CONNECT:  
             

Ενυδάτωση- η πιο αποδοτική ''επένδυση''

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

skincare for your 30's Στο κατώφλι των 30 ο χρόνος είναι ακόμη με το μέρος μας. Όσο πιο έγκαιρα βάλουμε τα σωστά θεμέλια, τόσο πιο γερό και ανθεκτικό θα είναι το οικοδόμημα- η επιδερμίδα - στο πέρασμα του χρόνου. Η ενυδάτωση αποδεικνύεται πως αποτελεί την πρώτη και πιο ουσιαστική επένδυση για το …..αίσιο μέλλον της.

Στα μέσα της δεκαετίας των 20 χρόνων η επιδερμίδα είναι λεία, ελαστική με απαλή υφή. Τυχόν προβλήματα με ακμή ανήκουν πια στο παρελθόν. Οι φυσικοί μηχανισμοί ανανέωσης λειτουργούν άψογα και αυτό αποτυπώνεται στη φρέσκια και αψεγάδιαστη όψη του δέρματος. Τι συμβαίνει όμως και εκεί λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30 όλο και πιο συχνά το δέρμα αφυδατώνεται και χάνει τη λάμψη του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς μετά τα 25 χρόνια οι ρυθμοί του κυτταρικού μεταβολισμού, της φυσικής αυτής διαδικασίας αναζωογόνησης της επιδερμίδας, αρχίζουν να επιβραδύνονται έστω κι αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό άμεσα. Τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και παραμένουν στην επιφάνεια για περισσότερο χρόνο. Η όψη της επιδερμίδας είναι θαμπή και άτονη , με αποτέλεσμα να εμφανίζει πρόωρα σημάδια κόπωσης. Έστω όμως κι αν ….επίσημα η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, αυτό αργεί να αποτυπωθεί στην όψη του δέρματος. Οι μηχανισμοί επανόρθωσης δεν έχουν χάσει το φυσιολογικό ρυθμό λειτουργίας τους εκτός αν …..βάλουμε εμείς το χεράκι μας. Το σύγχρονο life style , η καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας- με ή χωρίς τη θέληση μας- σε άπειρους επιβαρυντικούς για την υγεία της παράγοντες, ήλιος, περιβαλλοντική ρύπανση , κάπνισμα, έλλειψη ύπνου και έντονο στρες συστήνουν ένα ολέθριο κοκτέιλ που συνηγορεί στο οξειδωτικό στρες της επιδερμίδας. Και τότε εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια που δείχνουν πως ο προστατευτικός φραγμός εμφανίζει… ρωγμές. Για καλή μας τύχη στο κατώφλι των τριάντα ο χρόνος είναι ακόμη με το μέρος μας. Οι πιθανότητες να προλάβουμε και να αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση είναι πολλές . Αρκεί, φυσικά, να λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Όσο νωρίτερα κατανοήσουμε την ανάγκη για καθημερινή, συστηματική ενυδάτωση και αντιοξειδωτική προστασία της επιδερμίδας, τόσο πιο αργά θα δούμε να εμφανίζονται τα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα.

Ενυδάτωση- η πιο αποδοτική «επένδυση» για υγιή επιδερμίδα με …μέλλον. Ένας από τους βασικούς λόγους που η επιδερμίδα στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 30 παρουσιάζει ίχνη πρόωρης γήρανσης είναι η αποδυνάμωση του προστατευτικού φραγμού. Σε φυσιολογικές συνθήκες όταν οι κυτταρικές μεμβράνες είναι υγιείς , τα κύτταρα περιέχουν νερό σε ποσοστό, περίπου, 70%. Τα δερματικά κύτταρα, όπως ξέρουμε πολύ καλά, διαιρούνται στη βάση της επιδερμίδας και καθώς ανεβαίνουν μέσα σ αυτήν αρχίζουν να γίνονται επίπεδα και να πεθαίνουν. Στη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους, δηλαδή το νερό, και τα δομικά τους λιπίδια. Και, παρόλο που όταν φτάνουν στην επιφάνεια δεν είναι εν ζωή, διατηρούν τα λιπίδια, τη χοληστερόλη και τα κεραμίδια για να συγκρατούν το νερό και να συντηρούν ενυδατωμένα τα κύτταρα μέχρι τη στιγμή της τελικής απόπτωσης. Σ' αυτό, σημαντικό ρόλο έχει και το σμήγμα, το οποίο μαζί με τα λιπίδια, συνθέτει ένα είδος λιπαντικής ασπίδας που αποτρέπει την απώλεια νερού. Η καθημερινή έκθεση της επιδερμίδας στους εχθρικούς εξωγενείς παράγοντες φθείρει τη λιπαντική αυτή ασπίδα. Τα αποθέματα των φυσικών ενυδατικών παραγόντων μειώνονται, με αποτέλεσμα ακόμη και μια υγιής, νεανική επιδερμίδα- με σημαντικά ακόμη επίπεδα λιπιδίων και σμήγματος- να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις μεγάλες απώλειες νερού. Η σωστή λοιπόν ενυδάτωση, βάζει τα θεμέλια για υγιή, φωτεινή και με νεανική όψη επιδερμίδα. Το ζητούμενο είναι να διαφυλάξουμε την ισορροπία στα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας αποτρέποντας, κατά το δυνατόν, τις μεγάλες απώλειες νερού. Να αναπληρώσουμε, δηλαδή, τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν οι υγραντικοί , όπως ονομάζονται, παράγοντες που περιέχονται στους ενυδατικούς ορούς ή τις κρέμες καθημερινής περιποίησης. Χάρη στη ισχυρή βιομιμητική τους δράση, ελκύουν νερό από το περιβάλλον και το συγκρατούν γύρω από τα κερατινοκύτταρα για να τροφοδοτούν, όταν χρειάζεται, την επιδερμίδα με τα απαραίτητα συμπληρώματα νερού. Το αποτέλεσμα είναι η άμεση αναζωογόνηση. Ενώ με την αθροιστική τους δράση, χάρη στην καθημερινή ενυδατική φροντίδα, ενισχύεται ο προστατευτικός φραγμός, η ασπίδα όπως την ονομάσαμε πιο πάνω , για να εξασφαλίζει καλύτερη άμυνα στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς φροντίζει ανελλιπώς να εμπλουτίζει τη λίστα με ενυδατικά συστατικά που ξεχωρίζουν για την υψηλή αποτελεσματικότητά τους. Σε επόμενο post νέοι, δραστικοί παράγοντες έρχονται να συμβάλλουν στην ενισχυμένη ενυδάτωση της επιδερμίδας. Για περισσότερες πληροφορίες stay tuned.....

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

How to avoid melasma

 

2020-07-20
Το μέλασμα και πώς να… μην το αποκτήσετε.

Ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι όμως άλλο από το όνομα των πανάδων στην ιατρική ορολογία....  

anti-aging

 

2020-03-09
Ευαισθησία στην αντιγήρανση

Στη μάχη με τις ρυτίδες, οι ευαίσθητες επιδερμίδες δείχνουν, καταρχάς, ότι «μειονεκτούν». Τα πολύ...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

maskne

 

2020-09-02
Maskne- η ακμή στις μέρες του κορωνοϊού

Η μάσκα ήρθε για να μείνει. Τουλάχιστον για όσο ο νέος κορωνοϊός παραμένει απειλητικός. Έστω και...  

how to use retinol

 

2020-07-08
Ρετινόλη: υψηλές επιδόσεις σε 6 βήματα

Ακόμη και ένα τόσο δραστικό συστατικό όπως η ρετινόλη κινδυνεύει να χάσει την ισχύ και, ως εκ τούτου,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;