CONNECT:  
             

Αέρας, ο αόρατος εχθρός της  επιδερμίδας

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

anti-pollution Ζούμε και αναπνέουμε τον μολυσμένο αέρα της πόλης. Η επιδερμίδα μας είναι η πρώτη που υφίσταται τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γι αυτό, η νέα μεγάλη πρόκληση της βιομηχανίας καλλυντικών είναι να αναπτύξει ισχυρές ασπίδες προστασίας  που θα την κάνουν άτρωτη στις περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), από όλους τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία μας, εξαιτίας του περιβάλλοντος, η μόλυνση του αέρα, θεωρείται η πιο μεγάλη απειλή. Η περιεκτικότητά του σε αιωρούμενα σωματίδια, αιθαλομίχλη, βαρέα μέταλλα, όζον, μονοξείδιο του άνθρακα και πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ), έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 8%.

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, στις μεγαλουπόλεις της Κίνας, των Ινδιών ή της Βραζιλίας αλλά και πιο κοντά μας, στο Κάιρο ή στην Κωνσταντινούπολη, η αστική ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που απειλεί πλέον άμεσα την υγεία των κατοίκων της. Το γνωρίζουν καλά, από τη μυρωδιά του αέρα, από τη σκόνη που καλύπτει τα σπίτια τους, από τους ρύπους που ταλαιπωρούν την επιδερμίδα τους, αλλά και από τα καθημερινά δελτία ρύπανσης που εκδίδουν οι τοπικές αρχές… Ευτυχώς, στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- η κατάσταση δεν ξεπερνά με την ίδια συχνότητα τα επίπεδα συναγερμού, ωστόσο, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο άμεσο μέλλον, βρίσκεται στην ατζέντα όλων –σχεδόν- των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων χωρών . Η βιομηχανία της ομορφιάς αντίθετα, μελετά εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής μόλυνσης στην υγεία και τη νεανικότητα της επιδερμίδας και η ανακάλυψη νέων δραστικών συστατικών για την προστασία της, αποτελεί στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Το δέρμα και η χαμένη ισορροπία του

Γνωρίζουμε ότι το δέρμα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις. Όταν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προσκολλώνται στην επιφάνειά του, διαταράσσουν την ισορροπία του επιδερμιδικού φραγμού με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνει πλέον τον βασικό προστατευτικό ρόλο του. Οι άμεσες συνέπειες από την αδυναμία αυτή είναι κοκκινίλες, ερεθισμός και ευαισθητοποίηση, σημάδια ξηρότητας και αίσθημα δυσφορίας. Μακροπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές επιθέσεις συμβάλλουν στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, στο σχηματισμό κηλίδων και στη χαλάρωση της επιδερμίδας. Το μεγαλύτερο «θύμα» όμως είναι οι λιπαρές, ακνεϊκές επιδερμίδες, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με την UV ακτινοβολία, αυξάνει την παραγωγή σμήγματος και επιδεινώνει τις φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις-δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερες ενήλικες γυναίκες, υποφέρουν από ακμή. Τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5, ένα μείγμα από υγρά σταγονίδια και μικροσωματίδια οξέων, οργανικών χημικών, μετάλλων και χώματος ή σκόνης, εισχωρούν στους πόρους του δέρματος – η διάμετρός τους είναι 20 φορές μικρότερη από το μέγεθος των πόρων - και μαζί με το όζον προκαλούν οξείδωση του σμήγματος και ανεπάρκεια των βιταμινών C και Ε, των δύο φυσικών αντιοξειδωτικών της επιδερμίδας.

Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στα επιφανειακά σημάδια. Είναι βαθύτερο.

Μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που διεξάχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής Λάιμπνιτζ του Ντίσελντορφ και παρουσιάστηκε το 2015 , απέδειξε με επιστημονικά στοιχεία τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η έκθεση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συνδέονται με τη δραστηριότητα ενός υποδοχέα που βρίσκεται στους βασικότερους τύπους κυττάρων του δέρματος, δηλαδή τα κερατινοκύτταρα, τους ινοβλάστες, τα μελανινοκύτταρα και τα κύτταρα του Λάνγκερανς. Η ενεργοποίησή του από τους ρυπογόνους παράγοντες - κυρίως από το όζον και με την απαραίτητη συμμετοχή των ακτινών UVB - πυροδοτεί την έκφραση γονιδίων που ελέγχουν τις αντιδράσεις του οξειδωτικού στρες, την παραγωγή μελανίνης, τη φλεγμονή των κυττάρων, τη διαδικασία επούλωσης και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Καλλυντικά anti-pollution: trend αλλά και ανάγκη.

Η αύξηση ρεκόρ (+40%), των προϊόντων anti-pollution που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 3 χρόνια, ίσως μας κάνει να πούμε, με μια μικρή δόση καχυποψίας, ότι η βιομηχανία της ομορφιάς απλώς δημιούργησε ένα ακόμα hot trend . Δεν είναι όμως έτσι. Η ανησυχία των καταναλωτριών και η ανάγκη τους για προϊόντα προστασίας από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι που γέννησαν το trend, όχι το αντίθετο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Clarins, το 19% των Αμερικανίδων, το 36% των Ευρωπαίων και το 37% των Ασιατισσών θεωρούν τη ρύπανση ως τη βασική πηγή των επιθέσεων που δέχεται καθημερινά η επιδερμίδα τους. Έτσι, για τους επιστήμονες στα εργαστήρια μεγάλων και μικρών εταιριών η έρευνα και η ανάπτυξη ακόμα πιο αποτελεσματικών προϊόντων anti-pollution είναι πλέον μια από τις βασικές τους προτεραιότητες .

Η έρευνα: Χρησιμοποιώντας ρυπογόνους παράγοντες (π.χ. σκόνη, μικροσωματίδια, ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου κ.α.) πειραματίζονται με διάφορα ενεργά συστατικά μελετώντας τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους στην αποτοξίνωση των κυττάρων, στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής, αλλά και στην ενεργοποίηση των γονιδίων εκείνων που προστατεύουν τα κύτταρα από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τα βοηθούν να επανορθώσουν τις φθορές τους. Αναλύουν εκατοντάδες φυτά και ανακαλύπτουν νέα δραστικά μόρια δημιουργούν καινοτόμα συστατικά με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας και αναπτύσσουν καλλυντικές φόρμουλες ειδικά σχεδιασμένες για τη ζωή της επιδερμίδας στην πόλη.

Τα προϊόντα: Σήμερα, μπορούμε να βρούμε στην αγορά αρκετά προϊόντα που εστιάζουν αποκλειστικά στην προστασία από την περιβαλλοντική ρύπανση. Οι λεγόμενες κρέμες anti-pollution περιέχουν συστατικά που απομονώνουν την επιδερμίδα από της εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, σχηματίζοντας στην επιφάνειά της ένα προστατευτικό φιλμ σαν «δεύτερο δέρμα» . Ορισμένα από αυτά είναι εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας των κυττάρων της επιδερμίδας και στην επανόρθωση των φθορών που ήδη έχουν υποστεί από την έκθεσή τους στο ρυπογόνο περιβάλλον της πόλης.

Η anti-pollution τάση όμως εξελίσσεται και διευρύνεται. Νέα, «πολυ-λειτουργικά» προϊόντα, από κρέμες περιποίησης και λοσιόν καθαρισμού μέχρι αντηλιακά και συνθέσεις για τα μαλλιά, προσφέρουν πρόσθετα οφέλη -αντιοξειδωτική προστασία, αποτοξίνωση, αντιρυτιδική δράση κλπ.-και όχι μόνο μια απλή ασπίδα απέναντι στη ρύπανση. Τέλος, εμβληματικά αντιγηραντικά προϊόντα από διάσημες σειρές ενισχύουν τη φόρμουλά τους με anti-pollution συστατικά.

Skingurus say: Αξίζει πράγματι να επενδύσετε στη νέα γενιά προϊόντων που υπόσχονται προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αν θέλετε όμως να «πιάσει τόπο» η επένδυσή σας και να σας ευγνωμονεί η επιδερμίδα σας, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τη μοναδική κίνηση που μπορεί να διώξει από πάνω της τα βάρη της … πόλης: τον βραδινό καθαρισμό.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                   

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;