CONNECT:  
             

Οξέα φρούτων: οι καλύτεροι φίλοι της επιδερμίδας

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

 everything about face acids Όταν ο φυσιολογικός ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων αρχίζει να μειώνεται σταδιακά- αρκετά νωρίς , όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- τα οξέα φρούτων αποδεικνύονται …. μάννα εξ ουρανού για την καλή υγεία, φωτεινή όψη και λεία υφή της επιδερμίδας. Αρκεί να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η επιδερμίδα είναι γενετικά προγραμματισμένη να ανανεώνεται φυσικά για να διατηρείται υγιής και φωτεινή. Όλα αρχίζουν από τη βασική στιβάδα όπου γεννιούνται τα νέα και υγιή κύτταρα. Από εκεί ξεκινούν για το ….μακρύ ταξίδι προς την επιφάνεια της επιδερμίδας όπου κερατινοποιούνται - πρόκειται για τη φυσιολογική ωρίμανση των κυττάρων στη διάρκεια της οποίας χάνουν τον πυρήνα τους- και αποπίπτουν για να παραχωρήσουν τη θέση τους στα επόμενα. Σε φυσιολογικές συνθήκες η παραπάνω διαδικασία διαρκεί 28, περίπου, μέρες. Όμως με το πέρασμα του χρόνου οι ρυθμοί ανανέωσης φθίνουν, με αποτέλεσμα τα κερατινοκύτταρα να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια. Η επιδερμίδα τότε ασφυκτιά. Χάνει το ομοιόμορφο χρώμα της και γίνεται ξηρή, τραχιά και άτονη. Τα οξέα φρούτων έρχονται λοιπόν να «ξεμπλοκάρουν» τους δεσμούς που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα και να τα απομακρύνουν.

Τι είναι τα οξέα φρούτων. Πρόκειται για ουσίες φυσικής ή και χημικής προέλευσης με κερατολυτική δράση. Τα ΑΗΑ , που προέρχονται από φυσικά συστατικά - γλυκολικό οξύ από το ζαχαροκάλαμο, κιτρικό οξύ από εσπεριδοειδή , μηλικό οξύ από μήλα ή ταρταρικό οξύ από σταφύλια και κρασί- καταφέρνουν να διαλύσουν τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων και να διευκολύνουν έτσι την απόπτωσή τους. Τα ΒΗΑ, - το πιο γνωστό είναι το σαλικυλικό οξύ -, είναι λιποδιαλυτά οργανικά μόρια που παράγονται είτε από το φλοιό της λεύκας είτε παρασκευάζονται συνθετικά και διαφέρουν από τα πρώτα λόγω της ικανότητάς τους να εισχωρούν στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος.

Γιατί τα επιλέγουμε. Ήδη, από τα μέσα της δεκαετίας των είκοσι – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί-, κυρίως όμως από τη δεκαετία των τριάντα χρόνων οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης αρχίζουν να παρουσιάζουν σταδιακή επιβράδυνση, με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια και η επιδερμίδα να χάνει το ομοιόμορφο χρώμα της και να γίνεται ξηρή, θαμπή, τραχιά και άτονη. Όσο πιο έγκαιρα, λοιπόν, τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινή περιποίηση, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα διαυγή, υγιή και τονωμένη …επί μακρόν.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε.

· Γλυκολικό οξύ- ο σούπερ σταρ των οξέων φρούτων. Είναι το πιο γνωστό αλλά και πιο δραστικό από την ομάδα των α-υδροξυοξέων. Πρόκειται για έναν ισχυρό κερατολυτικό παράγοντα που καταφέρνει, λόγω του μικρού του μοριακού βάρους, να εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα. Κάνει βαθιά απολέπιση στην επιφανειακή στιβάδα απομακρύνοντας έτσι άμεσα και εύκολα τα νεκρά κύτταρα ενώ, ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την ορατή λείανση των λεπτών γραμμών και τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο της επιδερμίδας.

· Στον καθημερινό καθαρισμό, το πρώτο βήμα. Είναι σίγουρα ο πιο εύκολος τρόπος για να «γνωρίσουμε» τα οξέα φρούτων. Στα συν η περιορισμένη χρονικά επαφή τους με την επιδερμίδα, γεγονός που αποτρέπει την πιθανότητα τυχόν ερεθισμών.

· Αποτελεσματικά ακόμη και στις πιο χαμηλές συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς η περιεκτικότητα για την κατ' οίκον χρήση προϊόντων με οξέα φρούτων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Όμως τα στοιχεία έχουν δείξει πως, όταν γίνεται συστηματική χρήση , ακόμη και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις τα οξέα φρούτων παραμένουν ένας απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την ορατή βελτίωση της επιδερμίδας.

· Συστήνονται και στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Χάρη στην εκ των έσω δράση τους, η απολέπιση της επιδερμίδας δεν είναι μηχανική, άρα δεν τραυματίζεται ο επιδερμιδικός φραγμός. Αυτήν ακριβώς την ήπια απολέπιση που έχουν ανάγκη οι ευαίσθητες επιδερμίδες, προσφέρουν ειδικά το γαλακτικό και το μανδελικό οξύ. Λόγω του μεγαλύτερου μοριακού βάρους τους δεν καταφέρνουν να εισχωρήσουν στις κατώτερες στιβάδες της.

· Προσφέρουν τη λύση στην ενήλικη ακμή.Το ολέθριο κοκτέιλ από σμήγμα, νεκρά κύτταρα και ρύποι είναι η βασική αιτία για την ….αργοπορημένη εμφάνιση ακμής. Τα οξέα φρούτων –σαλικυλικό και γαλακτικό οξύ-, χάρη στις πλούσιες κερατολυτικές και φαγεσωρολυτικές τους ιδιότητες, όταν περιέχονται σε συνθέσεις για τον καθημερινό καθαρισμό της επιδερμίδας εξασφαλίζουν την ήπια απολέπιση αλλά και την πολύτιμη αντιφλεγμονώδη δράση που έχει ανάγκη η λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής.

· Απαραίτητη η καθημερινή αντηλιακή προστασία. Τα ΑΗΑ προκαλούν φωτοευαισθησία. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η καθημερινή προστασία με εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα που περιέχουν υψηλούς δείκτες SPF.

· «Δουλεύουν» και το αποδεικνύουν. Τα οξέα φρούτων είναι ίσως τα μοναδικά συστατικά με ορατές αποδείξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού από τον πρώτο κιόλας, μήνα- κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν από τις πρώτες δύο εβδομάδες- η επιδερμίδα είναι πιο φωτεινή, σίγουρα πιο λεία και απαλή.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                         

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;