CONNECT:  
             

Τι είναι αυτό που το λένε… ρυτίδα;

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016
Λένα Ιωαννίδου

 

wrinkles Η γήρανση της επιδερμίδας, είναι ένα «καυτό» θέμα που πρακτικά μας απασχολεί όλες. Δεν είμαστε όμως ειδικοί,  επομένως  είναι λογικό να έχουμε απορίες , ακόμα και για απλούς όρους  ή έννοιες που έχουμε ακούσει , διαβάσει ή και χρησιμοποιήσει στις κουβέντες μας αμέτρητες φορές. Σήμερα λοιπόν, θα επιχειρήσουμε να λύσουμε κάποιες από αυτές … 

Πόσα είδη ρυτίδων υπάρχουν;

Τα βασικά είδη ρυτίδων είναι δύο:

1. Οι εκφραστικές ρυτίδες στο μέτωπο, στα πλάγια των ματιών , γύρω από το στόμα και στις γωνίες των χειλιών που σχηματίζονται από τις επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών του προσώπου.

2. Οι λεπτές, διασταυρούμενες γραμμές και ρυτίδες που εμφανίζονται οπουδήποτε στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο ντεκολτέ και στη ράχη των χεριών λόγω της φθοράς που υφίσταται η επιδερμίδα από τη χρόνια έκθεσή της στις ακτίνες UV.

Τι σημαίνει ενδογενής και τι εξωγενής γήρανση;

Ο όρος ενδογενής αναφέρεται στη φυσιολογική (χρονολογική) γήρανση της επιδερμίδας ενώ εξωγενής γήρανση είναι το άθροισμα των επιπτώσεων στην επιδερμίδα από την έκθεσή της σε εχθρικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες .

Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες;

Η φθορά ξεκινά από τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που βρίσκονται στο δικτυωτό χόριο. Η νεανική επιδερμίδα είναι σφριγηλή, λεία, απαλή και ελαστική γιατί οι ίνες αυτές είναι άφθονες και υγιείς. Μεγαλώνοντας όμως η παραγωγή τους μειώνεται και συγχρόνως, με τη χρόνια έκθεση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία και σε άλλους επιβλαβείς παράγοντες, το δίκτυο αποδιοργανώνεται . Το κολλαγόνο που παράγεται αρχίζει γίνεται σκληρό και άκαμπτο και η ελαστίνη να «ξεχειλώνει» . Έτσι, φτάνει κάποια στιγμή που αδυνατούν «να κάνουν τη δουλειά τους» δηλαδή, το μεν να στηρίξει την επιδερμίδα και η δε να διατηρήσει την ελαστικότητά της. Έτσι, τα… κενά που δημιουργούνται κάτω από την επιφάνειά της σταδιακά παίρνουν τη μορφή ρυτίδων ενώ, λίγο αργότερα εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Μια πρωτεΐνη που υπάρχει στις κατώτερες στιβάδες του χορίου και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του δέρματος-αν αφαιρέσουμε το νερό από το δέρμα, το υπόλοιπο 65% είναι κολλαγόνο! Παράγεται από μια ειδική ομάδα κυττάρων τα οποία ονομάζονται ινοβλάστες, με τη μορφή ανθεκτικών σπειροειδών ινών (σαν στριμμένα σχοινιά) που πλέκονται μεταξύ τους σχηματίζοντας έλικες πάνω στις οποίες «αγκιστρώνει» η επιδερμίδα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι κολλαγόνου, ο καθένας από τους οποίους έχει διαφορετικές λειτουργίες, ωστόσο, πρωταρχικός ρόλος όλων είναι η διατήρηση της σφριγηλότητας και της νεανικής όψης του προσώπου.

Τι είναι η ελαστίνη;

Είναι μια δομική πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού, διαφορετική όμως από το κολλαγόνο, που δημιουργεί ένα δίκτυο ελαστικών ινών στις ανώτερες στιβάδες του χορίου. Παράγεται κι αυτή από τους ινοβλάστες και ενώ αντιπροσωπεύει μόλις to 3-4% του δέρματος, ο ρόλος της είναι σημαντικός γιατί οι ίνες της σχηματίζουν ένα τρισδιάστατο δίκτυο ανάμεσα στις ίνες του κολλαγόνου που προσδίδει απαλότητα και ελαστικότητα στην επιδερμίδα- όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά τους. Οι ίνες ελαστίνης είναι αυτές που επιτρέπουν στο δέρμα να τεντώνεται και να επανέρχεται (όπως ένα λαστιχάκι), χωρίς να χάνει το αρχικό του σχήμα.

Γιατί αυτά τα δύο …πάνε πάντα μαζί;

Γιατί δρουν συνεργιστικά έτσι ώστε να εξασφαλίσουν σφρίγος και ελαστικότητα στο δέρμα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κολλαγόνο είναι ο σκελετός, το πλαίσιο που δίνει στο δέρμα δύναμη και στήριξη, ενώ η ελαστίνη είναι αυτή που του επιτρέπει να συσπάται και να εκφράζεται όποτε χρειάζεται, αλλά πάντα να επιστρέφει στο αρχικό πλαίσιο που έχει ορίσει το κολλαγόνο.

Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα στον τρόπο που γερνάμε;

Ναι. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, ο μυϊκός τόνος, η δομή των οστών, όπως και το χρώμα, ο τύπος και ο βαθμός ευαισθησίας του δέρματος, προέρχονται από …κληρονομιά. Τα τελευταία, ορίζουν την αποτελεσματικότητα του φυσικού αμυντικού συστήματος των κυττάρων της επιδερμίδας μας, απέναντι στις βλαβερές ακτίνες UV, επομένως και το πόσο ευάλωτα είναι στη φωτογήρανση. Ακόμα όμως και η καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς είναι, κατά κάποιο τρόπο… κληρονομική, μιας και ο σωστός ή λάθος τρόπος που φροντίζουμε και προστατεύουμε την επιδερμίδα μας, συνήθως «κληρονομείται» από τη μητέρα μας.

Ποιος είναι ο ρόλος των ορμονών στο φαινόμενο της γήρανσης;

Τα οιστρογόνα, οι «θηλυκές» ορμόνες, είναι απαραίτητα για τη σύνθεση των ινών κολλαγόνου. Για το λόγο αυτό, η δραματική μείωση των επιπέδων τους κατά την εμμηνόπαυση έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια σφριγηλότητας της επιδερμίδας και τη δημιουργία βαθιών ρυτίδων (πτυχώσεων) . Αλλά και οι κηλίδες ή η αυξημένη ευαισθησία της επιδερμίδας που εμφανίζονται κατά την ίδια περίοδο, συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις ορμόνες – η μείωσή τους επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης και τη μικροκυκλοφορία.

Είναι αλήθεια ότι η πρόωρη γήρανση οφείλεται -και -σε φλεγμονές ;

Ναι. Εξαιτίας εξωγενών παραγόντων όπως είναι η ακτινοβολία UV αλλά και από τη λειτουργία του ίδιου του δέρματος (π.χ. απόβλητα του κυτταρικού μεταβολισμού) προκαλούνται μικροφλεγμονές στα κύτταρα. Ο οργανισμός προσπαθεί να τις επουλώσει με αυξημένη ροή αίματος και μετακίνηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος προς το σημείο της φλεγμονής , όμως «κατά λάθος» προκαλεί έκλυση ελευθέρων ριζών και φθορά σε υγιείς ιστούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα περισσότερες μικροφλεγμονές. Οι αλυσιδωτές αυτές αντιδράσεις οδηγούν εντέλει στην εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης στην επιδερμίδα.

 

Σχετικά θέματα
Λεπτές γραμμές vs ρυτίδες
2015-07-22
Λεπτές γραμμές vs ρυτίδες
 
Μπορούμε να ελέγξουμε τη γήρανση της επιδερμίδας;
2015-09-21
Μπορούμε να ελέγξουμε τη γήρανση της επιδερμίδας;
 
Αντιγήρανση: 10 απλές ερωτήσεις, 10 ακόμα πιο απλές απαντήσεις
2019-03-08
Αντιγήρανση: 10 απλές ερωτήσεις, 10 ακόμα πιο απλές απαντήσεις
 
Γιατί κάνουμε ρυτίδες;
2016-08-29
Γιατί κάνουμε ρυτίδες;
 

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;