CONNECT:  
             

​Συντηρητικά στα καλλυντικά: Υπάρχουν για το… καλό μας

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022
Λένα Ιωαννίδου

 

Preservatives Τα βαραίνουν πολλές κατηγορίες. Άλλες δίκαιες και άλλες-οι περισσότερες- άδικες. Αν όμως λείψουν τα συντηρητικά, κανείς δεν θα μπορεί πια να εγγυηθεί για τη διάρκεια της ζωής των καλλυντικών μας και κυρίως, για την ασφάλεια της επιδερμίδας μας απέναντι σε… απρόσκλητους επισκέπτες .

Τι είναι τα συντηρητικά; Ουσίες που υπάρχουν στη φύση ή έχουν σχεδιαστεί εργαστηριακά για να προστατεύουν, ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, τα προϊόντα-επομένως και τον καταναλωτή- από τη μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει η ανάπτυξη μικροοργανισμών κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και της συνεχούς χρήσης τους. Τα συντηρητικά έχουν αντιμικροβιακή κυρίως δράση, εμποδίζουν δηλαδή την επιβίωση μικροοργανισμών σε ένα προϊόν και τον πολλαπλασιασμό τους σε βαθμό που θα μπορούσε να απειλήσει την υγεία μας. Ακόμα και τα αντιοξειδωτικά είναι συντηρητικά που προστατεύουν τη σύνθεση του προϊόντος-εκτός από την επιδερμίδα- από την οξείδωση.

Γιατί τα καλλυντικά χρειάζονται συντηρητικά; Φανταστείτε ότι διαθέτετε στο σπίτι σας ένα εργοστάσιο καλλυντικών. Αν φτιάχνατε μια κρέμα σε ποσότητα που να καλύπτει τις ανάγκες της επιδερμίδας για 3 μέρες, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα να παραλείψετε τα συντηρητικά από τη σύνθεσή της. Μετά την πάροδο των 3 ημερών, η κρέμα θα έχει πιθανώς μετατραπεί σε φιλόξενη στέγη για τη μούχλα και τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται …εκεί έξω. Αυτό το φανταστικό σενάριο θα σας βοηθήσει ,ίσως, να καταλάβετε ότι η παρουσία συντηρητικών είναι τελικά ένα απολύτως αναγκαίο «κακό» που δίνει παράταση ζωής στα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε. Χωρίς συντηρητικά, τα περισσότερα καλλυντικά θα έπρεπε να τα διατηρούμε στο ψυγείο αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε στη ζωή για 1-2 εβδομάδες...

Δείτε το video

Τα καλλυντικά, ιδιαίτερα όσα έχουν σαν βάση τους το νερό, είναι ευάλωτα στα βακτήρια και τους μύκητες . Οι αόρατοι αυτοί μικροοργανισμοί, βρίσκονται κατά τρισεκατομμύρια, γύρω μας και …πάνω μας. Στα προϊόντα, μεταφέρονται από τον αέρα, από το δέρμα μας ή από τα σφουγγαράκια και τα πινέλα που χρησιμοποιούμε. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται ραγδαία, ιδίως αν βρεθούν στο αγαπημένο τους υγρό και ζεστό περιβάλλον -για το λόγο αυτό συστήνεται πάντα, τα καλλυντικά να φυλάσσονται σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Η χρήση καλλυντικών που ενδεχομένως έχουν υποστεί αλλοίωση από την παρουσία μικροοργανισμών, δεν απειλεί φυσικά τη ζωή μας. Για τις ευαίσθητες όμως επιδερμίδες ή για ευάλωτες ζώνες όπως είναι η περιοχή γύρω από τα μάτια, γίνεται αιτία εμφάνισης ερεθισμών και όξυνσης χρόνιων δερματικών παθήσεων ή και αλλεργικών συμπτωμάτων.

Γιατί τότε φοβόμαστε τα συντηρητικά; Κατά κανόνα, αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη ή και απέχθεια κάθε τι χημικό, άρα επικίνδυνο, στη σύνθεση των καλλυντικών, σε αντιδιαστολή πάντα με τα «ασφαλή» φυσικά συστατικά, ξεχνώντας ωστόσο ότι εκτός από το φως και την ενέργεια, τα πάντα στον πλανήτη που ζούμε, από τον αέρα , το νερό και τα φυτά, ως το ίδιο μας το σώμα, είναι εκατομμύρια χημικές ενώσεις …

Από όλα τα χημικά συστατικά λοιπόν, τα συντηρητικά έχουν την πιο κακή φήμη. Κατηγορούνται ότι προκαλούν αλλεργίες και ερεθισμούς , κάτι ωστόσο, που μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε συστατικό –ακόμα και φυσικό- στη σύνθεση μιας κρέμας . Την πρώτη βέβαια και… χειρότερη θέση κατέχουν τα parabens , μια πολυπληθής ομάδα αποτελεσματικών-και για πολλούς επιστήμονες απόλυτα ασφαλών- συντηρητικών, που χρησιμοποιούνταν ευρύτατα εδώ και δεκαετίες στα καλλυντικά και σε πολλά άλλα προϊόντα, -τροφές, φάρμακα κ.λπ. Η δαιμονοποίησή τους ξεκίνησε το 2004, μετά τη δημοσίευση της μελέτης της Dr. Darbre από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, στην οποία ανέφερε ότι είχε βρει ίχνη parabens σε καρκινικούς όγκους στο στήθος. Μολονότι η ερευνήτρια παραδέχτηκε ότι δεν ήταν σίγουρη ότι αυτά ήταν η αιτία της δημιουργίας τους και η αυστηρή Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι σήμερα δεν τα έχει απαγορεύσει (εκτός από ορισμένα), τα parabens θεωρήθηκαν ενδοκρινικοί διαταράκτες- ότι μπορούν θεωρητικά να επηρεάσουν όλες τις λειτουργίες του σώματος στις οποίες συμμετέχουν οι ορμόνες- και οι εταιρίες καλλυντικών, ιδίως όταν το κίνημα του clean beauty άρχισε να γιγαντώνεται, έσπευσαν μαζικά να τα αφαιρέσουν από τα προϊόντα τους . Με τι τα αντικατέστησαν; Με ηπιότερα χημικά συντηρητικά, ή με τα λεγόμενα «πράσινα» συντηρητικά, από συστατικά φυσικής προέλευσης-χωρίς ωστόσο να είναι πάντα το ίδιο αποτελεσματικά με τα parabens. Κάποιες μάρκες τέλος, προχώρησαν στην ανάπτυξη προϊόντων “preservative-free” , δηλαδή χωρίς καθόλου συντηρητικά , ειδικά για ευαίσθητες επιδερμίδες, πάντα όμως σε αποστειρωμένες συσκευασίες με αντλία ή σε μονοδόσεις.

Τα δικά σας … συντηρητικά μέτρα για τα καλλυντικά

Για να βοηθήσετε τα συντηρητικά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να διατηρήσετε τα καλλυντικά σας, για όσο γίνεται περισσότερο καιρό, είναι απαραίτητο να τηρείτε 3 βασικούς κανόνες:

Μακριά από το φως. Απομακρύνετε τα καλλυντικά σας από το… παράθυρο- προτιμούν το σκοτάδι. Ακόμα και μια έμμεση αλλά σταθερή πηγή φωτός μπορεί να τα αλλοιώσει. Περισσότερο κινδυνεύουν τα ενυδατικά προϊόντα και οι οροί που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά γιατί το φως μπορεί να τα οξειδώσει. Το ντουλαπάκι του μπάνιο είναι η καλύτερη θέση.

Πάντα στη δροσιά. Η ζέστη, όπως και το φως, απειλούν την σταθερότητα της φόρμουλας των καλλυντικών σας. Απομακρύνετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε από πηγές θερμότητας (ήλιος το καλοκαίρι, καλοριφέρ το χειμώνα), ενώ αν έχετε προϊόντα που δεν χρησιμοποιείτε για κάποιο διάστημα, αποθηκεύστε τα σε ένα δροσερό σημείο του σπιτιού-ακόμα και στο ψυγείο.

Όχι στην υγρασία. Όπως ήδη αναφέραμε, η υγρασία «τρέφει» τα βακτηρίδια. Αυτό σημαίνει ότι το μπάνιο δεν είναι ο ιδανικός χώρος για να κρατάμε τα καλλυντικά μας. Στην πράξη όμως εκεί τα έχουμε όλες… Αυτό που τουλάχιστον μπορείτε να κάνετε είναι να κλείνετε πάντα το πώμα από το σωληνάριο ή να βιδώνετε καλά το καπάκι της κρέμας που χρησιμοποιείτε.

Και μην ξεχνάτε: Ακόμα και τα συντηρητικά έχουν ημερομηνία λήξης. Το σύστημα συντήρησης που διαθέτουν οι καλλυντικές συνθέσεις, με τον καιρό χάνει την αποτελεσματικότητά του. Έτσι, ακόμα και ένα προϊόν που δεν έχει ανοιχτεί, αλλά έχει παραμείνει στο ντουλάπι σας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αλλοιωθεί αμέσως μόλις αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε –ιδίως αν περιέχει ελαιώδη, λιπαρά συστατικά που οξειδώνονται γρήγορα .

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;