CONNECT:  
             

Γκρίζα μαλλιά πριν την ώρα τους. Μήπως λείπει κάτι από τη διατροφή σας;

Αντωνία Θωμοπούλου Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

does poor nutrition make hair grey; Όταν τα γονίδια δεν συνηγορούν, η πρόωρη εμφάνιση λευκών στο τριχωτό της κεφαλής ίσως είναι μια πολύ καλή αφορμή να …. επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών πολύ πιθανόν να είναι η αιτία για τις πρώτες λευκές τρίχες .

Σε φυσιολογικές συνθήκες, στα μέσα περίπου της δεκαετίας των 30 έχουμε σοβαρές πιθανότητες να δούμε τις πρώτες λευκές τρίχες στα μαλλιά. Ενώ, λίγο πριν τα πενήντα το ήμισυ, τουλάχιστον, του ανθρώπινου πληθυσμού έχει αποκτήσει γκρίζα μαλλιά. Η απόχρωση των μαλλιών, όπως γνωρίζουμε, προέρχεται από τη μελανίνη, τη χρωστική που παράγουν τα μελανινοκύτταρα τα οποία βρίσκονται στο βολβό της τρίχας. Υπάρχουν δύο είδη μελανίνης, η ευμελανίνη από την οποία προέρχεται το μαύρο-καφέ χρώμα και η φαιομελανίνη για το κόκκινο –ξανθό χρώμα των τριχών. Το χρώμα των μαλλιών κάθε ανθρώπου εξαρτάται από τα γονίδια. Αυτά καθορίζουν το μείγμα των δύο χρωστικών που θα δώσει το τελικό αποτέλεσμα.

Πως χάνουν το χρώμα τους τα μαλλιά. Τα μελανινοκύτταρα - όπως άλλωστε, όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού- με το πέρασμα του χρόνου φθείρονται και τα αποθέματα μελανίνης στο βολβό αρχίζουν να μειώνονται έως ότου εκλείψουν. Στους παράγοντες για την εμφάνιση των λευκών, οι ειδικοί συμπεριλαμβάνουν και τη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου (H2O2) - το γνωστό μας οξυζενέ- στους θύλακες των τριχών. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν του κυτταρικού μεταβολισμού που συντίθεται σε μεγάλες ποσότητες σε όλο το σώμα και εξουδετερώνεται από το ένζυμο καταλάση, το οποίο το διασπά σε νερό και οξυγόνο. Με το πέρασμα του χρόνου η δραστηριότητα του παραπάνω ενζύμου φθίνει, με αποτέλεσμα το υπεροξείδιο του υδρογόνου να συσσωρεύεται στους θύλακες και να εμποδίζει τη σύνθεση της χρωστικής, της μελανίνης.

Αιτίες που επισπεύδουν την εμφάνιση των λευκών. Όταν δεν είναι γραμμένο στο DNA μας , ο τρόπος που ζούμε - με βασικό ένοχο το κάπνισμα-, το οξειδωτικό στρες από τις εχθρικές περιβαλλοντικές συνθήκες όπως και τυχόν διατροφικές ελλείψεις, συνεργούν στην πρόωρη εμφάνιση λευκών τριχών.

Η σωστή διατροφή σώζει; Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα κύτταρα του οργανισμού χρειάζονται τις θρεπτικές ουσίες- βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αμινοξέα- για σημαντικό αριθμό αντιδράσεων του μεταβολισμού. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να παράγει αυτές τις ουσίες, η σωστή τους πρόσληψη εξαρτάται από την ισορροπημένη διατροφή. Όταν λοιπόν τα κύτταρα του τριχωτού της κεφαλής δεν τροφοδοτούνται επαρκώς, είναι σίγουρο πως σιγά-σιγά οι φυσιολογικές λειτουργίες απορρυθμίζονται , με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της τρίχας ή αλλιώς, τα πρώτα γκρίζα μαλλιά. Είναι ξεκάθαρο βέβαια πως όταν η αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών οφείλεται στη βιολογική γήρανση, η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο.

Διατροφικές ελλείψεις που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση της τρίχας.

Φολικό οξύ ( folic acid) ή φολασίνη ή βιταμίνη Β9 είναι ο όρος για μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η ονομασία φολικό προέρχεται από τη λατινική λέξη folium= φύλλο. Διόλου τυχαία αφού βασική πηγή του φολικού οξέος είναι τα πράσινα φύλλα των λαχανικών. Ο ρόλος του φολικού οξέος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον οργανισμό καθώς είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νέων κυττάρων, ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη σύνθεση του DNA . Είναι επίσης απαραίτητο για τη σύνθεση μεθειονίνης , του απαραίτητου αμινοξέος για τη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών. Μελέτες που έγιναν έδειξαν πως η έλλειψη μεθειονίνης πιθανότατα οδηγεί στη συσσώρευση υπεροξειδίου του υδρογόνου στους θύλακες των τριχών και σταδιακή απώλεια του χρώματος των μαλλιών.

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε . Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά- σπανάκι, μαρούλι, χόρτα, λάχανο- είναι πλούσια σε φολικό οξύ. Όπως επίσης το μπρόκολο, τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές, το αβοκάντο, τα σπαράγγια αλλά και τα φιστίκια όπως και οι ηλιόσποροι.

Σίδηρος και χαλκός. Όταν λείπει το πρώτο, έχουμε σοβαρές πιθανότητες να δούμε τα μαλλιά μας να αραιώνουν. Πέρα όμως από αυτήν την κλασική διαπίστωση, μελέτες που έγιναν έδειξαν πως το πρόωρο γκριζάρισμα συχνά συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου και χαλκού στον οργανισμό.

Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε. Το κόκκινο κρέας ,τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά, τα αποξηραμένα φρούτα -κυρίως σταφίδες και βερίκοκα- είναι οι τροφές που αναζητούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε σίδηρο. Ο χαλκός αφθονεί κυρίως στα οστρακοειδή, στα αμύγδαλα, στους ηλιόσπορους, στις φακές , στα μανιτάρια και στη σοκολάτα.

Βιταμίνη Β12. Είναι μια βασική πρωτεΐνη που συνεργεί με το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ιστούς του σώματος και των μαλλιών. Η έλλειψή της αντιστοιχεί στη διακοπή της παροχής αίματος στα μαλλιά με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά της τρίχας, την εμφάνιση λευκών μαλλιών ή/και την τριχόπτωση. Όσο μεγαλώνουμε η ικανότητα του οργανισμού μας να την απορροφά μειώνεται. Γι αυτό και μετά την ηλικία των 50 χρόνων είναι απαραίτητη η εντατική πρόσληψή της μέσω της σωστής διατροφής.

Σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε. Αυγά, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, χοιρινό, σόγια και δημητριακά είναι από τις πιο βασικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης Β12.

 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
covid hair loss

 

2020-09-18
Ο κορωνοϊός και… τα μαλλιά μας

Η αιφνίδια τριχόπτωση είναι ίσως η πιο αναπάντεχη «παρενέργεια» του Covid-19. Τι ακριβώς συμβαίνει;...  

HAIR MASKS

 

2020-11-23
Και τα μαλλιά θέλουν τη μάσκα τους…

Όποιος κι αν είναι ο τύπος τους, όποιες κι αν είναι οι ανάγκες τους, όσο λίγη ώρα και αν έχετε στη...  

free sulfate shampoo

 

2020-02-17
Σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα: σε ποιους τύπους μαλλιών είναι απαραίτητα

Συστήνονται ως ιδιαίτερα φιλικά προς την ευαίσθητη επιδερμίδα του τριχωτού προσφέροντας ασφάλεια...  

shampooing

 

2020-06-11
Πάμε για -σωστό- λούσιμο;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί, όταν μας λούζουν στο κομμωτήριο τα μαλλιά μας μετά είναι πιο λαμπερά ή γιατί...  

ROOTS

 

2020-09-06
​VocabuHair​: «Ξεφυλλίστε» το , από το Α ως το Ω!

Τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας αλλά και τα ταλαιπωρούμε. Αλλάζουμε το χρώμα τους, παίζουμε με το...  

 

2015-04-02
Πτωτικές τάσεις...

Πανικοβάλλεστε βλέποντας τα μαλλιά σας να πέφτουν; Ίσως να φταίει η ...άνοιξη. Μην τα χάνετε . Βοηθήστε...  

co washing

 

2019-12-20
​Co-washing ή, το λούσιμο… αλλιώς.

Σκεφτήκατε ποτέ να λούσετε τα μαλλιά σας με ….κοντίσιονερ; Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η εναλλακτική...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;