CONNECT:  
             

Stop the spot

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
Αντωνία Θωμοπούλου

 

anti-spot Όσο ο χρόνος είναι με το μέρος μας και πριν καλά-καλά οι κηλίδες του ήλιου εγκατασταθούν, προσφέρουμε στην επιδερμίδα την εξειδικευμένη φροντίδα που έχει ανάγκη αυτήν την περίοδο του χρόνου.

Επιστροφή στην πόλη. Η επιδερμίδα, χάρη στο ζεστό καλοκαιρινό χρώμα και την ξεκούραστη όψη της, δείχνει στα καλύτερά της. Τα κακά νέα είναι πως σύντομα το χρώμα των διακοπών θα αρχίσει να ξεθωριάζει και τότε οι σκουρόχρωμοι λεκέδες που ξαφνικά εμφανίζονται αποκαλύπτουν τι… δεν κάναμε σωστά φέτος το καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως και καλά νέα . Αναλαμβάνοντας έγκαιρα δράση έχουμε πολλές πιθανότητες να τις απαλύνουμε αισθητά πριν εγκατασταθούν για τα καλά, με αποτέλεσμα να απειλούν σοβαρά τη χρωματική της ομοιογένεια και φωτεινότητα.

Πως σχηματίζονται. Οι πανάδες και οι κηλίδες είναι αποτέλεσμα μια μακρόχρονης διεργασίας στις κατώτερες στιβάδες πολύ πριν αυτές εμφανιστούν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Κάθε φορά που η επιδερμίδα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία τα μελανινοκύτταρα , που βρίσκονται στη βασική στιβάδα του δέρματος, ενεργοποιούνται και παράγουν μελανίνη -η χρωστική του δέρματος που παράγεται από το αμινοξύ τυροσίνη με τη «συμβολή» του ενζύμου τυροσινάση - η οποία διοχετεύεται στα υπόλοιπα κύτταρα της επιδερμίδας. Βασικός στόχος της παραπάνω διεργασίας είναι η άμυνα και η προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν με το πέρασμα του χρόνου η λειτουργία των μελανινοκυττάρων απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα τόσο την υπερπαραγωγή όσο και την άνιση κατανομή μελανίνης στην επιφανειακή στιβάδα και ιδιαίτερα σε σημεία- πρόσωπο, ντεκολτέ και χέρια- που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο.

Πρώτο βήμα: Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε. Κηλίδες, φακίδες ή πανάδες; Στην όψη μοιάζουν πολύ. Πρόκειται όμως για τρεις μελαγχρωματικές αλλοιώσεις της επιδερμίδας με διαφορετική αιτία προέλευσης.

Kηλίδες. Είναι η πιο συχνή μορφή υπερμελάγχρωσης . Έχουν οβάλ σχήμα, διάμετρο μεγαλύτερη του ενός εκατοστού - μοιάζουν πολύ με τις πανάδες- και εμφανίζονται, κυρίως, στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες στα σημεία τα οποία έχουν εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο. Στο πρόσωπο, στα χέρια, στους ώμους και στο ντεκολτέ. Το χρώμα τους ποικίλλει από ανοικτό σε σκούρο, ή πολύ σκούρο καφέ και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από απόχρωση της επιδερμίδας και το χρόνο έκθεσης στον ήλιο. Στην πλειοψηφία τους οι κηλίδες είναι ακίνδυνες. Στην περίπτωση όμως που παρατηρήσουμε τυχόν αλλοίωση στο χρώμα ή το μέγεθος είναι απαραίτητος ο έλεγχος από το δερματολόγο.

Φακίδες. Είναι επίπεδες, κυκλικές κηλίδες που εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο στην παιδική και εφηβική ηλικία σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και κόκκινα μαλλιά . Έχουν κοκκινωπό, κίτρινο ή καφέ χρώμα , γίνονται πιο έντονες μετά την έκθεση στον ήλιο και , όταν δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, συνήθως εξασθενούν στην ενήλικη ζωή. Μετά την έκθεση στον ήλιο γίνονται πιο σκούρες. Στη διάρκεια όμως του χειμώνα, επανέρχονται στην αρχική τους απόχρωση.

Πανάδες. Ή, μέλασμα, όπως είναι η ιατρική τους ορολογία. Είναι οι δερματικές βλάβες- εδώ σημειώστε την ειδοποιό διαφορά τους από τις κηλίδες που εμφανίζονται στην επιφανειακή στιβάδα ενώ οι πανάδες στις βαθύτερες- που έχουν καφέ χρώμα και ακαθόριστο σχήμα. Εμφανίζονται ξαφνικά μετά από μια ορμονική διαταραχή- εγκυμοσύνη, λήψη ή εφαρμογή τοπικών φαρμάκων που προκαλούν έντονη φωτοευαισθησία στο μέτωπο, στην περιοχή γύρω από τα μάτια, στα ζυγωματικά, στο πάνω χείλος και στο πιγούνι. Εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες - στο 90% των περιπτώσεων- στην περίοδο της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, λόγω της υπερέκκρισης μελανίνης που προκαλεί. επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το μέλασμα.

Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τις κηλίδες του ήλιου.

Όσο πιο έγκαιρα εντοπίσουμε και σιγουρευτούμε πως πρόκειται για κηλίδες του ήλιου, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να τις απαλύνουμε αισθητά. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι … το πάθημα θα γίνει μάθημα αφού στην προκειμένη περίπτωση η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Μ' άλλα λόγια, η καθημερινή αντηλιακή προστασία σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εντατικό πρόγραμμα επανένταξης της επιδερμίδας.

Κάθε πρωί: Πλένουμε την επιδερμίδα με ένα απαλό προϊόν καθαρισμού και ταμπονάρουμε απαλά με την πετσέτα.

· Στη συνέχεια, και όσο η επιδερμίδα είναι ακόμη σχετικά νωπή, εφαρμόζουμε τη λοσιόν περιποίησης που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των ενεργών συστατικών των προϊόντων που ακολουθούν.

· Το επόμενο στη σειρά είναι ο ορός με βιταμίνη C και Ε ή φερουλικό οξύ. Η πρώτη γιατί απαλύνει αισθητά τις δυσχρωμίες ενώ η βιταμίνη Ε και το φερουλικό οξύ αναλαμβάνουν την ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία , που αποτρέπει τη δημιουργία νέων κηλίδων.

· Ακολουθεί η αντηλιακή κρέμα με υψηλό SPF. Επιλέγουμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις με ορυκτά φίλτρα - οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου- που αντανακλούν και διαχέουν το φως του ήλιου μπλοκάροντας όλο το φάσμα των UV ακτίνων.

· Ολοκληρώνουμε την πρωινή φροντίδα με το μακιγιάζ. Για έξτρα προστασία επιλέγουμε φον ντε τεν με μεταλλικά στοιχεία και αντηλιακά φίλτρα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι το βράδυ: Απομακρύνουμε ρύπους, σκόνη και μακιγιάζ με ένα απαλό προϊόν καθαρισμού.

· Ολοκληρώνουμε το βραδινό καθαρισμό με τονωτική λοσιόν.

· Στη συνέχεια εφαρμόζουμε έναν ορό ήπιας απολέπισης με γλυκολικό οξύ που εναλλάσσουμε με ρετινόλη. Το πρώτο γιατί είναι ένα συστατικό με εξαιρετική κερατολυτική δράση. Χάρη στο μικρό μοριακό του βάρος εισχωρεί εύκολα σε μεγαλύτερο βάθος , με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει τη βαθιά απολέπιση στην επιφανειακή στιβάδα. Η ρετινόλη, όπως είναι γνωστό, κάνει και αυτή ήπια απολέπιση και, επιπλέον, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να απαλύνει σταδιακά τις σκουρόχρωμες κηλίδες επαναφέροντας την ομοιόμορφη χρωματική απόχρωση στην επιδερμίδα. Για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς ξεκινάμε με χαμηλές συγκεντρώσεις και αυξάνουμε σταδιακά.

· Αφήνουμε να περάσει ένα λεπτό και ολοκληρώνουμε με τη νυχτερινή ενυδάτωση. Για ευνόητους λόγους, αναζητούμε, κατά προτίμηση, συνθέσεις που συνδυάζουν ενυδατικούς με αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικούς παράγοντες.

Extra tip: Σε τακτά χρονικά διαστήματα ενισχύστε τη δράση των προϊόντων περιποίησης εντάσσοντας στην καθημερινή ρουτίνα ένα εξειδικευμένο booster κατά των δυσχρωμιών της επιδερμίδας. Η νέα και πολλά υποσχόμενη κατηγορία καλλυντικών χάρη στα συμπυκνωμένα δραστικά συστατικά μικρού μοριακού βάρους που περιέχουν, κατορθώνουν να διαπερνούν την κεράτινη στιβάδα και να μεταφέρουν τις πολύτιμες αυτές ουσίες στις κατώτερες.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  

inflammaging

 

2021-11-15
​Inflammaging: ένα «λάθος», που μας γερνά πρόωρα.

 Ίσως να μην έχετε ξανακούσει τη λέξη, όμως τις συνέπειές της μπορεί να τις βλέπετε ήδη στον καθρέφτη...  

woman with eye cream

 

2021-11-17
5+1 συχνές ερωτήσεις για τις κρέμες ματιών

Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μας ενασχόλησης με την ομορφιά τις έχουμε διατυπώσει και εμείς στους...  

Beauty routine

 

2022-01-05
3 κινήσεις που «αναβαθμίζουν» τη ρουτίνα περιποίησης

Αφήνουμε κατά μέρος τους στόχους που, παραδοσιακά, βάζουμε αυτές τις μέρες ,τους οποίους, άλλωστε,...  

skin types

 

2022-01-12
​Όταν η επιδερμίδα συμπεριφέρεται…αλλιώς

Ο τύπος δέρματος με τον οποίο μας προίκισε η φύση δύσκολα αλλάζει. Συμβαίνει συχνά όμως, να αλλάζει...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;