CONNECT:  
             

Γιατί σπάνε τα νύχια μου;

Λένα Ιωαννίδου Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021
Λένα Ιωαννίδου

 

Broken nails Ένα σπασμένο νύχι είναι απλά, ένα ενοχλητικό «ατύχημα». Όταν όμως γίνεται ... κατά συρροή, ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε στις καθημερινές μας συνήθειες την αιτία που κάνει τα νύχια τόσο εύθραυστα.

Η ονυχόρρηξη και η ονυχόσχαση -έτσι αναφέρονται στην ιατρική ορολογία-, είναι δύο πολύ συνηθισμένες παθήσεις των νυχιών που ταλαιπωρούν το 20% του πληθυσμού, στη συντριπτική πλειοψηφία, γυναίκες. Χαρακτηριστικό της πρώτης, το εύκολο σπάσιμο των νυχιών και της δεύτερης , το σχίσιμο των νυχιών, άλλοτε κατά μήκος κι άλλοτε οριζόντια, από άκρη σε άκρη (ξεφλούδισμα). Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένα παθολογικά αίτια (υποθυρεοειδισμός, ορμονικά προβλήματα), τον υποσιτισμό, ή τη γήρανση, παράγοντες οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα των νυχιών, οι πιο συχνοί λόγοι που κάνουν τα νύχια εύθραυστα, συνδέονται με το lifestyle και τις δικές μας κακές συνήθειες.

Φωτιά στο πληκτρολόγιο. Πόσα SMS και emails στέλνετε καθημερινά; πόσες φορές κάνετε status update στο Facebook και πόσα stories ανεβάζετε στο Instagram; Το πιθανότερο είναι να μην τα έχετε μετρήσει. Τα «μετρούν» όμως τα νύχια σας, κάθε φορά που χτυπάτε την οθόνη του smartphone, ή αγγίζετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, γιατί, αυτή η διαρκής καταπόνηση, τα κάνει να σχίζονται ή να σπάνε εύκολα στις άκρες τους. Τι να κάνετε: Κόβετε κοντά ή λιμάρετε τα νύχια σας αρκετά, ώστε να μην αγγίζουν την οθόνη ή το πληκτρολόγιο . Διαφορετικά, προσπαθήστε να «γράφετε» χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλα και όχι τα νύχια σας.

Με άβαφα νύχια; Εγώ ποτέ! Το γεγονός ότι αφαιρείτε το βερνίκι μόνο και μόνο για να αλλάξετε χρώμα, ίσως είναι ο λόγος που σπάνε τόσο εύκολα. Το πρόβλημα κρύβεται στη φόρμουλα των βερνικιών. Κάποιες από τις ουσίες ( π.χ. η φορμαλδεΰδη ή το τολουόλιο) που χρησιμοποιούνται, γιατί έχουν την ιδιότητα, όταν εξατμίζονται, να σταθεροποιούν και να σκληραίνουν το επιφανειακό στρώμα του βερνικιού, «κλέβουν» την υγρασία από την πλάκα του νυχιού και την εξασθενίζουν. Ακόμα και τα βερνίκια που έχουν αντικαταστήσει τις ουσίες αυτές με άλλες, πιο ασφαλείς, δεν παύουν να ταλαιπωρούν τα νύχια. Τι να κάνετε: Μην κρατάτε το βερνίκι πάνω από 5-6 συνεχόμενες μέρες και προσπαθήστε να αφήνετε τα νύχια σας να «ξεκουραστούν» για λίγες μέρες, πριν τα καλύψετε πάλι με ένα νέο χρώμα.

Εθισμός στο ημιμόνιμο: Είναι αλήθεια πως το πρακτικό gel manicure, το ημιμόνιμο, όπως καθιερώθηκε να λέγεται η εφαρμογή των ειδικών βερνικιών που σταθεροποιούνται με τη βοήθεια της UV ακτινοβολίας και διαρκούν για 15 ημέρες, βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη θέση των προτιμήσεών μας. Όμως, η παραμονή του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως, ο τρόπος αφαίρεσής του –θα πρέπει να «μουλιάσει» σε ασετόν - προκαλούν στα νύχια έντονη ξηρότητα, με αποτέλεσμα να σπάνε ευκολότερα. Τι να κάνετε: Προσπαθήστε, όσο κι αν δεν σας βολεύει, να μην κάνετε το ένα ημιμόνιμο μετά το άλλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα βερνίκια νέας τεχνολογίας που υπόσχονται διάρκεια ακόμα και 12 ημερών, χωρίς να χρειάζονται λάμπες για να σταθεροποιηθούν ούτε «μούλιασμα» στο ασετόν για να αφαιρεθούν.

Πού είναι η κρέμα; Το κλασικό beauty tip, «απλώνετε κρέμα έπειτα από κάθε πλύσιμο των χεριών», δεν λέγεται μόνο για την προστασία της επιδερμίδας αλλά και των νυχιών. Το νερό, τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και πολύ περισσότερο τα αντισηπτικά gels που εισέβαλαν στην καθημερινότητά μας ελέω Covid, εκτός από τα χέρια που ταλαιπωρούν, ξηραίνουν τα παρωνύχια (πετσάκια) και τη μήτρα του νυχιού, με αποτέλεσμα, το νέο νύχι που σχηματίζεται, να είναι περισσότερο εύθραυστο και να ξεφλουδίζει . Τι να κάνετε: Χρησιμοποιείτε πάντα γάντια για τις δουλειές του σπιτιού και μετά από κάθε επαφή των χεριών σας με το νερό ή το αντισηπτικό, απλώνετε μια ελαφριά λοσιόν, φροντίζοντας να φτάνει ως την άκρη των δαχτύλων, στη βάση των νυχιών.

Τα πετσάκια υπό διωγμό. «Κόβουμε πετσάκια;» ρωτά η nail artist κι εσείς συνήθως απαντάτε «ναι». Μόνο που αυτό το λεπτό, διάφανο φιλμ, είναι ο «αρμός» ανάμεσα στο δέρμα και το νύχι. Βρίσκεται εκεί, τόσο για να προστατεύει το νέο νύχι που μεγαλώνει, όσο και για να εμποδίζει την είσοδο νερού ή βακτηριδίων στο δέρμα. Κόβοντάς τα , ιδίως όταν το κάνουμε μόνες μας και όχι μια επαγγελματίας, το δέρμα μένει εκτεθειμένο (επομένως, αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων) και τα νύχια σπάνε ή σχίζονται ευκολότερα. Τι να κάνετε: Όσο μπορείτε, αφήνετε τα πετσάκια στην ησυχία τους ή τουλάχιστον, αρκεστείτε στο να τα σπρώχνετε απαλά.

«Ξεβαφτικό», ό,τι νάναι: Αναζητάτε παντού, σε κάθε μάρκα, το βερνίκι με την τέλεια κόκκινη απόχρωση, αλλά ρίχνετε βιαστικά στο καλάθι του σουπερμάρκετ το πρώτο ξεβαφτικό που θα βρείτε μπροστά σας. Η ακετόνη όμως (το βασικό συστατικό του ασετόν) , όπως και οι υπόλοιποι διαλύτες, δεν αφαιρούν μόνο το βερνίκι αλλά και τα φυσικά έλαια από την πλάκα των νυχιών, με αποτέλεσμα σύντομα, να εμφανίζουν σημάδια έντονης ξηρότητας και να σπάνε εύκολα. Τι να κάνετε: Τα διαλυτικά υγρά αφαίρεσης βερνικιού, είναι δυστυχώς, αναγκαίο κακό για κάθε γυναίκα που βάφει τα νύχια της. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέγετε το …λιγότερο κακό. Προτιμήστε προϊόντα χωρίς ασετόν, εμπλουτισμένα με περιποιητικά έλαια ή βιταμίνη Ε, που αντισταθμίζουν, κατά κάποιο τρόπο, την επιθετική δράση του διαλύτη και απλώνετε μετά το ξέβαμμα, ένα θρεπτικό λάδι νυχιών.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ELBOWS AND KNEES

 

2023-05-05
Η …σκληρή πλευρά της επιδερμίδας

Αγκώνες και γόνατα. Δύο περιοχές του σώματος που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας να...  

jambes fines

 

2020-07-01
Ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες

Το ακαταμάχητο σύμβολο γοητείας και θηλυκότητας, αναδεικνύεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Για να διατηρήσουν...  

decollete care

 

2022-02-11
Οι ρυτίδες δεν σταματούν στο πρόσωπο

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως η λεπτή από τη φύση της επιδερμίδα δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις,...  

body butter

 

2022-01-19
Τα body butters αγαπούν το κρύο

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, η επιδερμίδα, μέσα σε βαριά ρούχα, υποφέρει και το δείχνει....  

cellulite myths

 

2021-03-22
​5 μύθοι για την κυτταρίτιδα

Η άνοιξη είναι εδώ και η ιδέα ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκαλυφθούμε, μας εξιτάρει και συγχρόνως...  

aging hands

 

2021-05-26
​Πόσο «σας κάνουν» …τα χέρια σας;

Μιλάμε συνεχώς για το πώς θα διατηρήσουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας νεανική, αλλά κατά κανόνα...  

Body antiaging

 

2022-01-07
Αντιγήρανση σώματος; Ναι, γιατί όχι;

Κατέχει το 91% του… οργάνου που λέγεται δέρμα, τα σημάδια γήρανσης αποτυπώνονται εξίσου έντονα πάνω...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;