CONNECT:  
             

5 αιτίες που εξηγούν το θαμπό χρώμα της επιδερμίδας

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

how to manage with dull skin Τις περισσότερες φορές συμβαίνει ξαφνικά. Η μέχρι πρότινος, φωτεινή επιδερμίδα αποκτά θαμπή όψη και άτονη υφή. Για ακατανόητους λόγους. Ή, μήπως υπάρχει εξήγηση;

Στην ερώτηση πως θα ορίζαμε μια υγιή επιδερμίδα, η φωτεινότητα και η διαύγεια θα συμπεριλαμβάνονταν στα βασικά της χαρακτηριστικά. Είναι η ένδειξη ότι τα νεκρά κύτταρα στην κεράτινη στιβάδα απομακρύνονται συστηματικά, κάθε 28 μέρες, τα επίπεδα υγρασίας παραμένουν φυσιολογικά και η μικροκυκλοφορία λειτουργεί άψογα. Τι φταίει λοιπόν που η επιδερμίδα συχνά γίνεται θαμπή και άτονη;

1. Περιβαλλοντική ρύπανση. Οι μελέτες την αναδεικνύουν σαν τη μεγαλύτερη απειλή- περισσότερο ακόμη και από την ηλιακή ακτινοβολία- για την έντονη ευαισθητοποίηση της επιδερμίδας και τις χρόνιες φλεγμονές , μία από τις βασικές αιτίες πρόωρης γήρανσης . Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν πως τα αιωρούμενα σωματίδια των ρύπων που συσσωρεύονται καθημερινά στην επιφάνεια του δέρματος, αποδυναμώνουν τους φυσικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας. Σταδιακά προκαλούν σοβαρή φθορά στον επιδερμιδικό φραγμό με αποτέλεσμα να χάνει τη φυσική του λάμψη και τονικότητα.

Τι κάνουμε: Ο καθημερινός βραδινός καθαρισμός που απομακρύνει ρύπους και σκόνη, αρκεί για να προστατεύσει την επιδερμίδα από τη σύγχρονη απειλή. Απελευθερώνοντας τους πόρους, βοηθάμε ουσιαστικά την επιδερμίδα να αναζωογονείται φυσιολογικά και να διατηρεί έτσι τη φυσική της λάμψη.

2. Συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα. Το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν τα βλέπουμε. Το θαμπό όμως χρώμα που διαπιστώνουμε, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, το επιβεβαιώνει με το παραπάνω. Όπως γνωρίζουμε τα κερατινοκύτταρα - νεκρά κύτταρα στην πραγματικότητα - που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας είναι προγραμματισμένα να αποπίπτουν καθημερινά για να ανέρχονται τα νέα και υγιή, από τις κατώτερες στιβάδες. Όμως με το πέρασμα του χρόνου, η παραπάνω διαδικασία καθυστερεί. Τα νεκρά κύτταρα παραμένουν για μεγαλύτερο από το φυσιολογικό χρονικό διάστημα και συσσωρεύονται σε ένα παχύ στρώμα που δίνει στην επιδερμίδα τη θαμπή, άτονη όψη και τραχιά υφή.

Τι κάνουμε: Η απολέπιση είναι η κίνηση που αντισταθμίζει τη φυσική επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, καθαρίζει και απελευθερώνει τους πόρους ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να εισχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τα ενεργά συστατικά των προϊόντων περιποίησης.

3. Έντονη αφυδάτωση. To νερό που λείπει από την επιδερμίδα είναι η αιτία για το θαμπό της χρώμα. Ένδειξη ότι στον προστατευτικό φραγμό υπάρχουν … κενά, που επιτρέπουν την απώλεια υγρασίας. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η χρήση προϊόντων καθαρισμού με υψηλή περιεκτικότητα σε σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες αλλά και η βιολογική γήρανση, συμβάλλουν στην αφυδάτωση της επιδερμίδας . Και αυτό μπορεί να συμβεί - περιστασιακά ή σε μόνιμη βάση αν δεν επέμβουμε έγκαιρα- σε κάθε τύπο δέρματος, του λιπαρού συμπεριλαμβανομένου.

Τι κάνουμε: Αναζητούμε ενυδατικά προϊόντα με μαλακτικούς παράγοντες, λανολίνη, έλαιο jojoba, σκουαλένιο, λινολεϊκό οξύ, που «γεμίζουν» τα κενά στα κερατινοκύτταρα και σχηματίζουν μια προστατευτική μεμβράνη στην επιφάνεια της επιδερμίδας αναχαιτίζοντας έτσι τη διαδερμική απώλεια νερού.

4. Κάπνισμα. Στη λίστα με τις αιτίες πρόωρης γήρανσης βρίσκεται …ψηλά. Και ένα από τα πρώτα σημάδια, φυσικά, ότι κάτι αλλάζει στην επιδερμίδα είναι η έλλειψη φωτεινότητας. Η νικοτίνη που προκαλεί αγγειοσυστολή, συρρίκνωση δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων, δυσχεραίνει τη φυσιολογική ροή του αίματος , το οξυγόνο δεν διοχετεύεται σωστά και τα θρεπτικά συστατικά δεν φτάνουν ποτέ στα κύτταρα.

Τι κάνουμε: Ενισχύουμε την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας με αντιοξειδωτικά- βιταμίνες C, E, A,πράσινο τσάι, συνένζυμο Q10, γλουταθειόνη - , τις ουσίες που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα γνωστά πια σε όλους ασταθή μόρια οξυγόνου που οξειδώνουν τα κύτταρα και από τοξικές τις μετατρέπουν σε μη τοξικές. Σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η συστηματική χρήση της ρετινόλης για την ενεργοποίηση του κυτταρικού μεταβολισμού. Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται και η επιδερμίδα ανακτά το φωτεινό της χρώμα.

5. Στρες. Για την πλειοψηφία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό, έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει σοβαρά και την υγιή όψη της επιδερμίδας . Στη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων τα κύτταρα δέχονται …πίεση. Για να αντεπεξέλθουν, υποχρεώνονται να καταναλώσουν όλα τα αποθέματα σε θρεπτικά συστατικά. Κάποια στιγμή, όσο το στρες παραμένει, τα αποθέματα τελειώνουν, οι μηχανισμοί επανόρθωσης και ανανέωσης εξασθενούν και τα σημάδια πίεσης είναι πλέον εμφανή.

Τι κάνουμε: Προσπερνάμε το…. αυτονόητο, να διώξουμε, δηλαδή, το στρες. Επειδή λοιπόν βασικός λόγος που η επιδερμίδα αποκτά θαμπή όψη, είναι τα νεκρά κύτταρα τα οποία συγκεντρώνονται και παραμένουν στην επιφάνεια, φροντίζουμε τουλάχιστον για την τακτική απολέπιση. Σαλικυλικό, γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ αλλά και φυτικά ένζυμα με ισχυρή απολεπιστική δράση αναλαμβάνουν να τα απομακρύνουν και να επαναφέρουν άμεσα φωτεινότητα και ζωντάνια.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

Acne

 

2021-12-13
Κάθε δεκαετία και η ακμή της

Ο καιρός που η ακμή ήταν αποκλειστικό «προνόμιο» της εφηβείας έχει περάσει προ πολλού. Σύμφωνα...  

dry skin

 

2021-10-06
Ξηρή επιδερμίδα: ο λόγος που οι ρυτίδες εμφανίζονται πρόωρα;

Ο μύθος θέλει τις ξηρές επιδερμίδες να αποκτούν ρυτίδες πολύ νωρίτερα από τις λιπαρές. Τι πραγματικά...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;