CONNECT:  
             

​Μα, αντιοξειδωτική προστασία το βράδυ; Κι όμως ναι!

Λένα Ιωαννίδου Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

antioxidants in night skincare Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι για να ενισχύσουμε την άμυνα της επιδερμίδας απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον και να τη βοηθήσουμε να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, αρκούσε να επιλέξουμε μια κρέμα ημέρας πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Να όμως που νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη και το βράδυ!

Πρόληψη το πρωί, επανόρθωση το βράδυ. Σε αυτόν τον απλό κανόνα , στηρίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ολόκληρο σύστημα περιποίησης, με εξειδικευμένες καλλυντικές συνθέσεις που στόχο είχαν να βοηθήσουν την επιδερμίδα να προστατευτεί στη διάρκεια της ημέρας και να αναπλαστεί τη νύχτα. Τελευταία όμως, φαίνεται ότι ο κανόνας αυτός, χωρίς να πάψει να ισχύει, θα πρέπει μάλλον να αναθεωρηθεί. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με νεότερες μελέτες δερματολόγων και βιολόγων , ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην προστασία των κυττάρων δεν τελειώνει με τη δύση του ήλιου.

Οι ελεύθερες ρίζες δεν κοιμούνται ποτέ...

Όπως γνωρίζουμε, τα αντιοξειδωτικά, τα πολύτιμα αυτά μόρια, «μυρίζονται» τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν πριν αυτές προλάβουν να επιτεθούν στο DNA των κυττάρων και να διασπάσουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη ή να προκαλέσουν δυσχρωμίες. Επιπλέον, αυξάνουν τη δυναμική του αντιοξειδωτικού μηχανισμού των κυττάρων, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει θεωρητικά το 99.5% των ελευθέρων ριζών που παράγονται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, μετά τα 30, δεν κατορθώνει να "πιάσει το σκορ" , ιδιαίτερα όταν οι επιθέσεις είναι διαρκείς και πολλαπλάσιες από αυτές που η φύση έχει προβλέψει.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις από το εξωτερικό περιβάλλον έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς η αυξημένη αστική ρύπανση στις μεγαλουπόλεις , με τα καυσαέρια και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια έρχεται να προσθέσει τις δικές της ελεύθερες ρίζες σε εκείνες που εκλύονται από τις ακτίνες UV. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα αντιοξειδωτικά συστατικά σπάνια λείπουν πια από τις φόρμουλες των αντηλιακών πόλης εφόσον η ασπίδα προστασίας μόνο με τα φίλτρα SPF, δεν επαρκεί. Γιατί όμως οι ειδικοί αποφάσισαν τώρα ότι η επιδερμίδα τα χρειάζεται και τα αξιοποιεί, όποια ώρα της μέρας κι αν της τα προσφέρουμε; Για πολλούς λόγους.

  • Το οξειδωτικό στρες που προξενούν στα κύτταρα η υπεριώδης ακτινοβολία και οι ρύποι στην επιδερμίδα συνεχίζεται, έστω κι αν δεν βρισκόμαστε πια στο φως της ημέρας. Η ένταξη επομένως των αντιοξειδωτικών στη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης- στις κρέμες νύχτας-ή στις φόρμουλες 24ωρης δράσης- είναι σημαντική γιατί τα κύτταρα του δέρματος είναι πιο δεκτικά τις… μικρές ώρες και τα ευεργετικά αυτά συστατικά διεισδύουν βαθύτερα βοηθώντας τα, όχι μόνο να επανορθώσουν ταχύτερα τις συσσωρευμένες φθορές της ημέρας αλλά και να κρατήσουν αρκετά αποθέματα δυνάμεων για το επόμενο πρωί.
  • Οι επιθέσεις που δέχονται τα κύτταρα του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες δεν κοπάζουν μόλις κλείσουμε πίσω μας την εξώπορτα γιατί ο «εχθρός» βρίσκεται και μέσα στο σπίτι, στον καπνό του τσιγάρου μας ή στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές
  • Η διαδικασία επανόρθωσης που ακολουθούν κάθε νύχτα τα κύτταρά μας με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού τους συστήματος, παράγει και… απόβλητα, ανάμεσα στα οποία εντοπίζονται αμέτρητες τοξικές ελεύθερες ρίζες-πολύ περισσότερες από αυτές που προέρχονται από τις ακτίνες UV ή τον καπνό του τσιγάρου-τις οποίες για να εξουδετερώσει χρειάζεται να καταβάλλει μεγάλες δυνάμεις. Εάν όμως ενισχύσουμε την επιδερμίδα με μια ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών, αυτά, θα αναλάβουν δράση και τα κύτταρα, έχοντας εξοικονομήσει ενέργεια, θα μπορέσουν να ανανεωθούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.
  • Ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά φυσικής προέλευσης-όπως για παράδειγμα η ρεσβερατρόλη - όταν συνυπάρχουν στη σύνθεση μιας κρέμας νύχτας με αντιρυτιδικά συστατικά, δρουν σε συνέργεια και ενισχύουν την αποτελεσματικότητά τους . Μάλιστα, εάν συνδυαστούν με ρετινόλη, όχι μόνο ενισχύουν την αντιγηραντική δράση της αλλά χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, περιορίζουν στο ελάχιστο την πιθανότητα ερεθισμού.

Βιταμίνη C: μια ειδική περίπτωση. Η διάσημη βιταμίνη της λάμψης, είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά αλλά και αντιγηραντικά συστατικά. Δείτε όμως τι συμβαίνει: Όταν εφαρμόζεται μόνο το πρωί, λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σαν αντηλιακό, απορροφώντας σαν σφουγγάρι τις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται εξαιτίας των ακτίνων UV. Με τη διαδικασία όμως αυτή, η δύναμή της εξαντλείται πριν προλάβει να φτάσει στην καρδιά των κυττάρων, εκεί όπου οι αντιγηραντικές της ιδιότητες είναι πραγματικά απαραίτητες. Για το λόγο αυτό, η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιείται και τη νύχτα, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα αντιγηραντικά συστατικά.

Βάλτε αντιοξειδωτικά στη νυχτερινή …ζωή σας.

Η βιομηχανία της ομορφιάς αξιοποιώντας τα νέα επιστημονικά ευρήματα έχει ήδη αναπτύξει συνθέσεις νύχτας ενισχυμένες με φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να ανατρέψετε τη συνηθισμένη σας ρουτίνα περιποίησης. Μπορείτε, απλώς να τη συμπληρώσετε με έναν ορό εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικά ή προσθέτοντας μερικές σταγόνες από τα boosters νέας τεχνολογίας στην κρέμα που ήδη χρησιμοποιείτε για να την ενισχύσετε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, με δράση κατά των ελεύθερων ριζών.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                            

Σχετικά θέματα
Αντιοξειδωτικά ή πως θα αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση
2016-09-21
Αντιοξειδωτικά ή πως θα αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση
 
Αντιοξειδωτικά: η «ραχοκοκαλιά» της αντιγήρανσης
2016-10-07
Αντιοξειδωτικά: η «ραχοκοκαλιά» της αντιγήρανσης
 
​Κάτι κουρασμένες …επιδερμίδες
2017-03-02
​Κάτι κουρασμένες …επιδερμίδες
 

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
EYE CREAMS

 

2022-05-09
Πες μου πόσο χρονών είσαι, να σου πω ποια κρέμα ματιών σου ταιριάζει

Στο ίδιο μήκος κύματος με την επιδερμίδα του προσώπου οι ανάγκες της ευαίσθητης περιοχής γύρω από...  

ACIDS

 

2022-03-04
Τύπος επιδερμίδας αναζητά κατάλληλα οξέα φρούτων

Είναι, χωρίς αμφιβολία, τα συστατικά-πολυεργαλεία που προσφέρουν άμεσα ορατά αποτελέσματα στην όψη...  

skincare

 

2022-06-24
Μήπως τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε δεν ''ταιριάζουν'' στην επιδερμίδα σας;

Το δέρμα είναι ίσως το μοναδικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που, όταν «δυσανασχετεί», αντιδρά....  

face mists

 

2022-05-16
Face mists : πολύ περισσότερο από απλή δροσιά

Η θερμοκρασία στην πόλη αρχίζει να ανεβαίνει. Kαι η επιδερμίδα, όσο και εμείς, θα αναζητά όλο και...  

retinol for beginners

 

2021-09-29
Ρετινόλη από τα 20; Μάλλον βιάζεστε…

Ναι, είναι αλήθεια, όσο νωρίτερα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα σημάδια γήρανσης, τόσο καλύτερα....  

inflammaging

 

2021-11-15
​Inflammaging: ένα «λάθος», που μας γερνά πρόωρα.

 Ίσως να μην έχετε ξανακούσει τη λέξη, όμως τις συνέπειές της μπορεί να τις βλέπετε ήδη στον καθρέφτη...  

woman with eye cream

 

2021-11-17
5+1 συχνές ερωτήσεις για τις κρέμες ματιών

Στο ξεκίνημα της επαγγελματικής μας ενασχόλησης με την ομορφιά τις έχουμε διατυπώσει και εμείς στους...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;