CONNECT:  
             

Η  επιδερμίδα στο... κόκκινο

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

SENSITIVE SKIN Ξηρότητα, κοκκινίλες, αίσθηση τραβήγματος, και καύσου. Προειδοποιητικά μηνύματα  από μια επιδερμίδα που ταλαιπωρείται , αντιδρά και ζητά τη βοήθειά μας. Τι μπορούμε να της προσφέρουμε; να εντοπίσουμε τον «ένοχο», να την καταπραΰνουμε και να επανορθώσουμε τη φθορά που ήδη έχει υποστεί , προτού οι ερεθισμοί εξελιχθούν σε μόνιμο πρόβλημα.

Οι 3 όψεις της ευαισθησίας

Ευαίσθητη… εκ φύσεως. Δεν αντιδρά απλώς σε εχθρικές περιβαλλοντικές συνθήκες ή σε ακατάλληλα προϊόντα. Η ευαισθησία είναι στα γονίδιά της- η μαμά ή η γιαγιά πιθανώς έχουν εξίσου ευαίσθητο δέρμα. Αυτή η ευαίσθητη επιδερμίδα, είναι πολύ λεπτή και οι χρωστικές της (η μελανίνη που δίνει το χρώμα) μειωμένες, με αποτέλεσμα ο προστατευτικός φραγμός της να είναι εύθραυστος και η λειτουργία του ανεπαρκής. Συχνά, άτομα με αυτόν τον τύπο επιδερμίδας αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα, υποφέρουν από άσθμα, αλλεργίες, δερματίτιδες κ.α. Η ευαίσθητη επιδερμίδα δεν «θεραπεύεται», μπορεί ωστόσο να βοηθηθεί σημαντικά με εξειδικευμένη φροντίδα που θα περιορίσει την αντιδραστικότητά της.

Ευαίσθητη … λόγω περιστάσεων. Οι γυναίκες που δηλώνουν ότι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα, ξεπερνούν πλέον το 50%. Όχι, δεν πρόκειται για υπερβολή. Τα τελευταία χρόνια, η διαρκής και συχνά αναπόφευκτη έκθεσή μας στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις ελεύθερες ρίζες, διαταράσσει τον προστατευτικό υδρολιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας, επιτρέποντας σε ρύπους και αλλεργιογόνα να διεισδύσουν στις βαθύτερες στιβάδες της και να προκαλέσουν αλυσιδωτές φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Η επιδερμίδα ευαισθητοποιείται- ενώ δεν είναι ευαίσθητη… εκ φύσεως- , δείχνει θαμπή, ανομοιόμορφη, καίει και «τσιμπάει», «τραβάει» και κοκκινίζει. Τα συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά, όμως εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, εξελίσσεται σε χρόνια κατάσταση. Και τότε αρχίζει ο φαύλος κύκλος. Η αποδυνάμωση και η φθορά του επιδερμιδικού φραγμού, κάνουν τα κύτταρα της επιδερμίδας ακόμα πιο ευάλωτα στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και το οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φλεγμονές και να επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης.

Το πρόβλημα της ευαισθησίας επιδεινώνεται όταν στην ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης έρχονται να προστεθούν και άλλοι εχθρικοί παράγοντες-συνήθως με δική μας ευθύνη. Η υπερβολική χρήση προϊόντων χημικής ή μηχανικής απολέπισης, η μη ισορροπημένη διατροφή, η ανεπαρκής κατανάλωση νερού αλλά και τα ακατάλληλα ή πολύ δραστικά καλλυντικά που χρησιμοποιούμε κατά κόρον, οδηγούν τις αντοχές της επιδερμίδας στο… κόκκινο!

Απλά… υπερευαίσθητη. Διαταραγμένος επιδερμιδικός φραγμός, υπεραντιδραστικές νευρικές απολήξεις και φλεγμονή-που οδηγεί σε ερυθρότητα- είναι τα τρία χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ της πιο ακραίας περίπτωσης, της υπερευαίσθητης επιδερμίδας.

Με τη διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού, το δέρμα γίνεται ιδιαίτερα ευάλωτο σε εξωγενείς στρεσογόνους παράγοντες και συγχρόνως, τα φυσικά αποθέματα υγρασίας των κυττάρων «αδειάζουν», προκαλώντας ξηρότητα στην επιδερμίδα.

Οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας, αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα (ήλιος, ρύπανση, κρύο, ζέστη κλπ), πιο γρήγορα και πιο έντονα από το φυσιολογικό , προκαλώντας της τράβηγμα, τσιμπήματα και αίσθημα καύσου

Η καθημερινή έκθεση στα εξωτερικά ερεθίσματα αυτά, σε συνδυασμό με τον διαταραγμένο επιδερμιδικό φραγμό πυροδοτεί την έκφραση γονιδίων που ελέγχουν τις φλεγμονές των κυττάρων οι οποίες εκδηλώνονται με τη μορφή ερυθήματος (κοκκινίλες). Η έξαψη αυτή ενώ σε μια κανονική επιδερμίδα διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά, στην υπερευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες και, το χειρότερο, να οδηγήσει σε ευρυαγγείες και φλεγμονώδεις δερματοπάθειες όπως είναι η ροδόχρους νόσος.

1 κανόνας, 3 "βοήθειες"

Η φροντίδα της ευαίσθητης, της ευαισθητοποιημένης αλλά και της υπερευαίσθητης επιδερμίδας, στηρίζεται σε ένα βασικό κανόνα: θα πρέπει να είναι απλή και εύκολη, με minimal καλλυντικές φόρμουλες, τόσο στον αριθμό των συστατικών που περιέχουν όσο και στη δραστικότητά τους.

  1. Σε περιόδους… κρίσης, αποφύγετε τα προϊόντα με πολλά, ή πολύ δραστικά συστατικά. Αναζητήστε εξειδικευμένες συνθέσεις εμπλουτισμένες με φυτικά εκχυλίσματα (π.χ. χαμομήλι) που καταπραΰνουν τον ερεθισμό και το αίσθημα δυσφορίας, μειώνουν την ερυθρότητα και συγχρόνως αποκαθιστούν τη φθορά του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας.
  2. Επιλέξτε ήπια προϊόντα καθαρισμού , εμπλουτισμένα με ενυδατικά, καταπραϋντικά και αποτοξινωτικά συστατικά, που απομακρύνουν αποτελεσματικά τους περιβαλλοντικούς ρύπους, χωρίς να ξηραίνουν την επιδερμίδα.
  3. Μην παραλείπετε την καθημερινή αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία . Οι μικροφλεγμονές στα κύτταρα από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οι ακτίνες UV και η περιβαλλοντική ρύπανση είναι από τους πιο συχνούς παράγοντες ευαισθητοποίησης. Επιλέξτε μια εξειδικευμένη σύνθεση “anti-pollution”, με φυσικά- ορυκτά- αντηλιακά φίλτρα και υψηλό δείκτη SPF (50).

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;