CONNECT:  
             

Αντιγήρανση: όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα αντιοξειδωτικά

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

anti oxidant protection Οι ειδικοί επιμένουν ότι ο μοναδικός τρόπος να προλάβουμε την πρόωρη γήρανση είναι η ολοκληρωμένη αντιοξειδωτική προστασία της επιδερμίδας. Οι έρευνες στα επιστημονικά εργαστήρια που φέρνουν στο φως νέους και πιο ισχυρούς παράγοντες το επιβεβαιώνουν. Κι εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να .....ανανεώνουμε και να εμπλουτίζουμε κάθε φορά τις γνώσεις μας γύρω από αυτά.

Την αφορμή για το σημερινό post την έδωσε η επισήμανση - για μια ακόμη φορά- από την επιστημονική σύμβουλο γνωστού ελληνικού οίκου ομορφιάς, του ζωτικού ρόλου των αντιοξειδωτικών κατά της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι σύγχρονες έρευνες της βιομηχανίας της ομορφιάς στοχεύουν στη δημιουργία ενισχυμένων φίλτρων για τα αντηλιακά προϊόντα, με βασικό στόχο την αντιοξειδωτική προστασία της επιδερμίδας, αφού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι οξειδωτικοί μηχανισμοί υπερτερούν των αντίστοιχων αντιοξειδωτικών, τόσο λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών από το καθημερινό μας διαιτολόγιο, όσο και λόγω της έξαρσης των εξωγενών επιβαρυντικών παραγόντων.

Τι είναι και πως δρουν οι ελεύθερες ρίζες. Πρόκειται για μικρά και ασταθή μόρια οξυγόνου τα οποία, προκειμένου να σταθεροποιηθούν, επιτίθενται στα κύτταρα, τα αποδιοργανώνουν, τα οξειδώνουν και τα οδηγούν σταδιακά σε πρόωρο θάνατο. Οι λόγοι για τη δημιουργία ελεύθερων ριζών είναι πολλοί και καθημερινοί. Η έκθεση στην UV αλλά και την IR (υπέρυθρη) ακτινοβολία, το κάπνισμα, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, οι τοξίνες στη διατροφή αλλά και το έντονο στρες, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της μακριάς λίστας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το ανθρώπινο σώμα δέχεται μέχρι και 1000 επιθέσεις την ημέρα! Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να καταλάβουμε το λόγο που, τόσο οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί, όσο και τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που διαθέτει το ανθρώπινο «οπλοστάσιο», υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών των κυττάρων. Το παραπάνω κενό έρχονται να καλύψουν τα αντιοξειδωτικά.

Με ποιον τρόπο βοηθούν τα αντιοξειδωτικά. Βασικό χαρακτηριστικό των ελεύθερων ριζών είναι ότι διαθέτουν ένα μόνον ασύζευκτο (αζευγάρωτο ) ηλεκτρόνιο. Φανταστείτε, λένε κάποιοι, πως μοιάζουν με κοφτερό μαχαίρι χωρίς τη θήκη του. Τα αντιοξειδωτικά λοιπόν τοποθετούν αυτήν ακριβώς τη θήκη που λείπει. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν τη φθορά των κυττάρων, επομένως και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Συγκεκριμένα:

Προλαμβάνουν τη δημιουργία ρυτίδων. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, απομακρύνοντας τις επικίνδυνες τοξίνες, επιταχύνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό ενώ, παράλληλα, συμβάλλουν στη σύνθεση κολλαγόνου.

Προστατεύουν και επανορθώνουν τυχόν βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα φίλτρα που περιέχονται στα αντηλιακά προϊόντα προσφέρουν προστασία από το σύνολο της UV ( UVA +UVB) ακτινοβολίας. Προλαμβάνουν και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Τι γίνεται όμως με την υπέρυθρη και ορατή UVC/IR ακτινοβολία που επίσης βλάπτει την επιδερμίδα, εισχωρεί βαθύτερα από την UVA και φυσικά συμβάλλει στη δημιουργία ελεύθερων ριζών; Η παρουσία αντιοξειδωτικών συστατικών στη σύνθεση των αντηλιακών έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει το φάσμα προστασίας.

Προστατεύουν από τις φλεγμονές, μια ακόμη αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Ο ήλιος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, οι περιβαλλοντικοί ρύποι , το στρες ή ακόμη και επιθετικά καλλυντικά προϊόντα περιποίησης, ευνοούν τη δημιουργία φλεγμονών. Τα αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχτεί ότι, όχι μόνον τις καταπολεμούν αλλά επιπλέον, τονώνουν τα κύτταρα της επιδερμίδας για να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές αυτές επιθέσεις.

Τοπική δράση- πώς θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα

Την ανεπάρκεια στα αποθέματα του οργανισμού και, κατά συνέπεια, των φυσικών μηχανισμών εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών έρχεται να καλύψει η εφαρμογή στην επιδερμίδα ειδικά επιλεγμένων καλλυντικών προϊόντων με αναγνωρισμένα αντιοξειδωτικά- βιταμίνες Α, C , E, λυκοπένιο, ρεσβερατρόλη, άλφα λιποϊκό οξύ, γλουταθειόνη, σελήνιο , φερουλικό οξύ , πολυφαινόλες- στη σύνθεσή τους. Η αποτελεσματική τους όμως δράση εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες.

Σταθερότητα. Τα αντιοξειδωτικά είναι ευαίσθητα στο φως και στον αέρα. Από τη στιγμή που εκτίθενται αρκεί λίγος χρόνος-μπορεί και λίγες μέρες - για να αποσυντεθούν. Κάθε φορά λοιπόν που αναζητούμε προϊόντα με αντιοξειδωτικούς παράγοντες επιλέγουμε αποκλειστικά τις αδιαφανείς συσκευασίες σε σωληνάρια ή τα μπουκάλια με δοσομετρητή που εξασφαλίζουν το ιδανικό περιβάλλον για να διατηρούνται σταθερά τα αντιοξειδωτικά.

Η ισχύς εν τη ενώσει. Μπορεί κάποια από αυτά – για παράδειγμα η βιταμίνη C ή το πράσινο τσάι – να έχουν καταξιωθεί ως ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες, όμως έρευνες έδειξαν ότι όταν σε μια καλλυντική φόρμουλα συνυπάρχουν και ένας και δύο και τρεις αντιοξειδωτικοί παράγοντες - βιταμίνες C και Ε μαζί, βιταμίνες C, E και φερουλικό οξύ- , τα αποτελέσματα αυτόματα πολλαπλασιάζονται.

Ενίσχυση εκ των έσω. Η σωστή διατροφή είναι ένας ακόμη τρόπος να καλύψουμε την ανεπάρκεια των φυσικών μηχανισμών άμυνας του οργανισμού απέναντι στις πολλαπλές , καθημερινές επιθέσεις και να προσφέρουμε, με τη βοήθεια των καλλυντικών, ολιστική αντιοξειδωτική φροντίδα στην επιδερμίδα. Από τη μακριά λίστα των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες αξίζει να ξεχωρίσουμε τα:

-εσπεριδοειδή, που αποτελούν πολύτιμη πηγή βιταμίνης C.

- δαμάσκηνα , για τα υψηλά τους αποθέματα σε φαινόλες , από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά.

- ντομάτα, για την περιεκτικότητά της σε λυκοπένιο .

- μπρόκολο, για τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ανθυοκυανίνες- ομάδα φλαβονοειδών- και φαινόλες.

- κόκκινα σταφύλια , πολύτιμη πηγή ρεσβερατρόλης , του φυτοοιστρογόνου με πιο ισχυρή δράση από εκείνην των βιταμινών C και Ε.

- σαρδέλα και σκουμπρί για την περιεκτικότητά τους σε συνένζυμο Q10 με αντιοξειδωτική δράση ισχυρότερη από τη βιταμίνη Ε.

- θαλασσινά, πλούσια πηγή σεληνίου.

- πράσινο τσάι , πολύτιμη πηγή πολυφαινολών και

- ελαιόλαδο, για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε.

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;