CONNECT:  
             

​Αυτά που θέλει η επιδερμίδα

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

skin care basics Τα αντιγηραντικά προϊόντα υπόσχονται πολλά. Αυτή είναι άλλωστε η… δουλειά τους. Η επιδερμίδα ωστόσο περιμένει από τα συστατικά που περιέχουν, να κάνουν τρία βασικά πράγματα: αντιοξειδωτική προστασία, αναπλήρωση, αποκατάσταση. Συγχρόνως; Ακόμα καλύτερα!

«Ποια είναι η καλύτερη μάρκα»; «Κάνει τίποτα αυτή η κρέμα»; «Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό αντιρυτιδικό συστατικό»; Στα τόσα χρόνια δουλειάς, αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να τις έχουμε ακούσει από φίλες, αναγνώστριες και followers, αμέτρητες φορές. Οι απαντήσεις δεν είναι πάντα απλές, ούτε είναι πάντα οι ίδιες. Κάθε μάρκα μπορεί να έχει δυνατά και αδύναμα προϊόντα, κάθε επιδερμίδα μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες, το αν είναι αποτελεσματικό ένα αντιρυτιδικό συστατικό εξαρτάται από το αν βρίσκεται στη σωστή φόρμουλα ή στη σωστή συγκέντρωση…

Γι αυτό σήμερα λέμε να απαντήσουμε σε ένα πιο βασικό ερώτημα. Τι πρέπει να προσφέρει ένα αντιγηραντικό προϊόν στην επιδερμίδα;

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, είναι ένας πολύπλοκος, ζωντανός οργανισμός με πολλαπλές ανάγκες. Και, όπως ο οργανισμός μας παίρνει, όχι από μία αλλά από πολλές και διαφορετικές πηγές, τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρηθεί υγιής, το ίδιο απαιτεί και το δέρμα μας από τα καλλυντικά, για να λειτουργεί σωστά και να παραμείνει νεανικό.

Η …αγία τριάδα

Τα συστατικά από τα οποία το δέρμα ωφελείται πραγματικά και γι αυτό τα χρειάζεται καθημερινά και «εν αφθονία», ανεξάρτητα από την ηλικία του, μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: αντιοξειδωτικά, συστατικά αναπλήρωσης και συστατικά αποκατάστασης.

Τα αντιοξειδωτικά

Είναι τα συστατικά εκείνα που εντοπίζουν τα προβλήματα που δημιουργεί το περιβάλλον στα κύτταρα –κυρίως το οξειδωτικό στρες από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών- και μέσα από μια σύνθετη διαδικασία κατορθώνουν να αναστείλουν ή έστω να περιορίσουν την ορατή φθορά που προκαλούν στην επιδερμίδα. Τα αντιοξειδωτικά που εμπλουτίζουν τις καλλυντικές φόρμουλες, μπορεί να είναι βιταμίνες (A, C, E), να προέρχονται από φυσικές πηγές-εκχυλίσματα από πράσινο τσάι, ρόδι, σταφύλι, τα φύλλα της καστανιάς κλπ- , ή να παρασκευάζονται στο εργαστήριο- π.χ. συνένζυμο Q10 (ιδεβενόνη). Είναι απαραίτητα σε κάθε ηλικία, γιατί συμπληρώνουν και ενισχύουν το φυσικό σύστημα αντιοξειδωτικής προστασίας που διαθέτουν τα κύτταρά μας- το οποίο δεν προλαβαίνει πλέον για να αποκρούσει αποτελεσματικά τις πολλαπλές επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον. Επειδή δε κάθε αντιοξειδωτικό συστατικό δρα με τον δικό του τρόπο και δεσμεύει διαφορετικής μορφής ελεύθερες ρίζες, μια κρέμα ή ένα serum, για να παρέχει σφαιρική προστασία θα πρέπει ιδανικά να διαθέτει ένα ισχυρό κοκτέιλ αντιοξειδωτικών- όχι απλώς ένα ή δύο.

Τα συστατικά αναπλήρωσης

Η πρώτη «γραμμή άμυνας» της επιδερμίδας είναι φυσικά, η επιφάνειά της, η κερατίνη στιβάδα. Αυτή είναι που δέχεται πρώτη τις εξωτερικές επιθέσεις και υφίσταται σοβαρές απώλειες, κυρίως στα αποθέματα υγρασίας που διαθέτει, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται, να χάνει την απαλότητα, την ελαστικότητα και τη λεία της υφή. Εδώ αναλαμβάνουν δράση τα συστατικά αναπλήρωσης. Ποια είναι; Αυτά που συνήθως αποκαλούμε ενυδατικά ή θρεπτικά συστατικά. Το υαλουρονικό οξύ, τα ceramides, η γλυκερίνη, τα λιπαρά οξέα, η χοληστερόλη, οι γλυκοζαμινογλυκάνες, το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ, είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά που εμπλουτίζουν τη σύνθεση πολλών καλλυντικών προϊόντων-θα τα συναντήσουμε σε κρέμες ημέρας και νύχτας, σε κρέμες ματιών, σε γαλακτώματα καθαρισμού, λοσιόν περιποίησης, μάσκες κλπ. Ανάλογα με τις ιδιότητες και τη δράση τους, θα προστατεύσουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας ή θα το ενισχύσουν με νερό και λιπίδια, θα διευκολύνουν την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, θα καταπραΰνουν τους ερεθισμούς και θα συμβάλλουν στην άμεση βελτίωση της υφής της, παρέχοντας εντατική και διαρκή ενυδάτωση. Η δράση τους όμως δεν περιορίζεται στην επιφάνεια. Με συστηματική , καθημερινή χρήση, βοηθούν τους μηχανισμούς των κυττάρων στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, να συγκρατούν αποτελεσματικότερα την υγρασία και να αποτρέπουν την διαδερμική απώλεια νερού. Τα συστατικά αναπλήρωσης είναι η βάση της καλλυντικής φροντίδας τουλάχιστον από τα 25 και μετά. Το όφελος όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο για τις ώριμες επιδερμίδες, όταν οι φυσικοί μηχανισμοί ενυδάτωσης, παύουν να λειτουργούν όπως παλιά.

Τα συστατικά αποκατάστασης

Προφανώς η πιο ενδιαφέρουσα και γι αυτό πιο …μελετημένη κατηγορία από τις τρεις. Τα συστατικά αποκατάστασης έχουν την ιδιότητα να δρουν τόσο στην επιφάνεια της επιδερμίδας όσο και στις βαθύτερες στιβάδες της και να τη βοηθούν να ανακτήσει σταδιακά μια πιο ομοιογενή, πιο σφριγηλή και ορατά πιο νεανική όψη. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η ρετινόλη- η σούπερ σταρ της αντιγήρανσης- η νιασιναμίδη, τα πεπτίδια, η βιταμίνη C, καθώς και μια σειρά φυσικών εκχυλισμάτων φυτικής ή θαλάσσιας προέλευσης. Τα συστατικά αυτά ενισχύουν τον κυτταρικό μεταβολισμό, αναστέλλουν τη δράση καταστροφικών ενζύμων που φθείρουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα και προστατεύουν το DNA τους. Στα ορατά οφέλη που προσφέρουν, περιλαμβάνονται επίσης η βελτίωση του χρωματικού τόνου και της υφής της επιδερμίδας, η λείανση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Τα συστατικά αποκατάστασης είναι σίγουρα τα πιο δυνατά «χαρτιά» στο παιχνίδι με το χρόνο και τα σημάδια του. Από μόνα τους όμως δεν αρκούν. Το μυστικό της αντιγήρανσης κρύβεται στη λέξη συνέργεια. Για να παραμείνει υγιής και νεανική για όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, η επιδερμίδα χρειάζεται απαραίτητα, συστατικά και από τις τρεις κατηγορίες -ενσωματωμένα σε ένα ή και περισσότερα προϊόντα-, που θα «συνεργάζονται» μεταξύ τους αρμονικά και θα αλληλοσυμπληρώνονται, για να καλύπτουν σφαιρικά τις ανάγκες της, να τη θωρακίζουν απέναντι στο περιβάλλον και να παρεμβαίνουν δυναμικά, εκεί που οι δικοί της μηχανισμοί άμυνας και επανόρθωσης, αρχίζουν να… σκουριάζουν.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;