CONNECT:  
             

Πολύ φτηνό για να είναι….αληθινό

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014
Λένα Ιωαννίδου

 

Η κρίση έκανε το αγαπημένο σας άρωμα περιττή πολυτέλεια και τώρα που το βρήκατε σε τιμή σοκ σπεύδετε να αρπάξετε την ευκαιρία; πριν ξοδέψετε τα-έστω και λίγα- λεφτά σας, καλό είναι να θυμάστε ότι κυκλοφορούν… «μαϊμούδες» και μάλιστα, πολύ επικίνδυνες...

Αν έχετε ταξιδέψει έστω και μια φορά στο Ντουμπάι και στην Ιορδανία, αν έχετε περιπλανηθεί στα πολύχρωμα παζάρια της Κωνσταντινούπολης , του Καΐρου και της Άπω Ανατολής, η εικόνα σας είναι οικεία. Δίπλα στις «επώνυμες» τσάντες, τις ζώνες και τα t-shirt με τα λογότυπα μεγάλων σχεδιαστών, φιγουράρουν πανάκριβα αρώματα που πωλούνται ωστόσο στο 1/5 της αρχικής τους τιμής. Οι υποψιασμένοι τουρίστες δεν μπαίνουν καν στον πειρασμό. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που χωρίς πολλή σκέψη θα τα αγοράσουν και θα τα δωρίσουν σε συγγενείς και φίλους για να… «βγάλουν την υποχρέωση».

Γνήσιο ή μαϊμού, ίδιο δείχνει, σκέφτονται. Ποιος θα καταλάβει τη διαφορά…

Πρόσφατα όμως ήρθαν στο φως στοιχεία που θα μας κάνουν σίγουρα να το ξανασκεφτούμε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια «ευκαιρία».

Eau de….toilette

Τι μπορεί να περιέχει ένα άρωμα «μαϊμού»; Αν απαντήσατε, αποστάγματα λουλουδιών, μπαχαρικά και ξύλα κάνατε μάλλον λάθος. Μια εξάχρονη έρευνα των δημοσιογράφων του αμερικάνικου Harpers Bazaar με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Αρωμάτων είχε δείξει παλιότερα ότι σε αρώματα «μαϊμού» που αγοράστηκαν από πλανόδιους, ή από το διαδίκτυο (π. χ στο e-Bay), εκτός από πρώτες ύλες κάκιστης ποιότητας και νοθευμένο οινόπνευμα, ανιχνεύθηκαν επικίνδυνα βακτήρια, αντιψυκτικό αυτοκινήτων ακόμα και ούρα-αυτά, προφανώς, για …χρώμα! Οι δερματολόγοι μάλιστα εικάζουν ότι η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων δερματίτιδας εξ επαφής, ερεθισμού των ματιών και αλλεργιών τα τελευταία χρόνια οφείλεται μεταξύ άλλων και στη χρήση “ύποπτων” αρωμάτων .

Στην Ελλάδα, μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, όλα δείχνουν ότι το παράνομο εμπόριο αρωμάτων ανθεί! Σε αντίθεση με τα λιγοστά «αθώα» μικρομάγαζα που πουλούν, ακόμα και σήμερα, χύμα κολόνιες –άτεχνες απομιμήσεις επώνυμων αρωμάτων , οι «μαϊμούδες» που κυκλοφορούν, δύσκολα ξεχωρίζουν, τουλάχιστον οπτικά, από τα γνήσια. Πού τις βρίσκει κανείς; Στο ίντερνετ, σε πάγκους λαϊκών αγορών- ιδίως της επαρχίας- στα «κινέζικα» μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας, ή από επιτήδειους που, όπως λέγεται, τριγυρνούν σε γραφεία και υπηρεσίες, προσφέροντας στη σταθερή τους πελατεία, ακριβά αρώματα …κοψοχρονιά.

Γνήσιο ή «μαϊμού;

Μάθετε πώς να τα ξεχωρίζετε

  • Τα επώνυμα αρώματα μεγάλων οίκων διατίθενται αποκλειστικά μέσω αλυσίδων καταστημάτων καλλυντικών και πολυκαταστημάτων ή μέσω του επίσημου site τους. Δεν δίνονται ποτέ χονδρική σε ιδιώτες.

  • Αν ένα άρωμα επώνυμου οίκου προσφέρεται σε «τιμή ευκαιρία», το πιθανότερο είναι να μην είναι γνήσιο.

  • «Ζυγίστε» με το μάτι το κουτί. Στα γνήσια αρώματα το χαρτόνι της συσκευασίας είναι βαρύ και πολύ καλής ποιότητας. Στις «μαϊμούδες» το χαρτόνι είναι πολύ λεπτότερο.

  • Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα στο κουτί του αρώματος. Αν είναι τυπωμένη στραβά-έστω και ελάχιστα- ή αν η γραφή του ονόματος είναι ελαφρώς παραλλαγμένη, αφήστε το καλύτερα…

  • Παρατηρείστε την προστατευτική ζελατίνα της συσκευασίας. Στα γνήσια αρώματα εφαρμόζει απόλυτα πάνω στο κουτί τους. Αν είναι «χαλαρή», καλύτερα να μην το αγοράσετε.

  • Προσέξτε τις ενώσεις, δηλαδή τα σημεία της ζελατίνας που κλείνουν με κόλλα. Αν είναι κολλημένα άτσαλα και τα υπολείμματα κόλλας είναι ορατά, σίγουρα το άρωμα είναι «μαϊμού».

  • Αναζητείστε το barcode . Στα γνήσια αρώματα βρίσκεται πάντα στον πάτο του κουτιού.

  • Αν παρ’ όλα αυτά φοβάστε ότι …την έχετε πατήσει, επισκεφθείτε ένα κατάστημα καλλυντικών και δοκιμάστε στον ένα καρπό το γνήσιο και στον άλλο το «ύποπτο». Μυρίστε τα. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά, περιμένετε δέκα λεπτά. Τα αρώματα μαϊμού, δεν διαθέτουν την πλούσια αρωματική πυραμίδα ενός γνήσιου και πολύ γρήγορα ξεθυμαίνουν .

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;