CONNECT:  
             

Τα μυστήρια της λίστας

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

ingredients list Μας συστήνονται με τα ελκυστικά, εμπορικά τους ονόματα και υπόσχονται να μεταμορφώσουν την επιδερμίδα μας. Αν όμως επιχειρήσουμε να μάθουμε τι ακριβώς περιέχει η σούπερ κρέμα που μόλις αγοράσαμε, θα βρεθούμε αντιμέτωπες με τα ψιλά γράμματα της λίστας συστατικών. : Τις δυσκολοπρόφερτες ονομασίες που … μυρίζουν χημεία και τους άγνωστους λατινικούς όρους …Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Διαβάζετε την ατέλειωτη λίστα των συστατικών στο πίσω μέρος της συσκευασίας του σούπερ ενυδατικού serum ή της αντιρυτιδικής κρέμας που κρατάτε στα χέρια σας και δεν βγάζετε άκρη; Ψάχνετε για το βούτυρο Καριτέ που υποτίθεται ότι περιέχει η καινούργια θρεπτική κρέμα σώματος που αγοράσατε και βρίσκετε το Butyrospermum Parkii; Αναρωτιέστε μήπως ανάμεσα στις ακατανόητες ονομασίες Polyethylene glycol , PEG-7 , Potassium Hydroxide , Methylpropional , Phenoxyethanol, κρύβονται και ύποπτα συστατικά; Δεν είστε οι μόνες….

Η λίστα με τα συστατικά των καλλυντικών είναι σίγουρα γρίφος, θεωρητικά όμως, το περίπλοκο αυτό σύστημα ονομάτων, αναπτύχθηκε για να μας διευκολύνει! Ο νόμος είναι σαφής: τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα ομορφιάς θα πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία τους . Για να μην εφαρμόζει όμως κάθε χώρα το δικό της σύστημα –κάτι που θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα- η βιομηχανία καλλυντικών, παγκοσμίως, ακολουθεί το ευρετήριο των 16.000 συστατικών της INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients- Διεθνής Ονοματολογία Συστατικών Καλλυντικών). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία , τα συστατικά αναγράφονται με την επιστημονική ή, αν πρόκειται για φυτά, με τη λατινική τους ονομασία. Συχνά, για λόγους ευκολίας, προστίθεται σε παρένθεση και η κοινή ονομασία του συστατικού, συνήθως στα Αγγλικά.

Ο κανόνας του 5

Τα συστατικά κατατάσσονται με βάση την περιεκτικότητά τους στη σύνθεση του προϊόντος και ακολουθούν φθίνουσα σειρά. Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει συνήθως το νερό (αναγράφεται ως aqua/water και αποτελεί το 70-95% μιας φόρμουλας), εφόσον είναι η βάση για τα περισσότερα καλλυντικά . Ακολουθούν τα συστατικά με την υψηλότερη συγκέντρωση η οποία κυμαίνεται από 3-5%. Τα 5 πρώτα, είναι συνήθως αυτά στα οποία οφείλει τη δράση του το προϊόν-η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται όχι μόνο από το τι περιέχει αλλά και σε ποια ποσότητα το περιέχει. Με άλλα λόγια, εκεί θα πρέπει να αναζητήσετε τα ενεργά συστατικά της σύνθεσης που επιλέξατε. Για παράδειγμα, στις ενυδατικές κρέμες κυριαρχούν οι υγροσκοπικοί παράγοντες (ουσίες που παρέχουν υγρασία στην επιδερμίδα), ενώ στα σαμπουάν και τα κοντίσιονερ, οι καθαριστικοί παράγοντες και τα επιφανειοδραστικά (ουσίες που ενισχύουν την μαλακτική ή την αφριστική δύναμη ενός προϊόντος ) .

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της ρετινόλης. Η περιεκτικότητα μιας αντιρυτιδικής φόρμουλας σε ρετινόλη μπορεί να είναι μόλις 0,025%, ποσοστό όμως που αρκεί για να κάνει ένα προϊόν αποτελεσματικό και συγχρόνως ασφαλές για την επιδερμίδα. Από την άλλη, τα δραστικά συστατικά των αντηλιακών (φίλτρα) , εμφανίζονται αυτόνομα, πάνω από όλα τα υπόλοιπα συστατικά.

Η λίστα συνεχίζεται

Αμέσως μετά, φιγουράρουν μη ενεργά συστατικά, απαραίτητα όμως για τη καλλυντική υφή και την προστασία της σύνθεσης, όπως είναι οι γαλακτωματοποιητές, οι πηκτικοί παράγοντες και τα συντηρητικά.

Τη λίστα συμπληρώνουν τα πολυάριθμα συστατικά μιας σύνθεσης που βρίσκονται σε συγκεντρώσεις κάτω του 1%. Όποιο συστατικό περιέχεται σε συγκέντρωση 1% ή και χαμηλότερη, εμφανίζεται σε τυχαία σειρά. Εκεί αρχίζει το μεγάλο μπέρδεμα. Με δεδομένο ότι στη λίστα δεν αναγράφονται ποσοστά, πώς μπορούμε να καταλάβουμε από ποιο σημείο και μετά η συγκέντρωση των συστατικών αρχίζει να είναι αληθινά χαμηλή; Υπάρχουν «σημάδια» λένε οι ειδικοί: Για παράδειγμα, τα συντηρητικά και το άρωμα, χρησιμοποιούνται σε συγκεντρώσεις 1% ή και λιγότερο, επομένως, αν καταφέρουμε να τα εντοπίσουμε, οτιδήποτε μετά από αυτά είναι σε ιδιαίτερα χαμηλές συγκεντρώσεις. Εκεί βρίσκουμε συχνά και κάποια από τα πολυδιαφημισμένα φυτικά εκχυλίσματα, βιταμίνες, και έλαια που σημαίνει ότι, μολονότι προβάλλονται κατά κόρον βρίσκονται σε τέτοια απειροελάχιστη συγκέντρωση που ουσιαστικά δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην επιδερμίδα …

…και τα «κρυφά» συστατικά της

Στη λίστα των συστατικών ορισμένων καλλυντικών, κυρίως αρωμάτων, προστίθεται η φράση “and other ingredients” που σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει και «άλλα συστατικά» που δεν αναφέρονται αναλυτικά. Μην ανησυχείτε, η εταιρεία δεν θέλει να κρύψει κάτι από εμάς αλλά από τους ανταγωνιστές της. Είναι τα λεγόμενα «επαγγελματικά μυστικά» - για παράδειγμα, τα συστατικά εκείνα που κάνουν ένα άρωμα μοναδικό- που δεν αποκαλύπτονται για να μην μπορεί κάποιος εύκολα να αντιγράψει τη φόρμουλα. Από τα «επαγγελματικά μυστικά» εξαιρούνται τα αλλεργιογόνα συστατικά τα οποία πολύ συχνά περιέχονται στα αρώματα. Αυτά αναγράφονται υποχρεωτικά στο τέλος της λίστας.

Χρειάζεται τελικά να μάθουμε να τη διαβάζουμε;

Skingurus say: Για να είμαστε ειλικρινείς, όχι. Κανείς δεν σας ζητά να γίνετε χημικοί ή να μελετήσετε λατινικά προκειμένου να επιλέξετε μια ενυδατική κρέμα προσώπου ή ένα σαμπουάν που ταιριάζει στα μαλλιά σας και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να χάσετε το «πνεύμα» των καλλυντικών- την αποτελεσματικότητα και την απόλαυση που σας προσφέρουν- εμμένοντας στο «γράμμα», στην ανάλυση των συστατικών τους. Τα καλλυντικά προϊόντα που κυκλοφορούν από μικρές και μεγάλες αναγνωρισμένες μάρκες, είναι αξιόπιστα, ασφαλή και στις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματοποιούν αυτά που υπόσχονται –ίσως όχι με τόσο άμεσα ορατά οφέλη όπως συνήθως υπαινίσσεται η διαφήμισή τους…

Έχετε ωστόσο λόγο να ψάχνετε τα συστατικά της λίστας αν…

Έχετε ευαίσθητη ή δυσανεκτική επιδερμίδα ή υποφέρετε από αλλεργίες . Αυτός είναι ίσως ο πιο βασικός λόγος . Αν γνωρίζετε σε ποιο ή σε ποια συστατικά αντιδρά η επιδερμίδα σας, η ανάγνωση της λίστας θα σας βοηθήσει να περιορίσετε όσο γίνεται τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Έχετε ειδικές προτιμήσεις . Δεν σας αρέσει η υφή των προϊόντων που περιέχουν σιλικόνες, αναζητάτε ήπιες καθαριστικές συνθέσεις χωρίς επιθετικά επιφανειοδραστικά και αποφεύγετε κάθε «ύποπτο» συστατικό (parabens, SLS, sulfates…) ή απλά βλαβερό για το περιβάλλον (mineral oils, συνθετικοί απολεπιστικοί κόκκοι …) . Ένα… εκπαιδευμένο μάτι θα τα εντοπίσει εύκολα στη λίστα των συστατικών . Και βέβαια, αν χρειάζεστε έξτρα βοήθεια, μπορείτε πάντα να ανατρέχετε στο Skingurus Ingredients List ….

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;