CONNECT:  
             

Οξέα φρούτων: οι καλύτεροι φίλοι της επιδερμίδας

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

 everything about face acids Όταν ο φυσιολογικός ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων αρχίζει να μειώνεται σταδιακά- αρκετά νωρίς , όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- τα οξέα φρούτων αποδεικνύονται …. μάννα εξ ουρανού για την καλή υγεία, φωτεινή όψη και λεία υφή της επιδερμίδας. Αρκεί να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η επιδερμίδα είναι γενετικά προγραμματισμένη να ανανεώνεται φυσικά για να διατηρείται υγιής και φωτεινή. Όλα αρχίζουν από τη βασική στιβάδα όπου γεννιούνται τα νέα και υγιή κύτταρα. Από εκεί ξεκινούν για το ….μακρύ ταξίδι προς την επιφάνεια της επιδερμίδας όπου κερατινοποιούνται - πρόκειται για τη φυσιολογική ωρίμανση των κυττάρων στη διάρκεια της οποίας χάνουν τον πυρήνα τους- και αποπίπτουν για να παραχωρήσουν τη θέση τους στα επόμενα. Σε φυσιολογικές συνθήκες η παραπάνω διαδικασία διαρκεί 28, περίπου, μέρες. Όμως με το πέρασμα του χρόνου οι ρυθμοί ανανέωσης φθίνουν, με αποτέλεσμα τα κερατινοκύτταρα να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια. Η επιδερμίδα τότε ασφυκτιά. Χάνει το ομοιόμορφο χρώμα της και γίνεται ξηρή, τραχιά και άτονη. Τα οξέα φρούτων έρχονται λοιπόν να «ξεμπλοκάρουν» τους δεσμούς που συγκρατούν τα νεκρά κύτταρα και να τα απομακρύνουν.

Τι είναι τα οξέα φρούτων. Πρόκειται για ουσίες φυσικής ή και χημικής προέλευσης με κερατολυτική δράση. Τα ΑΗΑ , που προέρχονται από φυσικά συστατικά - γλυκολικό οξύ από το ζαχαροκάλαμο, κιτρικό οξύ από εσπεριδοειδή , μηλικό οξύ από μήλα ή ταρταρικό οξύ από σταφύλια και κρασί- καταφέρνουν να διαλύσουν τους δεσμούς των κερατινοκυττάρων και να διευκολύνουν έτσι την απόπτωσή τους. Τα ΒΗΑ, - το πιο γνωστό είναι το σαλικυλικό οξύ -, είναι λιποδιαλυτά οργανικά μόρια που παράγονται είτε από το φλοιό της λεύκας είτε παρασκευάζονται συνθετικά και διαφέρουν από τα πρώτα λόγω της ικανότητάς τους να εισχωρούν στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος.

Γιατί τα επιλέγουμε. Ήδη, από τα μέσα της δεκαετίας των είκοσι – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί-, κυρίως όμως από τη δεκαετία των τριάντα χρόνων οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης αρχίζουν να παρουσιάζουν σταδιακή επιβράδυνση, με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να συσσωρεύονται στην επιφάνεια και η επιδερμίδα να χάνει το ομοιόμορφο χρώμα της και να γίνεται ξηρή, θαμπή, τραχιά και άτονη. Όσο πιο έγκαιρα, λοιπόν, τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινή περιποίηση, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα διαυγή, υγιή και τονωμένη …επί μακρόν.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε.

· Γλυκολικό οξύ- ο σούπερ σταρ των οξέων φρούτων. Είναι το πιο γνωστό αλλά και πιο δραστικό από την ομάδα των α-υδροξυοξέων. Πρόκειται για έναν ισχυρό κερατολυτικό παράγοντα που καταφέρνει, λόγω του μικρού του μοριακού βάρους, να εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα. Κάνει βαθιά απολέπιση στην επιφανειακή στιβάδα απομακρύνοντας έτσι άμεσα και εύκολα τα νεκρά κύτταρα ενώ, ταυτόχρονα, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την ορατή λείανση των λεπτών γραμμών και τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο της επιδερμίδας.

· Στον καθημερινό καθαρισμό, το πρώτο βήμα. Είναι σίγουρα ο πιο εύκολος τρόπος για να «γνωρίσουμε» τα οξέα φρούτων. Στα συν η περιορισμένη χρονικά επαφή τους με την επιδερμίδα, γεγονός που αποτρέπει την πιθανότητα τυχόν ερεθισμών.

· Αποτελεσματικά ακόμη και στις πιο χαμηλές συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς η περιεκτικότητα για την κατ' οίκον χρήση προϊόντων με οξέα φρούτων δεν πρέπει να ξεπερνά το 10%. Όμως τα στοιχεία έχουν δείξει πως, όταν γίνεται συστηματική χρήση , ακόμη και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις τα οξέα φρούτων παραμένουν ένας απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για την ορατή βελτίωση της επιδερμίδας.

· Συστήνονται και στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Χάρη στην εκ των έσω δράση τους, η απολέπιση της επιδερμίδας δεν είναι μηχανική, άρα δεν τραυματίζεται ο επιδερμιδικός φραγμός. Αυτήν ακριβώς την ήπια απολέπιση που έχουν ανάγκη οι ευαίσθητες επιδερμίδες, προσφέρουν ειδικά το γαλακτικό και το μανδελικό οξύ. Λόγω του μεγαλύτερου μοριακού βάρους τους δεν καταφέρνουν να εισχωρήσουν στις κατώτερες στιβάδες της.

· Προσφέρουν τη λύση στην ενήλικη ακμή.Το ολέθριο κοκτέιλ από σμήγμα, νεκρά κύτταρα και ρύποι είναι η βασική αιτία για την ….αργοπορημένη εμφάνιση ακμής. Τα οξέα φρούτων –σαλικυλικό και γαλακτικό οξύ-, χάρη στις πλούσιες κερατολυτικές και φαγεσωρολυτικές τους ιδιότητες, όταν περιέχονται σε συνθέσεις για τον καθημερινό καθαρισμό της επιδερμίδας εξασφαλίζουν την ήπια απολέπιση αλλά και την πολύτιμη αντιφλεγμονώδη δράση που έχει ανάγκη η λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής.

· Απαραίτητη η καθημερινή αντηλιακή προστασία. Τα ΑΗΑ προκαλούν φωτοευαισθησία. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η καθημερινή προστασία με εξειδικευμένα αντηλιακά προϊόντα που περιέχουν υψηλούς δείκτες SPF.

· «Δουλεύουν» και το αποδεικνύουν. Τα οξέα φρούτων είναι ίσως τα μοναδικά συστατικά με ορατές αποδείξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού από τον πρώτο κιόλας, μήνα- κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν από τις πρώτες δύο εβδομάδες- η επιδερμίδα είναι πιο φωτεινή, σίγουρα πιο λεία και απαλή.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                         

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;