CONNECT:  
             

Λιπαρή επιδερμίδα, η… αγέραστη. Μύθος ή αλήθεια;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Οι γυναίκες που έχουν  ταλαιπωρηθεί από τη γυαλάδα, τα μαύρα στίγματα  και τους διεσταλμένους πόρους - σημάδια έντονης λιπαρότητας-, παρηγορούνται με την ιδέα ότι η επιδερμίδα τους έχει ένα τουλάχιστον όφελος: Θα γεράσει πιο αργά και πιο «όμορφα». Είναι όμως πράγματι έτσι; Τι λένε οι επιστήμονες;

«Όσο πιο λιπαρή είναι η επιδερμίδα, τόσο λιγότερες ρυτίδες θα έχει αργότερα». Μια …βολική θεωρία, που για πολλές γυναίκες λειτουργεί σαν αντιστάθμισμα της ενόχλησης που τους προκαλεί η λιπαρότητα της επιδερμίδας τους . Όμως, μελέτες που διεξάχθηκαν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι η θεωρία αυτή είναι πιθανότατα μύθος. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος δεν αποτρέπει το σχηματισμό ρυτίδων. Αυτές θα εμφανιστούν έτσι κι αλλιώς. Απλά, με διαφορετικό τρόπο.

Λιπαρή vs ξηρή επιδερμίδα

Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται τα σημάδια γήρανσης στη λιπαρή και στην ξηρή επιδερμίδα είναι διαφορετικός. Δεν σημαίνει όμως πως η πρώτη γερνά καλύτερα από τη δεύτερη.

Η ξηρή επιδερμίδα είναι λεπτή, έχει έλλειψη λιπιδίων και τα κύτταρά της δύσκολα συγκρατούν την απαραίτητη υγρασία, με συνέπεια να αφυδατώνεται και να εμφανίζονται από πολύ νωρίς, λεπτές, επιφανειακές γραμμές («σπασίματα»).

Η λιπαρή επιδερμίδα έχει από τη φύση της μεγαλύτερα αποθέματα φυσικών ελαίων, γεγονός που την κάνει λιγότερο επιρρεπή στη αφυδάτωση- δεν κινδυνεύει, επομένως, να εμφανίσει λεπτές γραμμές. Όμως, το μεγαλύτερο πάχος της, επίσης γενετικά προκαθορισμένο, μολονότι την κάνει πιο ανθεκτική , γίνεται αιτία για το σχηματισμό πολύ βαθύτερων ρυτίδων.

Από την άλλη, η γήρανση εμφανίζεται με πολλές μορφές- οι ρυτίδες είναι απλά, μια από αυτές. Έτσι, η διαφορά στο μέγεθος των πόρων της ξηρής και της λιπαρής επιδερμίδας ορίζει άλλο ένα σημάδι γήρανσης. Η ξηρή επιδερμίδα έχει μικρούς, σχεδόν αδιόρατους πόρους, ένα φυσικό χαρακτηριστικό που προσδίδει ομοιογένεια στην υφή της, ενώ η λιπαρή επιδερμίδα με τους μεγάλους και διεσταλμένους πόρους δείχνει τραχιά και ανομοιογενής. Και, όπως ξέρουμε ένα από τα γνωρίσματα της νεανικής επιδερμίδας είναι η λεία και ομοιόμορφη όψη της…

Τα νέα επιστημονικά στοιχεία

  • Τελικά, υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις γύρω από τη λιπαρότητα. Πολλοί συνδέουν την υψηλή παραγωγή σμήγματος με την μειωμένη διαδερμική απώλεια νερού. Πιστεύουν δηλαδή ότι όσο πιο λιπαρή είναι η επιδερμίδα τόσο πιο καλά ενυδατωμένη διατηρείται, επομένως μπορεί να αποφύγει τις ρυτίδες που σχηματίζονται στη επιφάνειά της εξαιτίας της ξηρότητας και της αφυδάτωσης. Όμως, η λιπαρότητα είναι ιδιότητα των υπερδραστήριων σμηγματογόνων αδένων, ενώ η ενυδάτωση, ιδιότητα της κερατίνης στιβάδας. Και όπως φαίνεται, δεν είναι …συγκοινωνούντα δοχεία. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Anatomy, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στον σχηματισμό ρυτίδων και της παραγωγής σμήγματος, σε δύο περιοχές του προσώπου, το μέτωπο και το «πόδι της χήνας». Έπειτα από μετρήσεις της μορφολογίας του δέρματος (βάθος ρυτίδων, πάχος στιβάδων κλπ) και αναλύσεις της πυκνότητας των σμηγματογόνων αδένων, παρουσίασαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, οι μετρήσεις τους έδειξαν ότι μια λιπαρή επιδερμίδα εμφανίζει λιγότερο έντονες ρυτίδες στο μέτωπο. Η ζώνη αυτή διαθέτει περισσότερους σμηγματογόνους αδένες και το χόριο (οι στιβάδες που βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα ) έχει αυξημένο πάχος. Χάρη στα δύο αυτά δεδομένα , οι οριζόντιες γραμμές που σχηματίζονται παραμένουν κατά κανόνα επιφανειακές –δεν βαθαίνουν. Όμως, όταν εξέτασαν την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, στο «πόδι της χήνας» , διαπίστωσαν ότι τόσο η λιπαρή όσο και η ξηρή επιδερμίδα εμφάνιζαν τις ίδιες ακριβώς γραμμές, γεγονός που, κατ’ αυτούς, αποδεικνύει ότι η λιπαρότητα και η παραγωγή σμήγματος δεν συνδέονται ευθέως με το φαινόμενο της γήρανσης αλλά με τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται.
  • Από μια πρόσφατη όμως μελέτη - δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology-, μάθαμε κάτι άκρως ενδιαφέρον: ότι δεν είναι η λιπαρότητα αλλά η ακμή ο παράγοντας που μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση της γήρανσης! Οι έρευνες της ομάδας του Dr. Simone Ribero, δερματολόγου, καθηγητή στο τμήμα Έρευνας Διδύμων και Γενετικής Επιδημιολογίας του Kings College του Λονδίνου, έδειξαν ότι οι ρυτίδες και η λέπτυνση της επιδερμίδας, εμφανίζονται καθυστερημένα σε άτομα που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της ζωής τους πρόβλημα ακμής. Γιατί όμως; Τα ευρήματα προέκυψαν από τη μελέτη χρωμοσωμάτων από 195 διδύμους χωρίς ακμή και από 39 διδύμους με ακμή όπως και με βιοψίες που έγιναν στην επιδερμίδα τους. Να θυμίσουμε εδώ ότι τα χρωμοσώματα είναι κομμάτια του DNA των κυττάρων μας, τα οποία μεταφέρουν γενετικές πληροφορίες. Στις άκρες τους βρίσκονται τα τελομερή –φανταστείτε τα σαν τις πλαστικές άκρες των κορδονιών από τα παπούτσια μας- τα οποία προστατεύουν αυτές τις χρήσιμες γενετικές πληροφορίες από τη φθορά που υφίστανται τα χρωμοσώματα κάθε φορά που διαιρούνται. Σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, με κάθε διαίρεση, τα τελομερή «κονταίνουν» κι από λίγο, κι όταν έχουν πια φθαρεί εντελώς, τα κύτταρα γερνούν και πεθαίνουν. Φάνηκε λοιπόν ότι στα άτομα με ακνεϊκή επιδερμίδα, τα τελομερή είχαν μεγαλύτερο μήκος, με αποτέλεσμα η γήρανση των κυττάρων τους να ακολουθεί βραδύτερους ρυθμούς!

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για όλες έχουν ταλαιπωρηθεί ή ταλαιπωρούνται ακόμα από σπυράκια ακμής. Με συγκριτικό πλεονέκτημα, το μήκος των… τελομερών τους , στο τέλος της κούρσας του χρόνου θα είναι αυτές που θα κερδίσουν το έπαθλο, παραμένοντας νέες για περισσότερο καιρό!

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;