CONNECT:  
             

Λευκές κηλίδες ; Ο ήλιος είναι η αιτία

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021
Αντωνία Θωμοπούλου

 

white spots Εμφανίζονται στις ανοιχτόχρωμες, κυρίως, επιδερμίδες και αποκαλύπτουν την ολοκληρωτική φθορά της μελανίνης εξαιτίας της μακρόχρονης και υπερβολικής έκθεσης στην UV ακτινοβολία . Να τις σβήσουμε αδύνατον. Μπορούμε μόνο να προλάβουμε τη μεγαλύτερη εξάπλωσή τους.

Αφορμή για το σημερινό post στάθηκε το σχόλιο της αισθητικού,την ώρα της εφαρμογής ενός νέου ενυδατικού και τονωτικού booster στην περιοχή του ντεκολτέ, για τη μελανίνη που έχω … καταστρέψει. Την ευκαιρία για την "παρατήρηση" την έδωσαν οι λευκές κηλίδες που έχω στην επιδερμίδα του σώματος, από την ηλικία, περίπου, των 20, οι οποίες, με το πέρασμα του χρόνου, έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Θυμάμαι ακόμη την πρώτη διάγνωση του δερματολόγου - κάτι σαν...λευκές ελιές (σπίλοι). Είχε πει στη μητέρα μου να μην ανησυχεί, χωρίς όμως να εξηγήσει την αιτία δημιουργίας τους και πολύ περισσότερο χωρίς περισσότερες οδηγίες. Από τότε οι δήθεν, λευκοί "σπίλοι", έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία των 40, αποτυπώνοντας έντονα τη φθορά της ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας μου από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τι είναι οι λευκές κηλίδες

Η ιδιοπαθής σταγονοειδής υπομελάνωση ( idiopathic guttate hypomelanosis), όπως είναι η επιστημονική ονομασία του φαινομένου, είναι μια ακόμη δερματική διαταραχή που εκδηλώνεται με μικρές, λευκές κηλίδες διαμέτρου 5-10mm - είναι αλήθεια πως το μικρό τους μέγεθος τις κάνει να μοιάζουν με σπίλους - οι οποίες εμφανίζονται στα χέρια και στα πόδια , ενίοτε και στην κοιλιά κυρίως σε γυναίκες με καυκάσια ( ευρωπαϊκή) καταγωγή και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Δίχως, φυσικά, αυτό να αποκλείει τελείως το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και στις σκουρόχρωμες.

Τι φταίει

Η ονομασία ιδιοπαθής, υποδηλώνει πως τα ακριβή αίτια του φαινομένου παραμένουν άγνωστα. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ήλιος και η υπερβολική και ταυτόχρονα, μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είναι ο βασικός ένοχος. Οι σκουρόχρωμες κηλίδες , όπως όλοι ξέρουμε, εμφανίζονται όταν η υπερέκθεση στον ήλιο και την UV ακτινοβολία ενεργοποιεί τα μελανινοκύτταρα με αποτέλεσμα την υπερβολική και ανομοιόμορφη κατανομή μελανίνης στην επιδερμίδα και το χόριο. Αντίθετα, στην περίπτωση των λευκών κηλίδων, η παραγωγή μελανίνης διακόπτεται, με αποτέλεσμα την απώλεια χρωστικής στα σημεία όπου εντοπίζεται η παραπάνω δερματική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, είναι ένα αισθητικής φύσεως πρόβλημα, χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας όπως είναι το μελάνωμα.

Πως αντιμετωπίζονται

Δυστυχώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Γιατί, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, είναι αδύνατον να επαναφέρουμε τη μελανίνη. Αλλά ούτε η απολέπιση και πολύ περισσότερο η εφαρμογή προϊόντων με λευκαντική δράση, μπορούν να βοηθήσουν. Το μόνο που απομένει να κάνουμε, είναι να φροντίζουμε για την καθημερινή υψηλή αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας - ακόμη και τις μέρες με συννεφιά- για να αποτρέψουμε, τουλάχιστον, την εξάπλωσή τους. Όπως επίσης, δεν βοηθάει και το βαθύ μαύρισμα στη διάρκεια του καλοκαιριού, για έναν πολύ απλό λόγο. Οι λευκές κηλίδες γίνονται ακόμη πιο έντονα ορατές αφού η έλλειψη μελανίνης είναι η αιτία που δεν μαυρίζουμε ποτέ στα επίμαχα σημεία. Τη λύση στο πρόβλημα την δίνουν εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και οικονομικά, τα προϊόντα αυτομαυρίσματος. Εφαρμόζοντας το self tan στα σημεία όπου υπάρχουν λευκές κηλίδες, καμουφλάρουμε σε λίγα λεπτά, τη χρωματική διαφορά στην επιδερμίδα.

Προσοχή….

Δεν πρέπει να συγχέουμε τις λευκές κηλίδες με τη λεύκη ( vitiligo). Οι πρώτες είναι μια δερματική διαταραχή. Αντίθετα, η λεύκη είναι μια αυτοάνοση ασθένεια η οποία προκαλεί αποχρωματισμό τμημάτων του δέρματος και οφείλεται στη δυσλειτουργία ή στο θάνατο της μελανίνης και των μελανινοκυττάρων. Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από άσπρες …σαν γάλα, «πλάκες» ( μπαλώματα ) μεγέθους 5 mm - 5 cm, που εξελίσσεται είτε με αύξηση του μεγέθους των κηλίδων είτε με την εμφάνιση νέων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αχρωματικές αυτές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα.

 

 

 

© Copyright 2024 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;