CONNECT:  
             

​Μην επιμένετε, είναι λάθος…

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

Κανείς δεν είπε ότι η φροντίδα της επιδερμίδας είναι απλή υπόθεση. Αρκετές φορές μάλιστα, οι απόψεις των ειδικών για το τι είναι σωστό και τι λάθος, διαφοροποιούνται σημαντικά. Τι γίνεται όμως όταν εμείς επιμένουμε πεισματικά σε μια άποψη ή μια συνήθεια στη ρουτίνα της ομορφιάς που  κάθε άλλο παρά βοηθά την επιδερμίδα μας;

Την αφορμή για το σημερινό post μου έδωσε μια φίλη που, όταν πριν λίγες μέρες τη συμβούλεψα να φορά αντηλιακό - κυκλοφορεί καθημερινά στην πόλη με ποδήλατο- μου δήλωσε κατηγορηματικά, «εγώ δεν βάζω τέτοια χημικά στο πρόσωπό μου…». Έτσι σκέφτηκα να συγκεντρώσω μερικά από τα πολλά που κατά καιρούς έχω ακούσει να υποστηρίζουν με πάθος φίλες και γνωστές , σε κουβέντες μας για τη φροντίδα της επιδερμίδας, πιστεύοντας ότι αυτό που λένε ή κάνουν είναι το σωστό…

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

«Εγώ έχω λιπαρή επιδερμίδα, γιατί να βάλω ενυδατική; δεν τη χρειάζομαι …»

Να ένα από τα πιο συχνά και πιο σοβαρά λάθη, στη φροντίδα της λιπαρής επιδερμίδας. Στην πραγματικότητα, παραλείποντας την ενυδάτωση , το μόνο που καταφέρνετε να κάνετε είναι να αυξήσετε τη λιπαρότητα! Όταν τα κύτταρα «αντιλαμβάνονται» ότι δεν έχουν τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας, μπροστά στον κίνδυνο αφυδάτωσης, δίνουν το σύνθημα στους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο λιπαρή από πριν.

Αυτό που δεν αρέσει στη λιπαρή επιδερμίδα είναι οι ενυδατικές κρέμες με πλούσια και λιπαρή σύνθεση. Αντίθετα οι ανάλαφρες ενυδατικές φόρμουλες με βάση το νερό, διατηρούν τα κύτταρά της υγιή, τα τροφοδοτούν με την υγρασία που χρειάζονται και αποτρέπουν τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνειά της .

« Αισθάνομαι πάντα την επιδερμίδα μου να «τραβάει» μετά τον καθαρισμό, αλλά φαντάζομαι , αυτό είναι φυσικό».

Λάθος. Δεν είναι φυσικό η επιδερμίδα σας να «τραβάει» μετά τον καθαρισμό. Αντίθετα σημαίνει ότι το προϊόν που χρησιμοποιήσατε, πήρε μαζί του όχι μόνο τους ρύπους και το μακιγιάζ αλλά και όλη την υγρασία των κυττάρων της, δηλαδή την αφυδάτωσε. Η εφαρμογή, αμέσως μετά , μιας ενυδατικής κρέμας, αποκαθιστά προσωρινά την ισορροπία , δεν είναι όμως ακριβώς η λύση που περιμένει η επιδερμίδα. Το πρόβλημα του απογυμνωμένου προστατευτικού φραγμού της παραμένει και μάλιστα ενδέχεται να οδηγήσει σε συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνειά της.

Αποφύγετε τα κοινά σαπούνια, αλλά και τα υγρά καθαριστικά (face wash) που κάνουν πολύ αφρό , γιατί αυτά αφυδατώνουν την επιδερμίδα και την κάνουν να «τραβάει». Επιλέξτε ήπιες συνθέσεις, κατά προτίμηση χωρίς θειικές ενώσεις (αναζητήστε την ένδειξη sulfate-free) , που καθαρίζουν σε βάθος χωρίς να στερούν από την επιδερμίδα την υγρασία και την άνεσή της.

«Όλα τα καθαριστικά ξηραίνουν την επιδερμίδα μου, τελικά το σκέτο νερό είναι η καλύτερη λύση»…

Μια … παραλλαγή του προηγούμενου λάθους. Όταν, ανεξάρτητα από το προϊόν καθαρισμού που χρησιμοποιείτε η επιδερμίδα σας είναι πάντα ξηρή και «τραβάει», δεν φταίει το καθαριστικό αλλά μάλλον η… αργοπορία σας! Καθυστερώντας να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της καθημερινής ρουτίνας, στην εφαρμογή δηλαδή της λοσιόν, του ορού ή της ενυδατικής σας, για περισσότερο από 1 λεπτό, η επιδερμίδα αφυδατώνεται γιατί ο αέρας του περιβάλλοντος αρχίζει να απορροφά υγρασία από τα κύτταρά της-το φαινόμενο αυτό ονομάζεται όσμωση.

Επομένως, αντί να καταδικάζετε τα προϊόντα καθαρισμού και να καταφεύγετε στο σκέτο νερό-που, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί να απομακρύνει ρύπους, μακιγιάζ και σμήγμα- για να μην αισθάνεστε την επιδερμίδα σας ξηρή, κάντε γρήγορα το επόμενο βήμα. Τόσο απλά.

ΉΛΙΟΣ

«Αντί να βάζω κάθε λίγο αντηλιακό με SPF 15 ή 30, χρησιμοποιώ ένα με υψηλό δείκτη SPF 50 και ξεμπερδεύω, έχοντας διπλάσια προστασία!»

Μέγα λάθος! Ο υψηλός δείκτης προστασίας (SPF50+) σε ένα αντηλιακό ή μια κρέμα ημέρας, ούτε σας προστατεύει από τις ακτίνες UV για περισσότερες ώρες από ό,τι ένα άλλο προϊόν με χαμηλότερο SPF ούτε όμως 2 ή 3 φορές παραπάνω, όπως ίσως πιστεύετε. Σωστή και ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία έχετε μόνο με την τακτική επανάληψη της εφαρμογής κάθε δύο περίπου ώρες, αν έχετε ήδη ξεκινήσει τις εξορμήσεις στην παραλία για ηλιοθεραπεία, αλλά και στην πόλη, όταν πιάσουν οι ζέστες και ο ιδρώτας που τρέχει, παίρνει μαζί του και ... την προστασία σας. Όσο για το πόσο παραπάνω προστατεύει ένα προϊόν με SPF50+ από ένα άλλο με SPF15, θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο, είναι ότι μας παρέχει περίπου 5% υψηλότερη προστασία- σημαντική, αλλά όχι διπλάσια… - ένα αντηλιακό με SPF 15 μπλοκάρει το 93% της UV ακτινοβολίας, ένα με SPF30 το 97% και ένα με SPF50 το 98%....

«Φοράω φον ντε τεν με SPF, δεν χρειάζομαι και ξεχωριστό αντηλιακό»

Λάθος. Το SPF που περιέχει ένα προϊόν μακιγιάζ λειτουργεί βοηθητικά, δεν υποκαθιστά το αντηλιακό προϊόν, ιδίως τώρα που ο ήλιος είναι πια σχεδόν καλοκαιρινός. Ο λόγος είναι απλός: Με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το φον ντε τεν - συνήθως καλύπτουμε την επιφάνεια της επιδερμίδας με ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα προϊόντος και συχνά όχι σε όλο το πρόσωπο- η προστασία που παρέχει δεν είναι αρκετή, ακόμα κι αν έχει δείκτη SPF50. Να θυμάστε: η αποτελεσματικότητα της αντηλιακής προστασίας δεν εξαρτάται μόνο από το ύψος του δείκτη αλλά και από το… πάχος της στρώσης που εφαρμόζουμε!

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

«Η επιδερμίδα μου τελευταία είναι πολύ ξηρή. Ίσως φταίει ότι δεν πίνω πολύ νερό»

Ούτε σωστό ούτε λάθος . Μπορεί το νερό να είναι το χρυσό κλειδί για την καλή υγεία του οργανισμού, δυστυχώς όμως, δεν ανοίγει εύκολα την… κλειδαριά της ενυδάτωσης για την επιδερμίδα. Το νερό που πίνουμε περνά από το στομάχι στην κυκλοφορία του αίματος –επομένως και στα κύτταρά μας- και το υπόλοιπο φιλτράρεται από τα νεφρά και αποβάλλεται. Αναμφίβολα, όταν ο οργανισμός μας είναι σωστά ενυδατωμένος , ωφελείται και η επιδερμίδα. Όμως η ξηρότητα και η αφυδάτωσή της δεν συνδέονται τόσο με το πόσο νερό πίνουμε ή δεν πίνουμε, αλλά μάλλον με τη φυσιολογία της, τις επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον, τις συνήθειές μας ή με το χρόνο που περνά. Επομένως, αν θέλετε να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη ή να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της αφυδάτωσης, η τοπική εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων είναι… μονόδρομος.

« Δεν εμπιστεύομαι καθόλου τα καλλυντικά. Είναι όλα χημικά. Γι αυτό, βρίσκω συνταγές στο internet και φτιάχνω πια μόνη μου κρέμες , μάσκες και λοσιόν, με αγνά φυσικά συστατικά από την κουζίνα μου. Ό, τι καλύτερο για την επιδερμίδα μου

Λάθος. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στη συζήτηση για το τι είναι χημικό και τι φυσικό καλλυντικό –έχουμε γράψει πολλά για το «καυτό» αυτό θέμα- ή για το πόσο ασφαλείς είναι οι σπιτικές συνταγές για την επιδερμίδα, ούτε όμως και να υποτιμήσουμε το μεγάλο παγκόσμιο trend των DIY φυσικών προϊόντων ομορφιάς. Ωστόσο, θεωρούμε λανθασμένη την αντίληψη αυτή, για έναν απλό λόγο: όταν γευόσαστε ένα φρούτο, ας πούμε ένα πορτοκάλι πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, ο οργανισμός, με τη βοήθεια των ενζύμων που περιέχει το σάλιο, διασπά τις θρεπτικές ουσίες -περιέχονται σε μεγάλα μόρια- έτσι ώστε να μπορέσει να τις απορροφήσει και να τις κατανείμει σε όλο το σώμα, ή μάλλον εκεί ακριβώς που χρειάζονται. Η επιδερμίδα όμως είναι μια αυστηρή «πόρτα» και δεν επιτρέπει, έτσι απλά, στις θρεπτικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών που αναμειγνύετε στην κουζίνα σας, να απορροφηθούν, να εισχωρήσουν σε βάθος και να προσφέρουν στα κύτταρα τα θρεπτικά, αντιοξειδωτικά, ή αντιγηραντικά τους οφέλη. Αποτέλεσμα; Εκτός από μια πρόσκαιρη φρεσκάδα η απαλότητα που είναι πολύ πιθανό να αισθανθείτε στην επιδερμίδα, οι αυτοσχέδιες κρέμες σας δεν θα σας προσφέρουν δυστυχώς κάτι παραπάνω…

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

spring allergies irritated eyes

 

2023-03-22
SOS, ερεθισμένα μάτια… Και τώρα τι γίνεται;

Λίγο οι αλλεργίες της άνοιξης που μπήκε επίσημα χθες, λίγο οι ρύποι της πόλης, συνήθως όμως, ένα...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

hydration

 

2023-06-28
5+1 κινήσεις που ''κλειδώνουν'' την υγρασία στο δέρμα

Ενυδατώνουμε καθημερινά, και καλά κάνουμε, την επιδερμίδα. Όμως το να τροφοδοτούμε το δέρμα συστηματικά...  

it ingredient

 

2022-11-02
4 ''τύποι'' επιδερμίδας αναζητούν το it συστατικό

Αν ξεχωρίζει για κάτι η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς είναι η πληθώρα των ενεργών συστατικών...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;