CONNECT:  
             

Ακμή υπό έλεγχο: δύσκολο μπορεί, σίγουρα όχι αδύνατον

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016
Αντωνία Θωμοπούλου

 

acne under control Αποτελεί την πιο κοινή δερματική πάθηση της εφηβικής, κυρίως, ηλικίας που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ολοένα και πιο συχνά στην ενήλικη ζωή. Με την κατάλληλη αγωγή είναι σίγουρο ότι μπορούμε να τη θεραπεύσουμε. Αρκεί να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα σημάδια και να την προλάβουμε στα αρχικά της στάδια.

Μάθημα ανατομίας. Κάτω από την επιφάνεια του δέρματος - αυτό που εμείς βλέπουμε και αγγίζουμε - υπάρχει το χόριο, ο συνδετικός ιστός που στηρίζει την επιδερμίδα. Στο τμήμα αυτό πέρα από τα αιμοφόρα αγγεία, τις νευρικές ίνες, τους σμηγματογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες βρίσκονται και τα τριχοθυλάκια. Από τη βάση λοιπόν κάθε θύλακα και διαμέσου των πόρων ξεκινούν, τρίχα, ιδρώτας και σμήγμα ,το ….μακρύ ταξίδι τους προς την επιφάνεια της επιδερμίδας. Σμήγμα και ιδρώτας συνθέτουν το υδρολιπιδικό φιλμ, το λεπτό προστατευτικό στρώμα που απλώνεται στην επιφάνεια του δέρματος. Στις κανονικές επιδερμίδες το σμήγμα εκκρίνεται προς την επιφάνεια, το οξυγόνο που εισχωρεί διαμέσου των πόρων αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και τα νεκρά κύτταρα αποπίπτουν φυσιολογικά κάθε έξi εβδομάδες, έτσι ώστε να διατηρείται φωτεινή διαυγής, λεία και απαλή.

Τι συμβαίνει στις λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής.

· Οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν , με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη του φυσιολογικού έκκριση σμήγματος.

· Το παραπανίσιο σμήγμα παγιδεύεται μέσα στους πόρους.

· Όταν η παραγωγή σμήγματος είναι αυξημένη, τα νεκρά κύτταρα προσκολλώνται σ' αυτό .

· Σμήγμα και νεκρά κύτταρα φράζουν τους πόρους.

· Η υπερπαραγωγή σμήγματος σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου στους πόρους, ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου Propionibacterium acnes , που υπάρχει εκ φύσεως στην επιδερμίδα , το οποίο προκαλεί μόλυνση και σχηματισμό βλατίδων ή κύστεων.

Πως εκδηλώνεται η ακμή.

Φαγέσωρες . Πρόκειται για τα λευκά και μαύρα στίγματα που συνθέτουν τη μη φλεγμονώδη ή, αλλιώς, ήπια ακμή. Τα λευκά παραμένουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος ενώ τα μαύρα είναι στην επιφάνεια. Τα πρώτα είναι, στην πραγματικότητα, κλειστοί φαγέσωρες που οφείλουν το χρώμα τους στο γεγονός ότι το σμήγμα δεν έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον κι έτσι δεν οξειδώνεται. Αντίθετα, τα μαύρα είναι ανοιχτοί φαγέσωρες μέσα στους οποίους υπάρχει σμήγμα και νεκρά κύτταρα και οξειδώνονται λόγω της έκθεσης στο περιβάλλον.

Βλατίδες. Είναι τα μικρά- με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά- ροζ , κόκκινα ή καφέ εξογκώματα που χαρακτηρίζουν τη μέτρια ακμή τα οποία συνήθως αναπτύσσονται από μικροκύστεις , είναι σκληρά και ευαίσθητα στην αφή και μπορεί να εξελιχθούν σε φλύκταινες.

Φλύκταινες. Είναι οι φλεγμονώδεις βλάβες του δέρματος σε μέτρια μορφής ακμή κι αυτές με μικρότερη των 5 χιλιοστών διάμετρο, που βρίσκονται στην επιφάνεια , είναι κόκκινες στη βάση και έχουν πύον στην κορυφή.

Oζίδια. Πρόκειται για τα μεγάλα, επώδυνα ογκίδια κάτω από το δέρμα που συνθέτουν τη βαριάς μορφή ακμής και μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ουλών.

Κύστεις. Φλεγμονώδεις βλάβες που χαρακτηρίζουν την κυστική ακμή, την πιο σοβαρή και δύσκολη μορφής της δερματολογικής αυτής πάθησης. Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με βαθιές και επώδυνες κύστεις οι οποίες προέρχονται από την υπερκερατινοποίηση των τριχοσμηγματογόνων πόρων. Πρόκειται για ένα πολύμορφο εξάνθημα που αποτελείται από φαγέσωρες , βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια, κύστεις, ουλές και συχνά συνοδεύεται από έντονη σμηγματόρροια. Η κυστική ακμή εκτός από το πρόσωπο εκδηλώνεται επίσης στο στήθος και στην πλάτη.

Πως αντιμετωπίζεται.

Η θεραπεία κατά της ακμής εξαρτάται άμεσα από τη μορφή με την οποία παρουσιάζεται και έχει τρεις κυρίως στόχους :

· την αντιφλεγμονώδη δράση

· τη σμηγματορρυθμιστική δράση και

· την κερατολυτική για την απελευθέρωση του εγκλωβισμένου σμήγματος

Ήπια ακμή. Ο συστηματικός καθαρισμός της επιδερμίδας είναι η πρώτη και η πιο ουσιαστική κίνηση. Επιλέγετε προϊόντα με αντιβακτηριδιακή σύνθεση που περιέχουν άλφα και β-υδροξυοξέα για την πλούσια απολεπιστική και κερατολυτική, αντίστοιχα, δράση τους. Αναζητάτε oil free ενυδατικές συνθέσεις σε μορφή fluid και προϊόντα μακιγιάζ με μη φαγεσωρογόνα σύνθεση.

Μέτρια ακμή. Εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο- μύτη, μέτωπο, πιγούνι ή μάγουλα- και περιστασιακά μπορεί να παρουσιάσει έξαρση στο στήθος ή στην πλάτη. Σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου είναι δύο συστατικά με αποδεδειγμένη ευεργετική δράση. Το πρώτο εισχωρεί βαθιά στους πόρους, απελευθερώνει σμήγμα και βακτήρια ενώ, ταυτόχρονα, απομακρύνει και τα νεκρά κύτταρα. Το δεύτερο πέρα από τις ενισχυμένες κερατολυτικές του ιδιότητες, θέτει υπό έλεγχο και την παραγωγή σμήγματος. Αν παρόλα αυτή η ακμή επιμένει, είναι απαραίτητη η συμβουλή του δερματολόγου.

Κυστική ακμή. Αποτελεί την πιο εκτεταμένη και σοβαρή μορφή ακμής - τα σημάδια πέρα από το πρόσωπο εμφανίζονται στην πλάτη, στο στήθος, στους ώμους και στα μπράτσα- που απαιτεί εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή. Τα ρετινοειδή- κυρίως ισοτρετινοίνη-, που χορηγούνται αποκλειστικά από το δερματολόγο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη λύση. Η θεραπεία που χορηγείται, εξαρτάται άμεσα από το βάρος της /του «ασθενούς» και συστήνεται, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες λόγω της φωτοευαισθησίας που προκαλεί.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;