CONNECT:  
             

​Καλλυντικά για vegans: μια νέα «ηθική» τάση γεννιέται

Λένα Ιωαννίδου Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017
Λένα Ιωαννίδου

 

Δεν περιέχουν ίχνος συστατικού ζωικής προέλευσης αλλά στηρίζουν τη δράση τους στη δύναμη των φυτών και των βοτάνων, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν τη δύναμη της χημείας. Συνθέσεις cruelty free, απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς «ύποπτες» ουσίες. Η νέα τάση στη βιομηχανία της ομορφιάς λέγεται vegan και δεν αφορά μόνο τις χορτοφάγους…

Η στροφή προς τα φυσικά καλλυντικά δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι καταναλώτριες δείχνουν σταθερά την προτίμησή τους σε προϊόντα περιποίησης εμπλουτισμένα με συστατικά φυτικής προέλευσης, χωρίς πολλά χημικά και συντηρητικά και σε συσκευασίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ οι πιο ευαισθητοποιημένες, επιλέγουν μάρκες που δηλώνουν cruelty free. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα συστατικά ζωικής προέλευσης που πολύ συχνά περιέχονται στα ίδια τα καλλυντικά (φυσικά ή συνθετικά), όπως για παράδειγμα το κερί μέλισσας, η λανολίνη, το σκουαλένιο, η κερατίνη ή τα πολύτιμα εκχυλίσματα από χαβιάρι. Αυτές οι πρώτες ύλες, παρότι θεωρούνται ασφαλείς για την επιδερμίδα και λαμβάνονται τις πιο πολλές φορές με cruelty free διαδικασίες, ήταν «κόκκινο πανί» για τις vegans, την πιο αυστηρή κατηγορία χορτοφάγων που αποκλείουν από το διαιτολόγιό τους όχι μόνο το κρέας αλλά και όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά ή το μέλι θέλοντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν με τη στάση τους, όχι μόνο στην ηθική μεταχείριση των ζώων αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος*. Έτσι, στο εξωτερικό, μια μικρή αλλά δυναμική ομάδα ακτιβιστριών και beauty bloggers διεκδίκησε το δικαίωμα να επιλέγει σύμφωνα με τις αρχές του veganism, όχι μόνο το περιεχόμενο του πιάτου της αλλά και του νεσεσέρ της… Όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα αυτή ethical τάση έγινε γρήγορα αντιληπτή από τις … κεραίες της βιομηχανίας καλλυντικών και τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, δίπλα στα 100% vegan brands, γνωστές μάρκες καλλυντικών αρχίζουν να παρουσιάζουν κι αυτές προϊόντα «vegan friendly»...

*Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αν όλος ο κόσμος έπαυε να καταναλώνει τροφές ζωικής προέλευσης θα ωφελούσε το περιβάλλον και την υγεία μας όσο κι αν εξαφανίζονταν ως δια μαγείας όλα τα αυτοκίνητα από τον πλανήτη!

Τι σημαίνει vegan cosmetics;

Vegan είναι τα καλλυντικά που δεν περιέχουν συστατικά που προέρχονται από ζώα. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις αντίστοιχες ομάδες των χορτοφάγων, υπάρχουν τα vegan cosmetics, υπάρχουν και τα vegetarian cosmetics - αν και ο όρος δεν χρησιμοποιείται συχνά. Σε τι διαφέρουν; Στη λίστα των… «απαγορευμένων» συστατικών. Ένα προϊόν, για να είναι vegan θα πρέπει να αποκλείσει όλα ανεξαιρέτως τα συστατικά ζωικής προέλευσης ακόμα κι αν αυτά λαμβάνονται χωρίς να θανατωθεί το ζώο- με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το κερί ή το μέλι της μέλισσας. Αντίθετα τα vegetarian, έχουν ελαστικότερες προδιαγραφές, με άλλα λόγια, στις συνθέσεις τους επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν και συστατικά που παράγονται από ζώα, έντομα ή ψάρια, με την προϋπόθεση ότι η λήψη τους πραγματοποιείται με μεθόδους cruelty free- δεν βασανίζονται ούτε τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Μπορούμε να καταλάβουμε ποια συστατικά είναι ζωικής προέλευσης;

Όχι ακριβώς. Αν το προϊόν που επιλέγουμε δεν είναι 100% vegan, η κατάσταση περιπλέκεται και πάλι. Υπάρχουν τα αναγνωρίσιμα συστατικά ζωικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα το μέλι, ο βασιλικός πολτός, το χαβιάρι, ή το γαλακτικό οξύ, υπάρχουν όμως και συστατικά που η αρχική πηγή τους είναι μεν ζωική αλλά για το συγκεκριμένο προϊόν λαμβάνονται από φυτικές πηγές ή παράγονται συνθετικά. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής, δεν είναι υποχρεωτική η ακριβής αναγραφή της πηγής προέλευσής τους στη λίστα των συστατικών ενός καλλυντικού . Την κατάσταση σώζουν ορισμένες μάρκες που φροντίζουν πλέον να το διευκρινίζουν ή να αναγράφουν στο τέλος της λίστας ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για vegans.

Μερικά «αμφισβητήσιμα» συστατικά:

Σκουαλένιο: ένα φυσικό συστατικό των λιπιδίων και του σμήγματος του δέρματος και ένα από τα πιο ευεργετικά ενυδατικά και αντιοξειδωτικά συστατικά που διαθέτει η κοσμητολογία. Το βρίσκουμε συχνά σε καλλυντικές συνθέσεις, με πηγή προέλευσης συνήθως το εκχύλισμα φυτών όπως η ελιά ή το argan. Όμως υπάρχουν ακόμα προϊόντα -πολύ λίγα είναι η αλήθεια- που χρησιμοποιούν σκουαλένιο από το συκώτι του καρχαρία- όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλες ποσότητες.

Στεατικό οξύ: ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ, από τα πιο γνωστά συστατικά που προστίθεται σαν επιφανειοδραστικός (καθαριστικός) ή πηκτικός παράγοντας σε σαπούνια, αφρούς ξυρίσματος, προϊόντα καθαρισμού κλπ.. Προέρχεται κυρίως από το λίπος των βοοειδών, των προβάτων ή των χοίρων αλλά και από φυτά (π.χ. βούτυρο κακάο, φοινικέλαιο κλπ.). Αντίστοιχα, το καπρυλικό οξύ ένας μαλακτικός, καθαριστικός και γαλακτωματοποιητικός παράγοντας, μπορεί να προέρχεται από το κατσικίσιο ή το αγελαδινό γάλα αλλά και από το λάδι καρύδας.

Κερατίνη: Μια από τις πιο διάσημες πρωτεΐνες, δομικό συστατικό των μαλλιών και των νυχιών μας. Πολλά σαμπουάν και κοντίσιονερ για να αναπληρώσουν τα αποθέματα της τρίχας και να δυναμώσουν τα εξασθενημένα μαλλιά, εμπλουτίζονται με κερατίνη η οποία ενδέχεται να προέρχεται από το μαλλί ή τα κεράτινα μέρη ζώων (οπλές, νύχια, φτερά κλπ). Εναλλακτικά, η κερατίνη μπορεί να παραχθεί και συνθετικά.

Λανολίνη: Ένας ενυδατικός και μαλακτικός παράγοντας με δράση κατά της ξηρότητας, που περιέχεται σε προϊόντα περιποίησης με κρεμώδη υφή, για το πρόσωπο, τα χείλη (π.χ. lip balms), το σώμα και τα μαλλιά. Πρόκειται για ένα ζωικό κηρού, μιας ουσίας που λαμβάνεται από τους σμηγματογόνους αδένες του μαλλιού των προβάτων . Η χρήση της έχει τελευταία περιοριστεί γιατί έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Στη θέση της έχουν μπει υποκατάστατα συνθετικής ή φυτικής προέλευσης, χωρίς ωστόσο να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

Τα vegan cosmetics είναι cruelty-free;

Ναι. Δεν ισχύει όμως πάντα και το αντίστροφο. Θυμίζουμε ότι vegan είναι τα καλλυντικά που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης, ενώ ο όρος cruelty free σημαίνει ότι η κρέμα που φοράμε είτε ως τελικό προϊόν, είτε στη φάση της παραγωγής της, δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα. Πολλές από τις μάρκες φυσικών προϊόντων που είναι cruelty free, δεν κατατάσσονται στα vegan cosmetics κυρίως γιατί χρησιμοποιούν στις συνθέσεις τους μέλι ή κερί μέλισσας-χαρακτηριστικό παράδειγμα η Apivita.

Η PETA, η γνωστή ακτιβιστική οργάνωση για την ηθική μεταχείριση των ζώων έχει αναρτήσει στο site της μια λίστα με μικρές μάρκες καλλυντικών με πιστοποίηση "cruelty free and vegan" , που σημαίνει ότι τα προϊόντα τους δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης.

Οι Skingurus ξεχωρίζουν

Obsessive Compulsive Cosmetics (OCC): Μια νεοϋορκέζικη μάρκα προϊόντων μακιγιάζ και περιποίησης, ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στις bloggers, 100% Cruelty-Free& Vegan.

Lamazuna: Μια γαλλική μάρκα καλλυντικών που αυτοχαρακτηρίζεται "écolonomique", δηλαδή οικολογική και οικονομική, με φυτικά προϊόντα περιποίησης και έξυπνα gadgets ομορφιάς. Διαθέτει πιστοποίηση Cruelty-Free & vegan.

Meow-meow tweet: Μια νεανική μάρκα οικολογικών, vegan καλλυντικών που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων και για τις χαριτωμένες συσκευασίες τους.

Korres: Ο Κορρές δεν χρειάζεται βέβαια συστάσεις αλλά ήταν η πρώτη ελληνική μάρκα που είδαμε να αναγράφει στα διάσημα πλέον Formula Facts της (όσα περιέχει και όσα δεν περιέχει ένα προϊόν) η φράση “κατάλληλο για vegetarians ή vegans”.

Kat von D: Ανάμεσα στα εντυπωσιακά προϊόντα μακιγιάζ της διάσημης tatoo artist -δηλωμένης vegan-που μόλις έφτασαν στην Ελλάδα, θα βρείτε και φόρμουλες που δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης (αναζητήστε τα με το hashtag #VeganAlert).

Urban Decay: Πολλά από τα προϊόντα της ξεχωριστής αυτής μάρκας μακιγιάζ, εκτός από cruelty free έχουν και πιστοποίηση vegan.

The Body Shop: Από τις επιλογές μας δεν θα μπορούσε να λείπει το beauty brand που μας έμαθε τι σημαίνει cruelty free-πολύ πριν γίνει trend. Στη μεγάλη γκάμα του θα βρείτε προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ 100% vegan.

Neal’s Yard Remedies: Όλα τα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ της γνωστής βρετανικής μάρκας οργανικών καλλυντικών έχουν πιστοποίηση από την Vegetarian Society που σημαίνει ότι πληρούν όλα τα κριτήρια για χορτοφάγους.

Organic Brands:Ένα ελληνικό e-shop από το οποίο μπορείτε να παραγγείλετε μερικές από τις πιο γνωστές πιστοποιημένες μάρκες φυσικών, βιολογικών και vegan καλλυντικών.

 

 

 

© Copyright 2022 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
skin ageing

 

2021-06-14
Ο χρόνος, τα σημάδια του και τα… γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή...  

list of ingredients

 

2020-03-11
​Τι κάνει, τελικά, μια κρέμα αποτελεσματική;

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε δραστικά συστατικά είναι η προφανής απάντηση. Όμως τα πράγματα δεν...  

gluten free cosmetics

 

2020-08-24
Καλλυντικά χωρίς γλουτένη: μήπως υπερβάλλουμε;  

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βιομηχανία καλλυντικών, θέλοντας να συμβαδίσει με το πανίσχυρο πλέον trend του...  

skin penetration

 

2020-10-12
​Μέχρι πού φτάνουν τα συστατικά των καλλυντικών;

«Διεισδύει σε βάθος, δρα στην καρδιά των κυττάρων…». Όλες έχουμε κάποια στιγμή αναρωτηθεί τι ακριβώς...  

mature skin

 

2021-04-14
Στο κατώφλι των 50

Το πέρασμα στην ωριμότητα που σηματοδοτεί η δεκαετία των 50 συνοδεύεται από μία σειρά έντονων αλλαγών...  

microbiome

 

2021-04-16
Τα βακτήρια αγαπούν την επιδερμίδα μας

Γιατί μιλούν όλοι για το μικροβίωμα; Τι γυρεύουν τα προβιοτικά στα καλλυντικά μας; Και γιατί η βιολογική...  

 

2021-06-09
​Πίσω από τις λέξεις της ομορφιάς

Αν οι εντυπωσιακές «λέξεις-κλειδιά» στην ετικέτα μιας καλλυντικής κρέμας ήταν η μόνη σας πηγή ενημέρωσης...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;