CONNECT:  
             

Αντιγήρανση πριν... τη γήρανση

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

Premature Ageing Η εποχή που μια απλή ενυδατική κάλυπτε όλες τις ανάγκες της επιδερμίδας μέχρι να φτάσει η στιγμή να δοκιμάσουμε την πρώτη μας «βαριά» αντιρυτιδική κρέμα, ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Τώρα πια αντιγήρανση σημαίνει πάνω από όλα, πρόληψη.  

Μιλάμε συχνά για επιστημονικούς κλάδους που τροφοδοτούν σήμερα την κοσμητολογία με νέα δεδομένα, για τεχνολογίες αιχμής και για «έξυπνα» δραστικά συστατικά που μεταμορφώνουν τη επιδερμίδα. Αν θέλουμε όμως να είμαστε ειλικρινείς, η επανάσταση στην ομορφιά ξεκίνησε με μια… αναστροφή. Ας εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Για πολλά χρόνια μοναδικός στόχος της βιομηχανίας καλλυντικών ήταν η δημιουργία συνθέσεων που …έλυναν - ή έστω προσπαθούσαν- τα προβλήματα της βιολογικά γερασμένης επιδερμίδας. Τα star products κάθε μεγάλης μάρκας ήταν οι αντιρυτιδικές, οι συσφιγκτικές, οι λευκαντικές, οι θρεπτικές κρέμες της. Όλα τα άλλα, ήταν απλώς βοηθητικά… Στη δεκαετία του 90 όμως οι ερευνητές βιολόγοι άρχισαν να έχουν μια σαφέστερη εικόνα του πότε, πώς και γιατί γερνά η επιδερμίδα. Η νέα αυτή γνώση, ήταν που έπεισε τη βιομηχανία της ομορφιάς ότι αξίζει τον κόπο να κάνει … αναστροφή και να πιάσει το νήμα από την αρχή. Υιοθετώντας τη ρήση του Ιπποκράτη «προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν», έδωσε μια νέα, διευρυμένη ερμηνεία στον όρο αντιγήρανση και επένδυσε σε μια νέα προϊόντων που δεν επιχειρούν να γυρίσουν πίσω το χρόνο αλλά τον προλαμβάνουν, θωρακίζοντας τη νεανική επιδερμίδα απέναντι στους εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν ή επιταχύνουν τη φθορά των κυττάρων της.

Η γήρανση έρχεται απέξω . Μπορεί να σχολιάζουμε συχνά τη νεανική όψη μιας ώριμης γυναίκας λέγοντας ότι έχει «καλά γονίδια», η αλήθεια όμως είναι ότι η γενετικά προγραμματισμένη γήρανση, η λεγόμενη ενδογενής, ευθύνεται μόλις για το 20-30% των ορατών σημαδιών στην επιδερμίδα. Για το υπόλοιπο 70%-80% ο «ένοχος» αποδεδειγμένα κρύβεται στο περιβάλλον και στις επιλογές που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή. Όλες οι επιστημονικές μελέτες μάλιστα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το πώς θα γεράσουμε εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες . Η δύναμή τους είναι τέτοια που μπροστά τους, ακόμα και τα «καλά γονίδια» παύουν να έχουν …λόγο. Το θετικό με την εξωγενή γήρανση είναι ότι σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να την ελέγξουμε, κάνοντας φυσικά σωστές επιλογές lifestyle και συγχρόνως, επιλέγοντας την κατάλληλη καλλυντική «πανοπλία».

Οι… επιταχυντές της γήρανσης . Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόωρη γήρανση είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων- μερικοί από τους οποίους ίσως δεν έχουν περάσει ποτέ από το μυαλό μας ότι έχουν σχέση με την εμφάνιση των ρυτίδων. Μετά τα 30, εκτός από τον ήλιο, το κάπνισμα ή το στρες, μερίδιο ευθύνης μπορεί να φέρουν, η διατροφή και το βάρος μας, ο τρόπος που κοιμόμαστε ή δεν κοιμόμαστε-εκτός από την αϋπνία μας γερνάει και το χασμουρητό!-, τα γυαλιά που δεν φοράμε, τα αντικαταθλιπτικά που ίσως παίρνουμε, ακόμα και το επάγγελμά μας. Για παράδειγμα:

Ο ήλιος του χειμώνα: Μπορεί οι ακτίνες UVB να εξασθενούν τους χειμωνιάτικους μήνες όμως οι βλαβερές UVA –κατεξοχήν υπεύθυνες για την πρόωρη και ραγδαία γήρανση της επιδερμίδας- διατηρούν την ισχύ τους 365 μέρες το χρόνο. Είναι παρούσες όταν έχει συννεφιά, ακόμα και όταν βρέχει ή χιονίζει, διαπερνούν τα τζάμια των σπιτιών και των αυτοκινήτων. Το μόνο που μπορεί να τις μπλοκάρει είναι το SPF της κρέμας μας.

Ο καπνός των … άλλων: Το παθητικό κάπνισμα είναι πιο επικίνδυνο για την επιδερμίδα από ό,τι αν καπνίζατε εσείς. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα επίπεδα νικοτίνης , πίσσας και μονοξειδίου του άνθρακα από τον καπνό στην ατμόσφαιρα είναι διπλάσια γιατί δεν μεσολαβεί το φίλτρο του τσιγάρου που απορροφά ένα μέρος τους. Οι βλαβερές αυτές ουσίες, ερχόμενες σε επαφή με την επιδερμίδα πολλαπλασιάζουν τις ελεύθερες ρίζες κι αυτές με τη σειρά τους πυροδοτούν την παραγωγή των ενζύμων (τα MMPs) που καταστρέφουν το κολλαγόνο και επιταχύνουν τον σχηματισμό ρυτίδων. Επιπλέον δε, «κλέβουν» το οξυγόνο από τα κύτταρα, δίνοντας στην επιδερμίδα θαμπή και άτονη χροιά.

Στοχευμένη δράση

Τα τελευταία 25 χρόνια οι ερευνητές, γνωρίζοντας πλέον πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί άμυνας και επανόρθωσης των κυττάρων της επιδερμίδας έχουν αναπτύξει, με τη βοήθεια πάντα της προηγμένης τεχνολογίας, σοφιστικέ φόρμουλες, που δρουν απόλυτα στοχευμένα: προστατεύοντας και ενισχύοντας αυτούς ακριβώς τους μηχανισμούς κατορθώνουν να καθυστερήσουν ή και να αποτρέψουν την εμφάνιση των σημαδιών πρόωρης γήρανσης εκ των έσω. Τα δραστικά συστατικά που εμπλουτίζουν τις αντιγηραντικές συνθέσεις νέας γενιάς, επιταχύνουν τους ρυθμούς ανανέωσης των κυττάρων και επανόρθωσης των φθορών της επιδερμίδας , (ανα)δημιουργούν ένα ιδανικό, προστατευμένο περιβάλλον για το κυτταρικό και μιτοχονδριακό DNA και βέβαια ενισχύουν την άμυνά της απέναντι στην οξείδωση και τις φλεγμονές που προξενούν οι ελεύθερες ρίζες .

Το top 5 της πρόληψης

  1. Φυσικά εκχυλίσματα και βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση για την προστασία της επιδερμίδας από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ακτίνες UV, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, ο καπνός του τσιγάρου και η ακτινοβολία των ηλεκτρονικών συσκευών.
  2. Ενεργά συστατικά που προστατεύουν και ενδυναμώνουν τους αμυντικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας--π.χ. τα κύτταρα του Langerhans - έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τη χρόνια φλεγμονή που επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.
  3. Απολεπιστικοί και αναπλαστικοί παράγοντες (ΑΗΑ, βιταμίνη Α και ένζυμα), που επιταχύνουν την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
  4. Υαλουρονικό οξύ μικρού και μεσαίου μοριακού βάρους που ενυδατώνει εκ των έσω, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και διατηρεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
  5. Πεπτίδια που διευκολύνουν τη επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και τους «θυμίζουν» πώς πρέπει να λειτουργούν για να διατηρούνται νεανικά.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                                       

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;