CONNECT:  
             

Τα …αταίριαστα ζευγάρια της περιποίησης

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

mixing skincare ingredients Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στην επιδερμίδα ό,τι πιο δραστικό κυκλοφορεί  στην αγορά των καλλυντικών, μπορεί, εν αγνοία μας, αντί να τη βοηθάμε, να της δημιουργούμε πρόβλημα. Δεν είναι όλα τα συστατικά …άσπονδοι φίλοι . Γι αυτό, μάθετε ποιοι είναι οι αταίριαστοι συνδυασμοί , ώστε να μένετε μακριά τους…   

Καθαρίζουμε, τονώνουμε, ενυδατώνουμε καθημερινά την επιδερμίδα μας. Αντικαθιστούμε τον αντιγηραντικό ορό, τη συσφιγκτική μας κρέμα ή την απολεπιστική μάσκα που χρησιμοποιούσαμε, με κάτι νέο, ακόμα πιο δραστικό, που μόλις αγοράσαμε, χωρίς συνήθως να μας απασχολεί τίποτε άλλο, εκτός από το αποτέλεσμα που ελπίζουμε να δούμε στον καθρέφτη μας. Σπάνια θα σκεφτούμε τι περιέχει η κάθε φόρμουλα που δοκιμάζουμε ενώ, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και η επιδερμίδα δείξει ότι δυσανασχετεί, κατηγορούμε το προϊόν που μας «έκανε αλλεργία» ή που «δεν έκανε τίποτα».

Η αλήθεια όμως πιθανότατα βρίσκεται … αλλού, για την ακρίβεια στην …αντιπάθεια που τρέφει ένα από τα συστατικά του νέου προϊόντος, προς το δραστικό συστατικό ενός άλλου, που ήδη χρησιμοποιούμε.

Φανταστείτε ότι κάθε φορά που συνδυάζετε ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά καλλυντικά στην επιδερμίδα σας , κάνετε πάνω της ένα μικρό πείραμα χημείας. Μερικές χημικές ουσίες συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους. Κάποιες άλλες όμως, αν συναντηθούν, προκαλούν… έκρηξη. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν συνδυάζονται συνθέσεις από διαφορετικές σειρές μιας μάρκας ή και από διαφορετικές μάρκες. Βέβαια, τόσο το layering-η διαδοχική χρήση προϊόντων στην επιδερμίδα- όσο και το mix and match, η ανάμειξη προϊόντων με διαφορετική δράση , είναι πολύ συνηθισμένες και απόλυτα θεμιτές κινήσεις. Απλώς υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις στους συνδυασμούς των συστατικών που καλό είναι να τις γνωρίζουμε για να μην τα αποδυναμώνουμε και το σημαντικότερο, για να μη βάζουμε την επιδερμίδα μας σε περιπέτειες.

Δεν θα τα πάνε καλά….

...Η ρετινόλη με τα υδροξυοξέα (ΑΗΑ/ΒΗΑ): Το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ (ΑΗΑ), ή το σαλικυλικό οξύ (ΒΗΑ) έχουν ισχυρή απολεπιστική δράση. Το ίδιο προσφέρει, μεταξύ άλλων, και η ρετινόλη . Είναι όμως προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά (πρωί και βράδυ) ιδιαίτερα αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη γιατί ενδέχεται να την ερεθίσουν και να της προκαλέσουν ξηρότητα. Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος. Τα ένζυμα που συμμετέχουν στη διαδικασία μετατροπής της ρετινόλης σε ρετινοϊκό οξύ μέσα στο δέρμα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά όταν το pH είναι ουδέτερο. Με την παρουσία όμως των υδροξυοξέων, το pH γίνεται όξινο και η αποτελεσματικότητα της ρετινόλης μειώνεται σημαντικά.

...Η ρετινόλη με τις θεραπείες κατά της ακμής: Η ταυτόχρονη χρήση ρετινόλης και σαλικυλικού οξέος , προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό στην επιδερμίδα. Αντίθετα, ενώ η ρετινόλη και το υπεροξείδιο του βενζολίου, είναι δύο δραστικά συστατικά που καταπολεμούν αποτελεσματικά την ακμή, αν χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, η δράση του ενός συστατικού θα εξουδετερώσει τη δράση του άλλου! Επιπλέον δε, η συνύπαρξή τους θα προκαλέσει ξηρότητα, ξεφλούδισμα και κοκκινίλες στην επιδερμίδα…

...Η ρετινόλη με τη Βιταμίνη C: Είναι γνωστό ότι και τα δύο συστατικά έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ενώ όμως συνήθως η ταυτόχρονη παρουσία δύο αντιοξειδωτικών σε μια καλλυντική φόρμουλα έχει συνεργιστική δράση-το ένα ενισχύει τη δράση του άλλου-, στην περίπτωση της ρετινόλης και της βιταμίνης C, η «συνεργασία» δεν είναι ιδιαίτερα αρμονική, με αποτέλεσμα, αντί η συνύπαρξη να έχει αθροιστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, συμβαίνει το αντίθετο, υποβαθμίζεται και η ποιότητα της προστασίας που παρέχει το καθένα από τα δύο συστατικά!

...Η Βιταμίνη C με τα οξέα φρούτων: Τα ΑΗΑ (γλυκολικό οξύ, κιτρικό οξύ, γαλακτικό οξύ κλπ) αλλάζουν το pH της βιταμίνης C με αποτέλεσμα να την αποσταθεροποιούν και να μειώνουν την αντιοξειδωτική της δύναμη. Επιπλέον όμως, φορτώνοντας την επιδερμίδα σας με τόσα όξινα συστατικά-τόσο η βιταμίνη C όσο και τα ΑΗΑ έχουν όξινη βάση- αυξάνετε την πιθανότητα να εμφανίσει ερεθισμό και κοκκινίλες.

...Η Βιταμίνη C με τα πεπτίδια χαλκού: Τα πολύτιμα αυτά αναπλαστικά πεπτίδια-ενθαρρύνουν τη σύνθεση νέων ινών κολλαγόνου και ελαστίνης- χάνουν τη δύναμή τους όταν στο δρόμο συναντήσουν τη βιταμίνη C. Το ίδιο όμως παθαίνει κι εκείνη. Επομένως, η συνύπαρξή τους πάνω στην επιδερμίδα ακυρώνει ουσιαστικά τη δράση των προϊόντων που τα περιέχουν.

...Η νιασιναμίδη με τη Βιταμίνη C: Το πολύτιμο παράγωγο της βιταμίνης Β με την αντιφλεγμονώδη, συσφιγκτική και λευκαντική δράση, έχει ένα μειονέκτημα. Όταν …συμπέσει με τη βιταμίνη C, η τελευταία γίνεται κίτρινη, σημάδι ότι έχει χάσει όλη την αντιγηραντική της δύναμη! Για το λόγο αυτό, χωρίστε τα προϊόντα που περιέχουν τα δύο αυτά συστατικά. Χρησιμοποιήστε το ένα μετά το άλλο, με διαφορά τουλάχιστον μισής ώρας, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, εφαρμόστε το ένα το πρωί και το άλλο το βράδυ.

...Τα απολεπιστικά με τα λευκαντικά προϊόντα: Η απομάκρυνση των επιφανειακών νεκρών κυττάρων είναι μια απαραίτητη κίνηση για την επιδερμίδα που της προσφέρει λείανση, απαλότητα και ομοιόμορφο τόνο. Αν όμως μετά την απολέπιση ακολουθήσει η εφαρμογή ενός προϊόντος λεύκανσης, κατά των δυσχρωμιών, χωρίς να προστεθεί και η απαραίτητη αντηλιακή κρέμα με υψηλό SPF, τότε, υπάρχει κίνδυνος, να αυξηθεί η φωτοευαισθησία της επιδερμίδας και το λευκαντικό προϊόν αντί να απαλύνει τις δυσχρωμίες, να τις εντείνει!

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;