CONNECT:  
             

​Μήπως η επιδερμίδα σας … πλήττει με την ίδια αντιγηραντική κρέμα;

Λένα Ιωαννίδου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

antaging creams Μπορεί η δράση κατά των ρυτίδων που υπόσχεται μια hi-tech  καλλυντική φόρμουλα να συνεχίζεται  για πάντα; Όχι ακριβώς. Μια νέα έρευνα μας εξηγεί γιατί τα κύτταρα της επιδερμίδας παύουν με τον καιρό να αντιδρούν στα ενεργά συστατικά της και ανακαλύπτει τι χρειάζεται να γίνει για να ξυπνήσουμε και πάλι το ενδιαφέρον τους …

Είμαστε συνήθως πιστές στο άρωμά μας, όχι όμως και στην αντιγηραντική μας κρέμα καθώς είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμες να δοκιμάσουμε ένα πολλά υποσχόμενο νέο προϊόν που περιέχει ένα ακόμα “it” δραστικό συστατικό. Αυτά περίπου αναφέρει ένα ενδιαφέρον άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, το οποίο άλλωστε στάθηκε αφορμή για το σημερινό μας post. Μια πρόσφατη έρευνα συμπεριφοράς καταναλωτών έδειξε ότι στην Αγγλία, 55% των γυναικών αλλάζουν κρέμα έπειτα από μερικούς μήνες, θεωρώντας ότι δεν είναι πια αποτελεσματική. Οι δερματολόγοι πιστεύουν ότι η αντίληψη αυτή έχει περισσότερο ψυχολογική και λιγότερο επιστημονική βάση . Να όμως που μια νέα μελέτη από την Avon έρχεται να δικαιώσει εν μέρει τη γυναικεία «απιστία» στα αντιγηραντικά προϊόντα.

Πότε φτάνουν στα… όριά τους;

Όπως παραδέχονται οι ερευνητές της Avon, η περίοδος δοκιμής στο εργαστήριο, για την αποτελεσματικότητα των αντιγηραντικών μορίων σπάνια ξεπερνά τους 4 μήνες. Αποφάσισαν λοιπόν να βάλουν κάτω από το μικροσκόπιο τη ρετινόλη και να μελετήσουν τι προσφέρει στην επιδερμίδα έπειτα από 6 μήνες χρήσης . Με έκπληξη ανακάλυψαν ότι πράγματι, ακόμα και αυτή, το πιο δραστικό αντιρυτιδικό συστατικό που βρίσκουμε στα καλλυντικά μας, έρχεται στιγμή που «πιάνει… ταβάνι». Τα μέγιστα οφέλη από τη δράση της ρετινόλης στα κύτταρα παρατηρούνται έπειτα από 2 εβδομάδες συστηματικής εφαρμογής, όταν οι ινοβλάστες ενεργοποιούνται και παράγουν νέο κολλαγόνο και το δέρμα δείχνει να ανακτά τη λεία και σφριγηλή όψη του. Μετά , μολονότι η αναπλαστική της δύναμη δεν σταματά, τα τεστ έδειξαν ότι η «έκρηξη» παραγωγής κολλαγόνου των πρώτων εβδομάδων υποχωρεί μόλις τα κύτταρα προσαρμοστούν και συνηθίσουν την εφαρμογή ρετινόλης.

Το πρόβλημα επομένως εντοπίζεται όχι στην αποτελεσματικότητα ενός δραστικού συστατικού-στη συγκεκριμένη περίπτωση της ρετινόλης- αλλά στην προσαρμοστικότητα που δείχνουν σ’ αυτό τα κύτταρα, όσο περνά ο καιρός. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, με τον ίδιο τρόπο που το σώμα μας όταν κάνουμε δίαιτα, συνηθίζει σιγά- σιγά στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και το στομάχι μας «κλείνει», τα κύτταρα της επιδερμίδας συνηθίζουν στη δράση της ρετινόλης και παύουν να αντιδρούν στο ερέθισμα.

Για να αντιμετωπίσουν την προσαρμοστικότητα των κυττάρων στη δράση της ρετινόλης, οι επιστήμονες της Avon, δοκίμασαν στους επόμενους έξι μήνες να την εναλλάσσουν με ένα άλλο, εξίσου δραστικό συστατικό φυτικής προέλευσης, κάθε επτά μέρες. Και τότε, με έκπληξη διαπίστωσαν τη σημαντική και πάλι αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου! Τα μικρά αυτά διαλείμματα έκαναν τα κύτταρα να κινητοποιηθούν ξανά και να συνεχίσουν να «εισπράττουν» τα αντιγηραντικά οφέλη της καλλυντικής σύνθεσης. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σε μια νέα τεχνολογία την οποία ονόμασαν “rotational technology” και στη δημιουργία της Anew Reversalist Infinite Effects Night Treatment Cream, μιας καινοτόμου, διπλής αντιγηραντικής σύνθεσης –στην Αγγλία λέγεται ότι έχει ήδη από τον Αύγουστο, λίστα αναμονής 30.000 γυναικών!-που θα κυκλοφορήσει σύντομα και στην Ελληνική αγορά.

Είναι τελικά προτιμότερο να αλλάζουμε κάθε τόσο την κρέμα μας;

Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιδερμίδα δεν «συνηθίζει» μια καλλυντική σύνθεση (π.χ. την ενυδατική, την αντηλιακή, το γαλάκτωμα καθαρισμού κλπ.), οι δερματολόγοι δεν είναι αντίθετοι στη χρήση των αντιγηραντικών συνθέσεων με μικρά ενδιάμεσα διαλείμματα. Άλλωστε, πολλές από εμάς ακόμα και αν δεν ανήκουμε στην κατηγορία των «απίστων», αλλάζουμε εντέλει τις κρέμες μας, ακολουθώντας τις ώρες της μέρας και τις εποχές του χρόνου(ιδιαίτερα το φθινόπωρο, μετά τις διακοπές), ή απλά απαντώντας στις αυξημένες ανάγκες της επιδερμίδας μας. Έτσι, της δίνουμε κι εμείς, κατά κάποιο τρόπο, τη δυνατότητα να… «ξανασυστηθεί» με την hi tech αντιγηραντική κρέμα και να την εκτιμήσει και πάλι…

 

 

 

© Copyright 2019 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

2015-04-10
All about skin

Καλύπτει έκταση 2 τετραγωνικών μέτρων, ζυγίζει 4 περίπου κιλά και έχει πάχος  4 χιλιοστά –το πολύ....  

acid skin benefits

 

2019-02-13
AHA: κάτι παραπάνω από απαραίτητα

Το δεύτερο συνθετικό του συχνά παραπλανά. Τα άλφα -υδροξυοξέα ή ΑΗΑ, στη σωστή τους δοσολογία,...  

allantoin

 

2019-02-11
Ένας άγνωστος ευεργέτης για την ευαίσθητη επιδερμίδα

Ονομάζεται αλλαντοΐνη και συνήθως κρατά …χαμηλό προφίλ. Δεν συχνάζει στις λίστες με τα trendy συστατικά,...  

ελαστίνη

 

2017-09-04
​Πόση ελαστίνη έχει ακόμα η επιδερμίδα σας;

Τσιμπήστε το δέρμα στη ράχη του χεριού σας και παρατηρήστε πόσο γρήγορα επανέρχεται στην αρχική...  

hyaluronic acid

 

2018-02-05
Υαλουρονικό οξύ: το μέγεθος...  μετράει

Είναι αμέτρητες πλέον οι καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, άλλοτε για να προσφέρουν...  

skincare ingredients penetration

 

2017-03-24
Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

glycolic acid skin benefits

 

2017-09-29
Γλυκολικό οξύ: μόνο οφέλη για το δέρμα

10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το γλυκολικό οξύ αποδεικνύουν πως δίκαια θεωρείται ένα από τα...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;