πρέπει να υποβληθούν σε κάποιοι είδους στρες. Εσείς το κάνετε κατά τη διαδικασία της εκχύλισης. Πώς γίνεται;

Ilya Raskin. Πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής στρες -χρόνος, θερμοκρασία, υγρασία κλπ. - ώστε να δράσουν τα σωστά ένζυμα. Για παράδειγμα, τις ίδιες αντιοξειδωτικές ουσίες έχει και το μπρόκολο, ωστόσο, ο μόνος τρόπος να έχουμε τα οφέλη τους είναι καταναλώνοντάς το –με τη μάσηση στη στοματική κοιλότητα δημιουργούνται αντίστοιχα οι κατάλληλες συνθήκες - γιατί τα μόρια που παράγονται είναι πολύ ασταθή και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε καλλυντικές φόρμουλες.

Skingurus: Πώς συνδυάστηκαν, η έρευνα πάνω στην NRF2 και οι ισοθειοκυανάτες από τους σπόρους του μορίνγκα;

Nadine Pernodet: Οι μελέτες μας πάνω στην NRF2 ξεκίνησαν το 2008. Είχαμε ακούσει για τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης αυτής σε ένα συμπόσιο -όχι για το δέρμα αλλά για την ασθένεια του πάρκινσον- και για το πώς τα κύτταρα καταστρέφονται όταν η παραγωγή της μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα την αποκαλούσαν «φύλακα» της υγείας των κυττάρων. Όπως ήταν επόμενο μας κίνησε το ενδιαφέρον. Διεξάγαμε αρχικά μελέτες στα εργαστήριά μας για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση της πρωτεΐνης με τα κύτταρα της επιδερμίδας και τη γήρανση. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε μια σειρά από συστατικά, για να διαπιστώσουμε τη δράση τους στην NRF2-π.χ. το εκχύλισμα μπαμπού την ενεργοποιούσε αλλά όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. Είχαμε ήδη καταλήξει ότι οι ισοθειοκυανάτες ήταν το μόριο που θα μας έδινε το βέλτιστο επίπεδο δράσης, έπρεπε όμως να βρούμε ένα συνεργάτη ο οποίος θα μας παρείχε μια σταθερή πηγή ισοθειοκυανάτων. Γνωρίζαμε ότι ο Dr. Raskin ερευνούσε φυτικά εκχυλίσματα με πολύ δραστικά μόρια . Του ζητήσαμε να μας κάνει μια παρουσίαση της έρευνάς του και ξαφνικά ανέφερε τη λέξη ισοθειοκυανάτες!

Skingurus: Θα κατατάσσατε τις ισοθειοκυανάτες στα αντιοξειδωτικά;

Ilya Raskin. Έμμεσα ναι. Θέλω να πω, ότι οι ισοθειοκυανάτες δεν δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες όπως συμβαίνει με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά ενεργοποιούν τα γονίδια εκείνα που συνδέονται με την άμυνα και την προστασία των κυττάρων.

Nadine Pernodet: Το αποκλειστικό εκχύλισμα μορίνγκα ενεργοποιεί την NRF2 η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τα 200 γονίδια που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές τις οποίες προκαλούν, τόσο το εξωγενές όσο και το ενδογενές στρες -π.χ. ορμονικές αλλαγές, συναισθηματικό στρες… Ουσιαστικά εφοδιάζει τα κύτταρα με τα σωστά «εργαλεία», όλα εκείνα τα ένζυμα που παράγουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες θα τα βοηθήσουν να αμυνθούν αλλά και να επανορθώσουν τις φθορές τους –ενεργοποιούν για παράδειγμα το πρωτεάσωμα που απομακρύνει τις οξειδωμένες πρωτεΐνες . Θα πρέπει να θυμάστε ότι ακόμα και το καλύτερο κοκτέιλ αντιοξειδωτικών δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σφαιρική αντιοξειδωτική δράση που προσφέρει ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός των κυττάρων μας.

Skingurus: Δεν επανορθώνει όμως το DNA

Nadine Pernodet. Όχι. Το DNA των κυττάρων έχει τον δικό του μηχανισμό επανόρθωσης. Για να λειτουργήσει όμως το κύτταρο, πρέπει να είναι δυνατό. Και τη δύναμη αυτή του δίνουν οι ισοθειοκυανάτες από το εκχύλισμα μορίνγκα.

Skingurus: Πιστεύετε ότι το μέλλον της αντιγήρανσης βρίσκεται στην επιγενετική;

Nadine Pernodet. Ναι. Ξέρετε, μόνο το 10% της γήρανσης συνδέεται με τα γονίδια. Το υπόλοιπο 90% έχει σχέση με την επιγενετική, γι αυτό η μελέτη της έχει τέτοιο ενδιαφέρον. Στόχος μας είναι να μάθουμε ποια «σινιάλα» ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδια που συνδέονται με τη γήρανση. Οι μηχανισμοί άμυνας, οι χημικές αντιδράσεις μέσα από τις οποίες ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας, είναι μέρος της επιγενετικής, αυτούς ψάχνουμε… Για την Estée Lauder, η επιγενετική είναι η ισχυρότερη ερευνητική πλατφόρμα, τα τελευταία 7 χρόνια. Από αυτήν μάθαμε για τον κιρκάδιο ρυθμό και τον συγχρονισμό των βιορυθμών των κυττάρων (την αξιοποιήσαμε στο νέο Advanced Night Repair), για το γονίδιο της μακροβιότητας SIRT6 (οδήγησε στην Re-Nutriv Ultimate Diamond Cream), τώρα για την πρωτεΐνη NRF2… Το συναρπαστικό στην επιγενετική είναι ότι η έρευνα διεξάγεται στους βασικούς μηχανισμούς. Δεν ψάχνουμε, για παράδειγμα, το ενεργό συστατικό που θα ενισχύσει το κολλαγόνο, αλλά θέλουμε να μάθουμε ποιοι είναι οι κεντρικοί ρυθμιστές- όπως οι σιρτουΐνες που ελέγχουν πάνω από 5000 γονίδια ή τώρα, η πρωτεΐνη NRF2 που ενεργοποιεί ταυτόχρονα, 200 γονίδια. Με τη γνώση αυτή, έχουμε πιο φυσικές, πιο ασφαλείς λύσεις, με συστατικά που θα δρουν σε όλες τις στιβάδες του δέρματος προσφέροντας σφαιρική αντιγηραντική δράση, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Skingurus: Έχοντας ασχοληθεί για χρόνια με τη μελέτη της επιδερμίδας έχετε διαπιστώσει κάποια «προσαρμογή» των κυττάρων, στις νέες εχθρικές συνθήκες, π.χ. ισχυρότερους μηχανισμούς άμυνας απέναντι στη μόλυνση του περιβάλλοντος;

Nadine Pernodet. Δυστυχώς όχι. Τα 150 χρόνια που μετρά η βιομηχανοποιημένη εποχή, είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να προλάβει να εξελιχθεί το ανθρώπινο είδος ή για να αναπτύξουν τα κύτταρά μας περισσότερους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς. Γι αυτό είναι απαραίτητη η προστασία τους με τη δική μας βοήθεια, έτσι ώστε να περιορίζεται η φλεγμονή και να μπορούν να επανορθώνουν τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες από τη ρύπανση και τις ακτίνες UV .

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;