CONNECT:  
             

​Φύκια για …μεταξένιες επιδερμίδες

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

algae in skincare Το ημερολόγιο δείχνει επισήμως καλοκαίρι γι αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να  βουτήξουμε στη θάλασσα, να δούμε από κοντά  τα… φυτά της και να μάθουμε γιατί τα  φύκη-και όχι φύκια… - προσφέρουν τόσα πολλά στην επιδερμίδα …

Αφορμή για το σημερινό μας post στάθηκε ένα πολύ όμορφο φιλμ που μας έστειλε πριν λίγο καιρό η La Mer, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου ενυδατικού ορού της, Revitalizing Hydrating Serum και έτυχε να το ξαναδούμε τώρα. Με τη φρεσκάδα του μας θύμισε πόσο σημαντικό είναι το νερό για τη φύση αλλά και για την επιδερμίδα και με τις εικόνες του μας έδειξε ότι η θάλασσα και τα πανίσχυρα συστατικά της-ένα οικοσύστημα ζωτικής ενυδάτωσης-, είναι το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει τη λάμψη και τη ζωτικότητά της. Ας δούμε λοιπόν γιατί η θάλασσα με τα «φυτά» και τους μικροοργανισμούς της, δηλαδή τα φύκη και το πλαγκτόν αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή πολύτιμων ενεργών συστατικών για την επιδερμίδα .

Μια παλιά ιστορία

Από την αρχή της ζωής στον πλανήτη, η στενή σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα έκρυβε πάντα ένα μυστήριο. Ίσως γιατί 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πρώτο ζωντανό κύτταρο εμφανίστηκε στην έκτη ήπειρο, τη θάλασσα. Ίσως γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός είναι στην πραγματικότητα ένα είδος ενυδρείου, μέσα στο οποίο τα κύτταρα που τον αποτελούν συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες παρόμοιες με την αρχέγονη θαλάσσια προέλευσή τους. «Από όλα τα στοιχεία του σύμπαντος, η θάλασσα είναι αυτή με την οποία διατηρήσαμε τους πιο στενούς δεσμούς». Αυτό πίστευε ανέκαθεν ο διάσημος Γάλλος βιολόγος Ρενέ Κιντόν και το απέδειξε παρουσιάζοντας το 1904 κλινικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το νερό της θάλασσας και το πλάσμα, το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρά μας, έχουν την ίδια φυσιογνωμία -την ίδια πυκνότητα και την ίδια περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Την ίδια συγγένεια έχουν όμως και τα 30.000, σχεδόν, διαφορετικά «φυτά της θάλασσας». Τα φύκη ή φύκια, όπως τα αποκαλούμε. Καθώς αποτελούνται από νερό και ζουν μέσα σ’ αυτό, περιέχουν όλα τα συστατικά του. Τα 12 μέταλλα και τα 60 ιχνοστοιχεία-αποτελούν μέχρι και το 36% της ξηρής τους μάζας!-, οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, τα λιπίδια και όλες σχεδόν τις βιταμίνες και προβιταμίνες, βρίσκονται σε συγκέντρωση τέτοια που αφομοιώνονται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό είτε μέσω της τροφής είτε τοπικά, επάνω στο δέρμα. Η τελευταία αυτή ιδιότητα ήταν που κίνησε εδώ και αρκετά χρόνια το ενδιαφέρον της βιομηχανίας καλλυντικών και έβαλε τα φύκια κάτω από το μικροσκόπιο των κοσμητολόγων. Μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί πάνω από 500 είδη και οι ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές.

Τα φυτά της θάλασσας

Τα φύκη (algae), η βάση της τροφικής αλυσίδας, είναι αποικίες φυτικών φωτοσυνθετικών οργανισμών που αιωρούνται στο θαλάσσιο οικοσύστημα -αν και υπάρχουν και φύκια του γλυκού νερού- ή αγκιστρώνονται σε βράχους ή πάνω σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Τρέφονται αντλώντας αέρια και θρεπτικά συστατικά από το νερό που τα περιβάλλει. Υπάρχουν φύκη μεγάλων διαστάσεων, που φτάνουν ως και τα 70 μέτρα σχηματίζοντας θαλάσσια δάση (μακροφύκη), ενώ άλλα έχουν μήκος μόλις μερικά μικρόμετρα και είναι αόρατα με γυμνό μάτι (μικροφύκη). Η χλωροφύλλη που περιέχουν στο κύτταρό τους και τη χρησιμοποιούν για τη φωτοσύνθεση προσφέρει το 75% του οξυγόνου του πλανήτη . Η οικογένεια των φυκών χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα μονοκύτταρα φύκη, όπως είναι αυτά που συμμετέχουν στο πλαγκτόν και τα πιο σύνθετα είδη, στα οποία ανήκουν φύκη γαλάζιου/πράσινου χρώματος (προκαρυωτικά κυανοφύκη), κόκκινου (ροδοφύκη) και καφέ (φαιοφύκη).

Φύκη με «ειδικές δεξιότητες»

-Από τα φαιοφύκη, ένα από τα πιο γνωστά είδη είναι τα καφέ φύκη Laminaria Digitata τα οποία είναι πλούσια σε σάκχαρα, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία. Επιπλέον, έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν στους ιστούς τους νερό, έτσι ώστε να μην στεγνώνουν, όταν η παλίρροια τα αφήνει εκτεθειμένα στον ήλιο και τον αέρα. Για τις υγροσκοπικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες ,αξιοποιήθηκαν ευρύτατα από την κοσμητολογία και εμπλούτισαν πολλές ενυδατικές αλλά και αντιγηραντικές συνθέσεις.

- Από τα κυανοφύκη , το φύκος Chlorella Vulgaris, είναι πλούσιο σε αμινοξέα-το δομικό υλικό των πρωτεϊνών και βέβαια του κολλαγόνου. Όπως έχουν δείξει κλινικές μελέτες, το εκχύλισμά τους αναδιοργανώνει και λειαίνει την επιφάνεια της γηρασμένης επιδερμίδας.

-Τα περισσότερα ροδοφύκη χρησιμοποιούνται από την κοσμητολογία για την προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV και το οξειδωτικό στρες –για παράδειγμα, η ασταξανθίνη ένα καροτενοειδές που προέρχεται από τα μικροφύκη Haematococcus pluvialis θεωρείται πανίσχυρο αντιοξειδωτικό. Άλλα πάλι, όπως είναι το Ροδοφύκος Πορφύρα-το γνωστό κόκκινο amanori της κουζίνας σούσι-παράγουν ένα τύπο υδροξυ-οξέος (ΑΗΑ) που απολεπίζει , φωτίζει την επιδερμίδα και βελτιώνει τις κυτταρικές της λειτουργίες.

3 δώρα για την επιδερμίδα

Ενυδάτωση: Η πρώτη και μάλλον αυτονόητη δράση που προσφέρουν τα εκχυλίσματα φυκιών-ειδικότερα τα μεγάλα, καφέ φύκη του Ειρηνικού, γνωστά και ως kelps . Με την παρουσία τους σε μια ενυδατική σύνθεση, βελτιώνουν και ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και τον βοηθούν να συγκρατεί καλύτερα την υγρασία.

Αντιγήρανση: Μια από τις πρώτες διαπιστώσεις των ερευνητών ήταν πως τα φύκια αποτελούν ένα ιδανικό αντιγηραντικό συστατικό. Η εξήγηση ήταν απλή. Το μοριακό βάρος των θρεπτικών τους συστατικών είναι μικρό, γεγονός που τους επιτρέπει να διαπεράσουν τη βασική στιβάδα της επιδερμίδας -το «φυσικό φράγμα» που εμποδίζει πολλές καλλυντικές συνθέσεις να δράσουν σε βάθος- και να ενισχύσουν τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και των ιστών, να ενεργοποιήσουν τη σύνθεση κολλαγόνου και να αναστείλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών.

Αντιοξειδωτική προστασία: Ορισμένα είδη φυκιών που ζουν κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και στα βράχια των ακτών, για να αντιμετωπίσουν τις στρεσογόνες επιθέσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και να προστατευτούν, παράγουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Επομένως, η παρουσία τους στη φόρμουλα μιας καλλυντικής κρέμας βελτιώνει την ανεκτικότητα της επιδερμίδας απέναντι στις ακτίνες UV αυξάνοντας την παραγωγή μελανίνης και την προστατεύει αποτελεσματικά από τη μόλυνση, τους ρύπους και τις ελεύθερες ρίζες.

Μάθετε περισσότερα για τα φύκη

 

 

 

© Copyright 2023 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;