CONNECT:  
             

Μια ελιά στο δέρμα… Μήπως κρύβει κάτι;

Λένα Ιωαννίδου Σάββατο, 6 Μαΐου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

Σε μια χώρα με 80% ηλιοφάνεια το χρόνο, η  πρόληψη του καρκίνου του δέρματος  θα πρέπει να γίνει πρώτο μας μέλημα με την αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στις ακτίνες UV χωρίς προστασία και τον τακτικό έλεγχο των ελιών μας.  Η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος που ξεκινά τη Δευτέρα 8 Μαΐου, μας βοηθά, με δωρεάν εξετάσεις από δερματολόγους να κάνουμε  το πρώτο βήμα .

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί! Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Κατούλη, αναπληρωτή Καθηγητή Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή, γι αυτό ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως είναι η μεταβολή του κλίματος ή η μείωση του όζοντος της στρατόσφαιρας , για το 90% όμως των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος ο «ένοχος» είναι η υπέρμετρη έκθεσή μας στον ήλιο και τις ακτίνες του…

Από τους καρκίνους του δέρματος, το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι οι δύο πιο συχνά εμφανιζόμενες μορφές (80% και 16-18% αντίστοιχα). Ευτυχώς, αν διαγνωστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν, θεραπεύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%. Το κακόηθες μελάνωμα εμφανίζεται σπανιότερα (2-4%), είναι όμως η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, με υψηλά επίπεδα θνησιμότητας.

Τι φταίει;

Ο ανοιχτός φωτότυπος , το χρώμα των μαλλιών και ματιών, ή ο μεγάλος αριθμός σπίλων (ελιές)-πάνω από 50-10-, είναι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος-και μελανώματος. Ωστόσο, τον σημαντικότερο ρόλο, παίζει η συμπεριφορά μας στον ήλιο και πιο συγκεκριμένα:

  • Η απότομη έκθεσή μας στον ήλιο μετά το χειμώνα-σύντομη, διακεκομμένη αλλά έντονη ηλιοθεραπεία στις διακοπές.
  • Η χρόνια αθροιστική έκθεση στις ακτίνες UV…
  • Τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, ιδίως κατά την παιδική ηλικία-ο κίνδυνος μελανώματος διπλασιάζεται για 5 ή περισσότερα εγκαύματα…

και …

  • Η χρήση τεχνητών πηγών μαυρίσματος (solarium)-αυξάνει 8 φορές τον κίνδυνο …

Η πρόληψη σώζει

Η ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική Εταιρία) με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène, διοργανώνει κάθε χρόνο την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος , μια εκστρατεία που αποτελεί σημαντική προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και συγχρόνως καθιερώνει τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο ως τον κατεξοχήν ειδικό του δέρματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι από όλη την Ελλάδα, εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους και τους παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας. Η εθελοντική αυτή συμμετοχή των δερματολόγων, συμβάλλει σημαντικά στην πρωτογενή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

  • Φέτος η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί 8-12 Μαΐου 2017.

Οι αριθμοί «μιλούν»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, την περσινή χρονιά (2016), στη διάρκεια της Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, εξετάστηκαν δωρεάν, 1810 άνδρες και 2569 γυναίκες.

  • Για το 74% από αυτούς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν στην καμπάνια, ενώ 26% είχαν συμμετάσχει και σε προηγούμενες εκστρατείες.
  • Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θέλησαν να εξεταστούν, ήταν είτε επειδή είχαν πολλές ελιές (48%), είτε επειδή θεώρησαν χρήσιμη την προληπτική εξέταση του δέρματός τους (30%).
  • Από το σύνολο των εξεταζομένων, σε ένα ποσοστό 10% εντοπίστηκαν ακτινικές υπερκερατώσεις , ενώ σε ένα 2% , κλινικά ύποπτες βλάβες (μελάνωμα).

Στους εξεταζόμενους τέθηκαν από τους δερματολόγους ορισμένες ερωτήσεις για τη σχέση τους με τον ήλιο και την προστασία από τις ακτίνες UV . Δύο από τις απαντήσεις τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά μας απέναντι στον ήλιο, που δεν είναι πάντα η σωστή….

  • Στην ερώτηση εάν είχαν πάθει κάποιο σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο στο παρελθόν, το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά έφτασε το διόλου ευκαταφρόνητο 34%!
  • Στην ερώτηση πόσο συχνά χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο για πάνω από μια ώρα (π.χ. στην πόλη), το 36% απάντησε «πάντοτε», το 43% «μερικές φορές» και το 21% «ποτέ». Αντίστοιχα, όταν κάνουν ηλιοθεραπεία το 60% απάντησε «πάντοτε», το 29% «μερικές φορές» και το 11% «ποτέ»!

 

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
covid

 

2020-04-08
​3+1 tips για μια ασφαλή ρουτίνα ομορφιάς...

Γιατί, ακόμα και απλές καθημερινές κινήσεις στη φροντίδα και το μακιγιάζ της επιδερμίδας μπορεί...  

 

2020-04-17
​Η ομορφιά πολεμά τον κορωνοϊό

Η βιομηχανία καλλυντικών αποκαλύπτει το πιο ευαίσθητο, το πιο γενναιόδωρο πρόσωπό της  στηρίζοντας...  

 

2020-03-13
Επιχείρηση... καθαρά χέρια

Τρία απλά tips υγιεινής και φροντίδας των χεριών για να παραμείνουμε προστατευμένες και ασφαλείς...  

FREE FROM CLAIMS

 

2019-07-24
​Έρχεται το τέλος του “Free from” στα καλλυντικά μας;

 Μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, βάζει αυστηρούς κανόνες...  

 

2020-03-13
​Ένα βραβείο για την ομορφιά

Ανάμεσα στα  αμέτρητα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά, ήταν εκείνα που...  

world environment day

 

2019-06-05
Η ομορφιά στηρίζει το περιβάλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου δίνει μια ωραία αφορμή...  

microbeads

 

2018-09-08
Καθαρίζουν την επιδερμίδα, ρυπαίνουν τις θάλασσες...

Τα μικροσφαιρίδια, οι μικροσκοπικοί συνθετικοί κόκκοι των απολεπιστικών, κυρίως, προϊόντων θα απειλήσουν...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;