CONNECT:  
             

5+1 τύποι επιδερμίδας αναζητούν τη σωστή βραδινή φροντίδα

Αντωνία Θωμοπούλου Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017
Αντωνία Θωμοπούλου

 

nighttime skin care Η επιδερμίδα κάθε βράδυ βάζει τα δυνατά της να διορθώσει τα ...κακώς κείμενα. Στο χέρι μας είναι να ενισχύσουμε τους φυσικούς επανορθωτικούς μηχανισμούς, επιλέγοντας τα ενεργά συστατικά με βάση τον τύπο ή την κατάσταση της επιδερμίδας μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το βράδυ, όταν φύση και άνθρωποι ησυχάζουν, η επιδερμίδα βάζει μπροστά τις μηχανές για να διορθώσει τη ζημιά από τις επιθέσεις της μέρας, να αναπληρώσει τις απώλειες και, φυσικά, να οχυρωθεί για την επομένη. Στις 10 περίπου κάθε βράδυ οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης ενεργοποιούνται και η διαδικασία αποτοξίνωσης ξεκινά. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται για να διευκολύνουν την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο δέρμα. Αυτή η διαδικασία γίνεται καθημερινά ή πιο σωστά κάθε βράδυ. Μπορούμε να φανταστούμε πόσο πιο ωφέλιμη θα είναι αν βοηθήσουμε τις φυσικές λειτουργίες; Δεν είναι δύσκολο. Σωστός καθαρισμός και στοχευμένη βραδινή περιποίηση προσφέρουν την ιδανική βοήθεια στους φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης, επούλωσης και αναζωογόνησης του δέρματος.

Θαμπή, άτονη επιδερμίδα. Το πρόβλημα της γενιάς των millennials, η γενιά στη δεκαετία των 30. Οι εντατικοί ρυθμοί ζωής αποτυπώνονται στην επιδερμίδα με την απώλεια φωτεινότητας, τόνου και ζωτικότητας να αφαιρεί τη φρεσκάδα της ηλικίας. Το οξειδωτικό στρες αποτελεί τον νούμερο 1 εχθρό του δέρματος και συμβάλλει δραστικά στην πρόωρη γήρανση .

Τι φταίει. Η συσσώρευση νεκρών κυττάρων λόγω της επιβράδυνσης των φυσικών μηχανισμών ανανέωσης είναι η αιτία για τη θαμπή, κουρασμένη όψη της επιδερμίδας.

Τι κάνουμε κάθε βράδυ. Η απολέπιση - μια φορά την εβδομάδα- μπαίνει στη ρουτίνα περιποίησης . Είναι η κίνηση που, όταν γίνεται σωστά και με σύστημα, σώζει την επιδερμίδα σε βάθος χρόνου. Συστατικά όπως το γλυκολικό ή το γαλακτικό οξύ «επιστρατεύονται» για να απομακρύνουν εύκολα και γρήγορα τα νεκρά κύτταρα και να διευκολύνουν στα νέα και υγιή να έρθουν στην επιφάνεια. Τα αντιοξειδωτικά επίσης, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, καταφέρνουν να οχυρώσουν αποτελεσματικά την επιδερμίδα από την πρόωρη φθορά.

Ξηρή επιδερμίδα. Εκ φύσεως ή λόγω βιολογικής γήρανσης η ξηρότητα είναι πάνω απ' όλα ενοχλητική λόγω της τραχιάς της υφής και της έντονης αίσθησης τραβήγματος .

Τι φταίει. Η μειωμένη παραγωγή σμήγματος και λιπιδίων που οφείλεται είτε στα γονίδια, είτε στη φυσιολογική γήρανση του δέρματος . Επιπλέον, η χρήση καλλυντικών με σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας γίνονται, πολύ συχνά, η αιτία για την έντονη ξηρότητα της επιδερμίδας.

Τι κάνουμε κάθε βράδυ. Για να απομακρύνουμε όλα όσα συσσωρεύονται στη διάρκεια της μέρας, επιλέγουμε απαλά προϊόντα καθαρισμού, τα οποία δεν διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία της επιδερμίδας και της παρέχουν επαρκή υγρασία. Αναζητούμε συνθέσεις με φυτικά έλαια, ceramides και μαλακτικούς παράγοντες που αποτρέπουν την απώλεια νερού σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια όπως είναι η γλυκερίνη, η προβιταμίνη Β5, το σκουαλένιο ή η γλυκερόλη.

Λιπαρή επιδερμίδα. Η έντονη γυαλάδα κυρίως στο μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι και οι διευρυμένοι πόροι δίνουν το στίγμα της λιπαρής επιδερμίδας.

Τι φταίει. Εδώ το πρόβλημα είναι η υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και το παραπανίσιο σμήγμα, που οφείλονται είτε στα γονίδια είτε- τις περισσότερες φορές- σε ορμονικές διακυμάνσεις, αλλά και στη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών που αποδυναμώνουν το υδρολιπιδικό φιλμ, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν τους μηχανισμούς παραγωγής σμήγματος.

Τι κάνουμε κάθε βράδυ. Η εξυγίανση είναι το βασικό ζητούμενο. Επιλέγουμε απαλές φόρμουλες με χαμηλό pH και κερατολυτικούς παράγοντες - σαλικυλικό οξύ- που απομακρύνουν το παραπανίσιο σμήγμα χωρίς όμως να διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία στην επιφάνεια. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα σφουγγάρια konjac με την ήπια απολεπιστική τους δράση όπως και οι μάσκες αργίλου.

Ευαίσθητη επιδερμίδα. Οι κοκκινίλες, η αίσθηση καψίματος και τραβήγματος αποτυπώνουν την έντονη δυσανεξία της επιδερμίδας.

Τι φταίει. Όταν η ευαισθησία δεν οφείλεται στα γονίδια, οι σκληροί καθαριστικοί παράγοντες που αποδυναμώνουν τον επιδερμιδικό φραγμό, τα συχνά χημικά peeling, η περιβαλλοντική μόλυνση ή τυχόν αλλεργιογόνες ουσίες και αρώματα στα καλλυντικά προϊόντα απειλούν σοβαρά τη συνοχή του επιδερμιδικού φραγμού και συμβάλλουν στην αντιδραστικότητα της επιδερμίδας.

Τι κάνουμε κάθε βράδυ. Keep it simple, είναι ο αγγλικός όρος για τη σωστή φροντίδα της ευαίσθητης ή ευαισθητοποιημένης επιδερμίδας. Που σημαίνει ότι επιλέγουμε καλλυντικές φόρμουλες με περιορισμένο αριθμό δραστικών συστατικών. Πιο ειδικά για τη βραδινή περιποίηση αναζητούμε προϊόντα καθαρισμού με κρεμώδη υφή, που δεν ξεβγάζονται με νερό και απαλές ενυδατικές φόρμουλες που στοχεύουν στην ενίσχυση της υδρολιπιδικής μεμβράνης και την καλή υγεία της επιδερμίδας.

Επιδερμίδα με τάση ακμής. Από εφηβική «πάθηση» τείνει να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των σύγχρονων ενηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 48% των ευρωπαίων γυναικών υποφέρουν από περιστασιακή ακμή λόγω ορμονικών διαταραχών, έντονου στρες ή και φθοράς του επιδερμιδικού φραγμού.

Τι φταίει. Όπως ακριβώς και στις λιπαρές επιδερμίδες οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν , το παραπανίσιο σμήγμα παγιδεύεται μέσα στους πόρους, τα νεκρά κύτταρα προσκολλώνται σε αυτό και από κοινού τους φράζουν. Σμήγμα, νεκρά κύτταρα και περιβαλλονικοί ρύποι συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και την έξαρση ακμής με την εμφάνιση φαγεσώρων.

Τι κάνουμε κάθε βράδυ. Επιλέγουμε για τον καθαρισμό ή τη στοχευμένη φροντίδα, αντιβακτηριδιακές συνθέσεις με ήπιες απολεπιστικές ιδιότητες που περιέχουν άλφα και βήτα-υδροξυοξέα - σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ- και έχουν σμηγματορρυθμιστική δράση.

Επιδερμίδα με φωτογήρανση. Ο λόγος στις κηλίδες, τις σύγχρονες ρυτίδες όπως τις αποκαλούν οι περισσότεροι. Υπολογίζεται ότι απασχολούν το 30% του γυναικείου πληθυσμού στη δεκαετία των 30-40 χρόνων και το 90% στην ηλικία των 60 χρόνων.

Τι φταίει. Οι κηλίδες ή πανάδες σχηματίζονται όταν με την αλόγιστη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συνεργούμε στο να ενεργοποιούνται τα μελανινοκύτταρα και να συσσωρεύεται μελανίνη στην επιδερμίδα και στο χόριο.

Τι κάνουμε κάθε βράδυ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ουσιαστική επανορθωτική δράση για τις επιδερμίδες με φωτογήρανση είναι στη διάρκεια της νύχτας. Γλυκολικό , κοζικό, αζελαϊκό οξύ, ρετινόλη, ρεσβερατρόλη, βιταμίνη C και εκχύλισμα γλυκόριζας είναι τα δραστικά συστατικά που αναζητούμε τόσο στα προϊόντα καθαρισμού όσο και στους ορούς ή τις κρέμες περιποίησης για τις ισχυρές απολεπιστικές, αναζωογονητικές και αποχρωματιστικές τους ιδιότητες.

 

Οι SkinGurus σας προτείνουν

                                                                 

 

 

© Copyright 2021 - Skingurus.gr

WHO IS WHO SKINGURUS    |    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

   

Disclaimer
Το περιεχόμενο των άρθρων και των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο www.skingurus.gr προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη των ειδικών (δερματολόγων, διαιτολόγων, γυμναστών κ.λπ.) αλλά ούτε και τη διάγνωση και τη θεραπεία. Αναζητήστε την επιστημονική συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου επαγγελματία υγείας και μην αγνοήσετε ή τροποποιήσετε ποτέ την επιστημονική συμβουλή ή οδηγία ενός ιατρού, επειδή ενδεχομένως διαβάσατε κάτι διαφορετικό στο www.skingurus.gr. Η αποδοχή ή χρήση των όποιων πληροφοριών εμφανίζονται στο www.skingurus.gr γίνεται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Cosmetic results2

 

2021-05-10
Πόσο γρήγορα θα δω αλλαγές στην επιδερμίδα μου;

Σε πείσμα των διαφημιστικών μηνυμάτων, που υπόσχονται θαύματα σε λίγα λεπτά, τα προϊόντα καθημερινής...  

what goes first; moisturizer or sunscreen;

 

2021-06-18
Ποιο πάει πρώτο; Η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Τα καλά νέα είναι πως τα αντηλιακά έχουν μπει πλέον στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης. Όμως ο...  

retinol2

 

2021-01-13
​Ρετινόλη: Μια ντίβα με απαιτήσεις

Εδώ και 40 σχεδόν χρόνια θεωρείται "gold standard”, αφού είναι το μόνο συστατικό, μετά τα αντηλιακά...  

freckles

 

2021-03-29
2 λόγοι που οι κηλίδες επιμένουν

Η σύγχρονη κοσμητολογία διαθέτει πληθώρα αποχρωματιστικών και απολεπιστικών ενεργών συστατικών που...  

Tinted sunscreens

 

2021-04-05
Αντηλιακά με χρώμα- τώρα είναι η ώρα

Σιγά-σιγά μπαίνουμε σε ανοιξιάτικη διάθεση ανανεώνοντας τη ρουτίνα περιποίησης. Τώρα που η μέρα...  

skincare mistakes

 

2021-04-12
Περιποίηση: Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Ονειρευόμαστε μια επιδερμίδα λαμπερή, σφριγηλή, χωρίς ατέλειες, χωρίς ρυτίδες γι’ αυτό και της προσφέρουμε...  

sunscreen application mistakes

 

2021-05-17
5 λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό μας

Είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από την φωτογήρανση,...  


ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ
ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ;