CONNECT:  
             

​Back to School

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

teenage skin care Σεπτέμβριος, τα σχολεία ανοίγουν, στο back pack φορτώνετε καινούργια βιβλία και στην καθημερινότητά σας, καινούργια άγχη. Οι ατέλειες της εφηβικής επιδερμίδας είναι σίγουρα ένα από αυτά. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε -και τι δεν πρέπει να κάνετε- για να σας απασχολούν όσο γίνεται λιγότερο…

Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν είστε μόνες. Οι ορμονικές διακυμάνσεις της εφηβείας, από τα 13 ως τα 18 περίπου, αναγκάζουν αμέτρητα κορίτσια και αγόρια να παλεύουν καθημερινά με την ακμή. Ο αγώνας με τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα, τη λιπαρότητα και τις φλεγμονές είναι σκληρός και με απώλειες, με πιο σημαντική την αυτοπεποίθησή σας. Ωστόσο, η σοβαρή αυτή πηγή άγχους και ανασφάλειας, μπορεί να γίνει αφορμή για την υιοθέτηση καλών συνηθειών στην περιποίηση της επιδερμίδας, που θα σας ακολουθήσουν σε όλη την ενήλικη ζωή σας. Αλλά κι εσείς, που έχετε την τύχη να μην σας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα, φροντίστε να διαφυλάξετε τη νεανική φρεσκάδα της επιδερμίδας σας, για όσο γίνεται περισσότερα χρόνια ακολουθώντας από τώρα ένα απλό αλλά ουσιαστικό πρόγραμμα φροντίδας και δεν θα βγείτε χαμένες…

Δεν θέλει βία η φροντίδα

Η επιδερμίδα, ιδίως στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, -από τα 13 έως τα 15 -είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Τα ακατάλληλα καθαριστικά-π.χ. το κοινό σαπούνι- μπορούν εύκολα να προξενήσουν κοκκινίλες και ερεθισμό στο δέρμα, ενώ τα συνθετικά αρώματα που περιέχουν πολλά φτηνά προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ είναι ο πρώτος «ύποπτος» για αλλεργικές αντιδράσεις. Επιλέξτε ήπιες συνθέσεις -ιδανικά, σχεδιασμένα για ευαίσθητες επιδερμίδες- για τον καθαρισμό και το ντεμακιγιάζ και αποφύγετε τις βιαστικές και βίαιες κινήσεις κατά την εφαρμογή.

Μην «στεγνώνετε» την επιδερμίδα

Πολλά καθαριστικά και τονωτικές λοσιόν που απευθύνονται στη νεανική επιδερμίδα με ατέλειες, έχουν στόχο να «μαράνουν» τα σπυράκια και για τον λόγο αυτό η φόρμουλά τους περιέχει ισχυρούς καθαριστικούς παράγοντες και αλκοόλες. Μολονότι η δράση των επιθετικών αυτών συστατικών πάνω στα σπυράκια που φλεγμαίνουν, βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή, αφυδατώνει τις γύρω υγιείς περιοχές με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η στιβάδα από αφυδατωμένα νεκρά κύτταρα, παγιδεύει το σμήγμα και τα βακτήρια στις στιβάδες κάτω από αυτήν και οδηγεί εντέλει σε περισσότερα σπυράκια και ατέλειες! Αναζητήστε τονωτικές λοσιόν με την ένδειξη «alcohol free» και καθαριστικά, «sulfate free» ή χωρίς SLS /SLES - δραστικά συστατικά που ξηραίνουν υπερβολικά την επιδερμίδα.

Αφήστε την ήσυχη.

Οι δερματολόγοι δεν παύουν να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους: «Δεν μπορείτε να εμποδίσετε ένα σπυράκι να κάνει την εμφάνισή του, στο χέρι σας είναι όμως το πώς θα εξελιχθεί» Ο λόγος είναι απλός. Ο κύκλος ζωής του είναι συνήθως 5-7 ημέρες , αν όμως το πειράξετε, δηλαδή το "σπάσετε", η κοκκινίλα ή ακόμα χειρότερα, το σκούρο σημάδι μπορεί να μείνει για εβδομάδες, ακόμα και μήνες...

Καθαρή επιδερμίδα x3

Η υπερβολική λιπαρότητα της εφηβικής επιδερμίδας αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Ιδιαίτερα στις ηλικίες από 15 έως 18, το σμήγμα που παράγεται είναι ακόμα περισσότερο. Ο καθαρισμός με νερό και ένα ειδικό προϊόν (συνήθως σε μορφή gel), όχι μόνο πρωί και βράδυ αλλά και μέσα στη μέρα-π.χ. μετά το σχολείο ή το γυμναστήριο-είναι απαραίτητος για να απαλλάξετε την επιδερμίδα σας από τη λιπαρότητα και τους ρύπους και να κλείσετε το δρόμο στα σπυράκια διατηρώντας τους πόρους καθαρούς. Tip: Μια φορά την εβδομάδα, ο βαθύς καθαρισμός με μια μάσκα αργίλου θα ολοκληρώσει την επιχείρηση "καθαρό πρόσωπο".

Επιλέξτε προϊόντα του… τύπου σας.

Δεν είναι όλες οι εφηβικές επιδερμίδες ίδιες ούτε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για παράδειγμα, τα μαύρα στίγματα θέλουν άλλη φροντίδα από τα κόκκινα σπυράκια της ακμής. Το προϊόν που κάνει θαύματα στα σπυράκια… της φίλης σας ίσως να μην βοηθήσει και πολύ να εξαφανίσετε τα δικά σας. Για να βαδίσετε με σιγουριά, να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να εντοπίσετε τα κατάλληλα καλλυντικά για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας, μια καλή ιδέα είναι να συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο. Εκείνος σίγουρα μπορεί να σας βάλει στο σωστό δρόμο… Tip: Στο ειδικό microsite “Free from Spots” που δημιούργησε η La Roche Posay, μπορείτε επίσης να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και tips για τις ατέλειες και την ακμή

Ενυδατική βάλατε;

Οι ειδικοί λένε ότι τα κύτταρα της επιδερμίδας είναι σαν τα ψάρια, δεν ζουν χωρίς νερό. Είναι επομένως λάθος να αποφεύγετε την ενυδατική κρέμα είτε επειδή δεν τη θεωρείτε απαραίτητη-η επιδερμίδα σας έτσι κι αλλιώς είναι λιπαρή και γυαλίζει - είτε γιατί φοβάστε ότι θα «βγάλετε σπυράκια». Η εφηβική επιδερμίδα δεν χρειάζεται λάδι, χρειάζεται όμως νερό. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι τον καθαρισμό θα πρέπει πάντα να ακολουθεί μια oil free και μη φαγεσωρογόνο (non comedogenic) ανάλαφρη κρέμα ή fluid, που δεν θα φράξει τους πόρους αλλά θα σας προσφέρει ενυδάτωση και ματ όψη.

(Ανα)γνωρίστε τις ατέλειές σας και …φερθείτε τους ανάλογα.

Πριν σαλπίσετε έφοδο στο σπυράκι που εμφανίστηκε την πιο ακατάλληλη στιγμή, θα πρέπει ίσως να γνωρίζετε με τι είδους εχθρό έχετε να κάνετε:

Εσωτερικά σπυράκια: Σκληρά, επώδυνα εξογκώματα (κύστεις), κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, που εντοπίζονται κυρίως στο πιγούνι και τη γνάθο και δεν υποχωρούν εύκολα- παραμένουν για εβδομάδες. Εφόσον η φλεγμονή είναι εσωτερική, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα με τις συνηθισμένες κρέμες που μαραίνουν τα σπυράκια . Απλά, κάντε υπομονή. Tip: Αν δεν πρόκειται για μεμονωμένα σπυράκια που εμφανίζονται περιστασιακά, συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο γιατί ενδέχεται να πρόκειται για κυστική ακμή που απαιτεί ειδική αγωγή.

Λευκά/μαύρα στίγματα: Μικρά υπόλευκα εξογκώματα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος τα πρώτα, σκουρόχρωμα στίγματα -με οξειδωμένο σμήγμα- τα δεύτερα . Οι φραγμένοι πόροι (οι κλειστοί ή ανοιχτοί φαγέσωρες, όπως ονομάζονται), δεν πονάνε ούτε κοκκινίζουν, μιας και δεν υπάρχει φλεγμονή γι αυτό, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε επιθετικά προϊόντα κατά της ακμής. Το καλύτερο-προληπτικό- όπλο σας είναι ένα προϊόν βαθιάς απολέπισης, που θα εμποδίσει τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων.

Σπυράκια: Μικρά, κόκκινα, επώδυνα και πολύ συνηθισμένα. Οι βλατίδες, είναι το επόμενο στάδιο ενός λευκού στίγματος, σε περίπτωση που τα βακτήρια προκαλέσουν ήπια φλεγμονή. Το μυστικό εδώ είναι η καταπράυνση του ερεθισμού και βέβαια η επιτάχυνση της επούλωσης, επομένως η καλύτερη λύση είναι ένα προϊόν περιποίησης με αντιφλεγμονώδη, αντισηπτική και απολεπιστική δράση. Τις συνθέσεις αυτές μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε τοπικά, πάνω στο σπυράκι. Μάλιστα, αρκετές έχουν και χρώμα για να καλύπτουν την κοκκινίλα.

Φλύκταινες: Μικρά σπυράκια με πύον. Κι αυτά πολύ συνηθισμένα αλλά και πιο «ύπουλα» γιατί αν τα πειράξετε, μπορεί να αφήσουν σκούρα σημάδια. Προσοχή λοιπόν. Δεν θα πρέπει να τα αγγίξετε και να τα σπάσετε γιατί ταλαιπωρείτε το δέρμα σας και βέβαια, κινδυνεύετε με μόλυνση. Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν με αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και καταπραϋντική δράση.

SPF παντός καιρού.

Είναι πολύ νωρίς να σκέφτεστε τις ρυτίδες αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως οι περισσότερες από αυτές γεννιούνται από τις ώρες που περνάμε στον ήλιο μέχρι τα 18! Γι αυτό, καλυφθείτε! Προστατέψτε την επιδερμίδα σας από τις ακτίνες UV όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλους τους μήνες του χρόνου, επιλέγοντας ένα oil free, μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό με SPF30.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                            

 

 

© Copyright 2020 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Eye creams

 

2020-02-24
Κρέμες ματιών: οδηγίες χρήσης…

Τι είναι πιο σημαντικό; Να επιλέγουμε τα πιο σοφιστικέ και πιο ακριβά προϊόντα περιποίησης για την...  

SKINCARE 30S

 

2019-09-27
​7+1 νέα βήματα για να…πατήσετε όμορφες τα 30

Μια καινούργια δεκαετία ξεκινά και η επιδερμίδα δείχνει να μην έχει χάσει τίποτα από τη νεανική...  

vitamin C and retinol

 

2020-03-05
Ρετινόλη και βιταμίνη C: Συνύπαρξη υπό όρους

Θεωρούνται-και δικαίως-δύο από τα αποτελεσματικότερα αντιγηραντικά συστατικά. Η μεταξύ τους σχέση...  

skin heroes ingredients

 

2020-03-30
Οι dream teams της περιποίησης

Αφού κάναμε εντατική απολέπιση, βάλαμε τις μάσκες μας , αφιερώσαμε τον απαραίτητο χρόνο στον καθημερινό...  

 

2019-01-11
Πόσο καλά αισθάνεστε μέσα στην επιδερμίδα σας;

Ξηρότητα, δυσφορία, κοκκινίλες, τραχιά υφή, δέρμα που «τραβάει». Φταίει το κρύο του χειμώνα, όπως...  

fine lines

 

2019-02-03
Λεπτές γραμμές: κάθε δεκαετία με τα όπλα της

Η πρόληψη για τα πρόωρα σημάδια του χρόνου είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος της επιδερμίδας. Αλλά,...  

signs to change your skincare regimen

 

2019-11-23
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που όταν «δυσανασχετεί» αντιδρά. Ο...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;