CONNECT:  
             

Ενυδάτωση: δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο

Αντωνία Θωμοπούλου Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022
Αντωνία Θωμοπούλου

 

skincare tips Είναι η πιο απλή αλλά και η πιο ουσιαστική φροντίδα της επιδερμίδας. Η ενυδάτωση υποστηρίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος, προστατεύει από την καθημερινή έκθεση και ενισχύει σημαντικά την επιδερμίδα αποτρέποντας την πρόωρη φθορά του χρόνου. Γι αυτό και χρειάζεται την καθημερινή μας προσοχή.

Εκατομμύρια γυναίκες κάθε πρωί σε όλο τον κόσμο κάνουν ακριβώς την ίδια κίνηση. Η ενυδατική κρέμα είναι η πρώτη φροντίδα της επιδερμίδας , από τη νεανική ηλικία, που παραμένει το ίδιο πολύτιμη, απαραίτητη και ζωτική σε κάθε δεκαετία της ζωής. Για να απολαμβάνουμε όμως τα πολλαπλά της οφέλη χρειάζεται καθημερινή επαγρύπνηση. Η επιδερμίδα είναι ζωντανός οργανισμός. Στο πέρασμα του χρόνου οι ανάγκες της αλλάζουν. Κι όταν η ενυδάτωση δεν είναι επαρκής, το δέρμα δυσανασχετεί και το δείχνει. Η θαμπή όψη, το έντονο τράβηγμα στη διάρκεια της μέρας ή τα ενοχλητικά σπυράκια που ξαφνικά εμφανίζονται είναι ένδειξη πως κάτι λείπει ή γίνεται λάθος.

Πως λειτουργούν οι ενυδατικές κρέμες. Με τον όρο ενυδάτωση στην ουσία υπονοούμε την «παροχή» υγρασίας . Όμως οι ενυδατικές κρέμες δεν προσθέτουν νερό στην επιδερμίδα. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι είτε να σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια με τελικό στόχο να αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας είτε να ελκύουν νερό από το περιβάλλον, να το συγκρατούν γύρω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας και να ενισχύουν έτσι την επιδερμίδα όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη.

Που είναι το λάθος.

Μια κρέμα μόνη δεν φέρνει πάντα …..την απαιτούμενη ενυδάτωση. Όταν λίγη ώρα μετά την εφαρμογή του ενυδατικού προϊόντος νιώθουμε την επιδερμίδα να τραβάει ή να είναι στεγνή, σημαίνει πως χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό που της προσφέρουμε. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα που αγοράσαμε με άλλη νέα, ίσως πιο δραστική. Μια εξ Άπω Ανατολής καθημερινή συνήθεια, ένα από τα πιο σύγχρονα trends της βιομηχανίας της ομορφιάς, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι λοσιόν περιποίησης- treatment lotions -, που εφαρμόζονται μετά τον καθαρισμό, λειτουργούν ως ιδανικοί μεταφορείς των ενεργών συστατικών των προϊόντων τα οποία ακολουθούν. Χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και την ευεργετική συνέργεια των ορών, που χάρη στη ρευστή μορφή τους και τη συμπυκνωμένη σύνθεσή τους με ενεργά μόρια μικρού μοριακού βάρους, εισχωρούν ευκολότερα και σε μεγαλύτερο βάθος.

Απλώνουμε την ενυδατική κρέμα σε στεγνή επιδερμίδα. «Μην αφήνετε γυμνή την επιδερμίδα πάνω από 60’’» λένε οι ειδικοί. Η ξηρή ατμόσφαιρα, που συνήθως επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους, απορροφά την υγρασία, με αποτέλεσμα να στεγνώνει άμεσα. Μετά λοιπόν το ντους ή τον πρωινό καθαρισμό και όσο το δέρμα είναι ακόμη νωπό ….σπεύδουμε να εφαρμόσουμε, κατά σειρά, τα προϊόντα της επιλογής μας.

Φοβόμαστε τα έλαια. Όχι άδικα. Ιδιαίτερα όταν η επιδερμίδα είναι μεικτή ή με τάση λιπαρότητας. Δεν είναι όμως όλα τα έλαια ίδια. Στους συνήθεις ύποπτους με φαγεσωρογόνο δράση ξεχωρίζουμε το mineral oil ( ορυκτό έλαιο), το petrolatum (η γνωστή μας βαζελίνη), το isopropyl palmitate και από τα φυτικά το αμυγδαλέλαιο και το έλαιο αβοκάντο. Υπάρχουν όμως πολλά έλαια φυτικής, πάντα, προέλευσης- έλαιο jojoba, tea tree oil, macadamia nut oil, soybean oil, sunflower seed oil -που έχουν πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες χωρίς να αφήνουν ίχνη λιπαρότητας και να φράζουν τους πόρους .

Τι προσέχουμε για να έχουμε σωστή ενυδάτωση.

Επιλέγουμε ενυδατική κρέμα με βάση τον τύπο επιδερμίδας. Αναζητούμε πάντα τις συνθέσεις που ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας μας. Για τις ξηρές επιδερμίδες ενδείκνυνται οι φόρμουλες με θρεπτικά, φυτικά έλαια, στις ευαίσθητες επιβεβαιώνουμε το συνδυασμό ενυδατικών και καταπραϋντικών παραγόντων ενώ για τις λιπαρές , όπως και τις κανονικές, αναζητούμε συνθέσεις με υδρόφιλα συστατικά, υαλουρονικό οξύ, διμεθικόνη, ουρία ή γλυκερίνη.

Προσαρμόζουμε την ενυδάτωση στις ανάγκες της ….εποχής. Οι ανάγκες της επιδερμίδας είναι διαφορετικές σε κάθε εποχή του χρόνου. Στη διάρκεια του χειμώνα το κρύο και οι έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας – ζέστη στους εσωτερικούς και κρύο στους εξωτερικούς χώρους- αποδυναμώνουν τον προστατευτικό φραγμό στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά αποθέματα νερού. Είναι η εποχή που αναζητούμε ενυδατικές συνθέσεις με μαλακτικούς παράγοντες οι οποίοι σχηματίζουν ένα λεπτό φιλμ αποτρέποντας έτσι την απώλεια υγρασίας. Αντίθετα, το καλοκαίρι η επιδερμίδα έχει ανάγκη από ενυδατικά προϊόντα που διατηρούν την υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα χωρίς όμως να φράζουν τους πόρους. Τα συστατικά τους «τραβούν» νερό από το περιβάλλον , το συγκρατούν και ενισχύουν ανάλογα την επιδερμίδα όποτε υπάρχει ανάγκη.

Φροντίζουμε για τη συστηματική απολέπιση. Μόνον όταν απομακρύνουμε σωστά και σε τακτική βάση- μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή- τα νεκρά κύτταρα από την επιφανειακή στιβάδα, μπορούμε να είμαστε σίγουρες ότι τα ενεργά συστατικά της ενυδατικής κρέμας εισχωρούν σε μεγαλύτερο βάθος .

Εκ των έσω η…. έξωθεν καλή μαρτυρία. Ακόμη και η πιο ακριβή κρέμα ενυδάτωσης δεν θα έχει τα αποτελέσματα που προσδοκούμε αν δεν φροντίσουμε να οχυρώσουμε την επιδερμίδα εκ των έσω. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να …ρίχνουμε νερό σε κουβά χωρίς πάτο. Πίνουμε άφθονο νερό στη διάρκεια της μέρας. Το νερό είναι βασικό στοιχείο όλων των κυττάρων, άρα και της επιδερμίδας. Είναι αυτό που δίνει όγκο στο αίμα και ελαστικότητα στους ιστούς. Όταν λείπει ,οι στηρικτικοί ιστοί γίνονται σκληροί και δύσκαμπτοι, τα τοιχώματα των αγγείων πορώδη, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα αποθέματα να εξατμίζονται. Και όσο περισσότερο νερό λείπει από την επιδερμίδα, τόσο πιο ευάλωτη καταλήγει.

Για τη θαμπή όψη και άτονη υφή που έχει, τις περισσότερες φορές, η αφυδατωμένη και η ξηρή επιδερμίδα, τη λύση μπορούν να δώσουν τα πολύτιμα ωμέγα-3 και ωμέγα -6 λιπαρά οξέα που φροντίζουμε να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Πρόκειται για τα λιπαρά που διατηρούν τα αποθέματα υγρασίας στην κεράτινη στιβάδα, την ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας, στα φυσιολογικά επίπεδα. Σε πρώτη ζήτηση λοιπόν για την υψηλή τους περιεκτικότητα το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο σολομός, ο τόνος, το αβοκάντο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;